Norma de hrană pentru bugetari, amânată. Cum explică Finanțele încrengătura de ordonanțe. FOTO-DOCUMENT

0
norma-de-hrana.jpg

norma-de-hrana.jpg

Deși toți bugetarii ar fi trebuit să încaseze încă din ianuarie indemnizația de hrană pentru decembrie 2018, această măsură nu se va aplica decât, în cel mai optimist scenariu, începând cu luna viitoare. Potrivit unui document oficial, obținut de edupedu.ro, Ministerul Finanțelor interpretează diferit mai multe legi și ordonanțe care reglementează indemnizația de hrană.

Decisă prin legea 153/2017, art 18, indemnizația de hrană avea termen precis: 1 decembrie 2018.

indemnizatie.jpg

Au urmat cele două ordononațe ale Guvernului Dăncilă din 6 decembrie 2018, care prevăd că, începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Indemnizațiile de hrană prevăzute

Situația a fost atât de clară încât secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Gigel Paraschiv, a cerut Ministerului de Finanțe credite bugetare în valoare de 1,9 miliarde de lei pentru acordarea indemnizației de hrană în ianuarie 2019, pentru luna decembrie 2018.

În documentul de răspuns, obținut de Edupedu.ro, secretarul de stat de la Finanțe, Daniela Pescaru, susține în primul rând că nu poate angaja o asemenea cheltuială fiindca depășește plafonul de 1/12 permis fără o lege a Bugetulului pe 2019 în vigoare.

1.jpg

Apoi același secretar de stat susține că, în viziunea Finanțelor, OUG 91 nu există când vine vorba despre indemnizația de hrană și că rămâne valabilă doar OUG 90, cea care amână acordarea indemnizației pentru luna decembrie 2018. ”Plata indemnizației urmează să se efectueze în luna februarie 2019”, se arată în documentul citat.

2.jpg

Citește articolul integral pe edupedu.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău