- Publicitate -

Piese de tezaur unicat expuse la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Ploiești – FOTO

Data:

Descoperirile arheologice de dată recentă efectuate în urma unor cercetări sistematice sau întâmplătoare în Județul Prahova contribuie, prin grija, studiul și dăruirea cercetătorilor Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, la modul în care ne raportam și înțelegem trecutul, la cultura materială și spirituală a predecesorilor, cu valoare semnificativă pentru patrimoniul național și universal.

- Publicitate -

În această perioada la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Ploiești se desfășoară expoziția privind rodul acestor descoperiri, marcând Zilele Europene ale Arheologiei. Realizatorul expoziției, arh. Dr. Bogdan Ciupercă, prezintă în trei vitrine expoziționale piese unicat, podoabe, monede realizate din metale prețioase ce vorbesc despre aspecte ale vieții social politice economice dar și de rafinamentul bijuteriilor.

Citește și Cum s-a ”reinventat” Luiza Bunbănac. A renunțat la mass-media din Ploiești și a absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei

Într-o ordine cronologică a descoperirilor, propunea expoziționala începe cu Tezaurul de Orfevru de la Mălăieștii de Jos, Comuna Dumbrăvești, având o importanță deosebită pentru unicitatea și structura sa excepțională pentru a doua jumătate a secolului al III lea din zona Munteniei. Podoabele conțin referințe ce trimit către simboluri de putere recunoscute din zona central-europeană a secolului al III-lea.

În luna iulie 2020 o altă descoperire va întregi patrimoniul arheologic al muzeului ploieștean prin Tezaurul de la Cocoșești format din topoare din cupru și podoabe identificate de către cercetătorii muzeului ca aparținând perioadei 2600-230 iHr., epoca Bronzului.

- Publicitate -

În primăvara anului trecut, pasionatul de istorie Cristian Cojocaru a realizat o descoperire ce contribuie prin unicitatea sa la înțelegerea modului în care funcționau relațiile de putere în teritoriul situat între Dunăre și Carpați și Imperiul Bizantin la sfârșitul secolului al XI-lea. Tezaurul Bizantin de la Curcubeu, comuna Balta Doamnei, conține 41 de piese,  monede bizantine și bijuterii. Monedele descoperite sunt emisiunile puse în circulație în perioada Împăratului Bizantin Nichifor al III lea Botaneiates, între anii 1078-1081.

Contextul în care aceste monede au circulat în spațiul nostru este pus în legătură, conform arheologului Dr. Bogdan Ciupercă, cu revolta orașelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) într-o perioadă traversată de invazii repetate din părea uzilor, pecenegilor și cumazilor.

Această penetrație a monedelor din metal prețios vorbește despre posibile cheltuieli militare efectuate de către mercenarii pecenegi din armata bizantină dovedind puterea pe care o dețineau și legitimarea față de supuși. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre și Munții Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea.

- Publicitate -

Monedele puse în circulație în perioada Împăratului Bizantin Nichifor III Botaneiates între anii 1078-1081, au pe avers reprezentarea frontala a Împăratului Bizantin, iar pe revers este reprezentat Iisus Pantocrator. În structura Tezaurului de la Curcubeu se află o serie de bijuterii de influență bizantină, ce au pătruns în spațiul nostru, probabil, odată cu revenirea Bizanțului la Dunărea de Jos, favorizând o pătrundere accentuată a pieselor amintite. Tehnica executării acestor bijuterii precum și structura stilistică ilustrează rafinamentul și măiestria  atelierelor de orfevrărie din spațiul bizantin.

Cadoul pe care vi-l puteți face vizitând această expoziție este prețios având în vedere valoarea cultural istorică a acestor descoperiri. Expoziția este deschisă spre vizitare în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, Ploiești, de marți până duminică, de la orele 9.00 la 17.00.

Galerie FOTO (sursa: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Ploiești)

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

O nouă etapă „Șah în Școală și în Mall” a avut loc în weekend la Ploiești

Șahul prinde aripi la Ploiești. Dovadă în acest sens...

Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024. Care sunt actele necesare

Astăzi, 11 aprilie 2024, încep înscrierile în clasa pregătitoare...

Bătaie în Vălenii de Munte. Agresorii, ”săltați” de polițiști

În această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției oraşului Vălenii...

Alexe George se alătură USR și va fi candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Târgșoru Vechi

Alexe George este născut și crescut în Târgșoru Vechi....

Pedeapsa pe care Curtea de Apel Ploiești i-a aplicat-o unei false psiholoage

Curtea de Apel Ploiești a decis ieri să o...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (I)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Gimnastele de la CS Petrolul se pregătesc pentru Campionatele Naționale cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Gimnastele de la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești se pregătesc...

Întreruperi Electrica în Prahova, în perioada 15-19 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Dieta SAD compromite sănătatea și longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

O nouă etapă „Șah în Școală și în Mall” a avut loc în weekend la Ploiești

Șahul prinde aripi la Ploiești. Dovadă în acest sens...

Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024. Care sunt actele necesare

Astăzi, 11 aprilie 2024, încep înscrierile în clasa pregătitoare...

Bătaie în Vălenii de Munte. Agresorii, ”săltați” de polițiști

În această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției oraşului Vălenii...
- Publicitate -