fbpx

gripa-1518435385.jpg

5 cazuri de gripă în Prahova, de la începutul sezonului. Virusul gripal face ravagii în toată țara. 6 decese, înregistrate în ultima săptămână. Două sunt din județul nostru.

Ministerul Sănătății a anunțat, oficial, - debutul sezonului gripal. 268 de cazuri de gripă au fost confirmate în laborator. Cele mai multe, 142 au fost înregistrate în Capitală. Dacă și în următoarele două săptămâni vor fi înregistrate la fel de multe cazuri de gripă, ar putea fi declarată – epidemie.

Citește și Încă un prahovean a murit de gripă!

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

La nivelul săptămânii trecute, au fost semnalate 1.155 de cazuri de gripă clinică, ceea ce înseamnă că, pacienții aveau simptome de gripă, dar acestea nu au fost confirmate în laborator, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile:

''Au fost comunicate 5 decese noi confirmate cu virus gripal. De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 11 decese confirmate cu virus gripal, din care 8 tip A, subtip (H1)pdm09 si 3 tip A, subtip H3, față de două, cu virus gripal tip B, în sezonul precedent, în perioada similară. De la începutul sezonului au fost confirmate 268 cazuri de gripă, 98 cazuri gripă cu virus AH1, 53 cazuri gripa cu virus AH3, 116 cazuri gripa cu virus A nesubtipat, un caz gripă cu virus B. Săptămâna epidemică = creştere de minimum 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate 2''

Aproape 100.000 de infecții respiratorii.

Sunt cu peste 20% mai multe viroze și infecții respiratorii față de aceeași perioadă a anului trecut, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile:

'Morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 50%. S-a înregistrat debutul sezonului gripal, iar saptămâna 2 a fost caracterizată ca saptamana epidemică. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 90.963, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (74.953) și cu 71.6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (52.991) – creșterea este datorată în parte și datelor neraportate în săptămâna anterioară, ca urmare a zilelor nelucratoare (sărbatorilor legale). În săptămâna 07.01.2019 – 13.01.2019 s-au înregistrat la nivel național 1.155 de cazuri de gripă clinic, comparativ cu 80 cazuri înregistrate în S 02/2018. În săptămâna 07.01.2019-13.01.2019 (S 02) au fost înregistrate 31 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 25 mai multe față de săptămâna anterioară și cu 9 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Ce trebuie să facem pentru a ne proteja de gripă.

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare;

- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemanatoare gripei;

- Respectarea etichetei tusei și stranutului (utilizarea de batiste de unică folosință sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulatiei cotului);

- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

- Evitarea aglomeratțiilor și limitarea orgănizării de evenimente;

- Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;

- Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc;

- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măsti, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

Sursa: Comunicat Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile:

Câți români s-au vaccinat

1.244.299 de români din grupele la risc au fost imunizați împotriva gripei până la data de 13.01.2019, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătații.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg