Sute de ordine de protecție emise în Prahova, în 2019, pentru violența domestică

0
m_violenta_a0363.JPG

m_violenta_a0363.JPG

O măsură bună, însă cu mult loc pentru îmbunătăținerea aplicării ei! Vorbim despre ordinul de protecție, fie provizoriu (emis de polițiști), fie cel dat de către instanțele de judecată. În Prahova, peste 700 de astfel de măsuri au fost dispuse în 2019, însă pentru că nu există o tehnică, gen brățări electronice, pentru monitorizarea agresorului, au fost dese situațiile în care restricțiile au fost încălcate.

Potrivit bilanțului realizat de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, în cursul anului 2019, în urma intervențiilor la sesizările privind actele de violență, săvârșite în familie, polițiștii prahoveni au emis 362 de ordine de protecție provizorii, iar instanțele de judecată 360. Principala diferență între cele două ordine este cea de durată. În cazul măsurilor provizorii, valabilitatea este de cinci zile, în cele date de către judecători, durata este mai mare, dar nu poate depăși șase luni.

În majoritatea situațiilor, actele de violență au fost înregistrate între soți sau concubini. Cu titlu de excepție, au existat cazuri în care problemele au apărut și între persoane aflate în alte grade de rudenie, spre exemplu frați sau verișori.
În cursul anului 2019, au fost sesizate șase situații de încălcare a ordinului de protecție provizoriu și alte 88 pentru cele de protecție, emise de judecători.

Și la începutul acestui an, polițiștii au emis 35 de ordine, iar judecătorii 21. Până acum, fost o singură sesizare de încălcare a prevederilor unui ordin de protecție provizoriu și cinci pentru cealaltă categorie.

Pentru fiecare dintre aceste abateri, au fost întocmite dosare penale, conform IJP Prahova.

Pentru monitorizarea respectării prevederilor stabilite în ordinul de protecție provizoriu sau ordinul de protecție, polițiștii desemnați întreprind următoarele activități: contactează agresorul pe care îl informează despre existența, conținutul ordinului de protecție și obligațiile ce-i revin; instruiește victima cu privire la modul de acțiune în diferite situații, îndeosebi în cazurile în care agresorul nu respectă măsurile dispuse; efectuează verificări privind agresorul, în vederea obținerii de date cu privire la conduita sa; verifică periodic respectarea obligațiilor de către agresor, în mod direct sau indirect, prin organizarea unor activități specifice muncii de poliție; solicită includerea locuinței victimei și agresorului în perimetrul de patrulare.

În urma unor măsuri de monitorizare în timp real a agresorilor (prin brățări electronice), aceste măsuri lasă, totuși, o ușă larg deschisă agresorilor în a se apropia de victimă. Au fost și cazuri în țara noastră, intens mediatizate, în care în ciuda restricțiilor, agresorii au încălcat în repetate rânduri măsurile dispuse, finalizând cu uciderea victimei.

Foto cu caracter ilustrativ: Sorin Petculescu

violenta_02fd6.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău