Explicația Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Ploiești, în cazul femeii mușcate de șarpe care nu a primit vaccin antiviperin, mâncare și a fost plimbată cu ambulanța pentru că nu erau paturi libere

Femeia mușcată de șarpe a ajuns, sâmbătă, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești. De două ori s-a încercat transferul pacientei la secția de pe Buna Vestire, unde femeia a fost dusă cu o ambulanță, dar de fiecare dată nu au fost locuri libere. Reprezentanții Unității de Primiri Urgențe au oferit un răspuns atât pentru neadministrarea vaccinului, cât și pentru lipsa hranei și a unui loc în spital.

Ginerele femeii din Lapoș a semnalat faptul că soacra sa, în vârstă de 51 de ani, nu i s-a administrat vaccinul antiviperin, dar nu i s-a dat nici mâncare pe durata spitalizării. În plus, a semnalat că există o lipsă de comunicare între secțiile Spitalului Județean de Urgență Ploiești, femeia fiind plimbată, de două ori, în două zile diferite, până la secția de pe Buna Vestire din Ploiești, unde urma să fie spitalizată, iar de fiecare dată pacienta s-a reîntors la SJUP, pe motiv că nu sunt locuri.  Într-un final, decizia a rămas să fie transferată la Spitalul Orășenesc Urlați pentru continuarea monitorizării.

Unitatea de Primiri Urgențe susține că, în mod normal, pacienta ar fi fost internată la Secția de Boli Interne a Spitalului Județean Ploiești, însă aceasta este închisă.

Cât privește lipsa administrării vaccinului antiviperin, dar și a mâncării, Unitatea de Primiri Urgențe are cu totul alte explicații. (Citește și: O femeie din Lapoș, care a fost mușcată de un șarpe, plimbată pe la spitalele din Prahova: „Nu există vaccin antiviperin, nu sunt locuri în spitale și nu a primit nimic de mâncare!”)

Explicația Unității de Primiri Urgențe în cazul pacientei mușcate de șarpe

„Pacienta a fost evaluata imediat după prezentarea la UPU la ora 15.15. Starea sa generală era bună, afirmă mușcătura de șarpe în urmă cu 2 ore, în regiunea gleznei, constatandu-se un ușor edem local si 2 plăgi punctiforme. Nu prezenta manifestări sistemice în momentul prezentării.

Nu există vipere în zona din care a fost adusă pacienta. Mai mult de atât administrarea serului antiviperin este rezervată strict cazurilor foarte grave, serul în sine fiind foarte alergen, și interzis a fi administrat în forme ușoare chiar la persoane mușcate de viperă.  Indicația de administrare se face cu maximă precauție și numai în cazuri grave. S-a făcut tratament cu doze mari de corticoid, perfuzii cu ser fiziologic

Evoluția a fost bună până în cursul serii, când pacienta a acuzat dificultatea deschiderii ochilor (ptoza palpebrala ). Aceasta s-a remis cu tratament antiinflamator în următoarele 24 de ore.

Pe analize nu s-au constatat markeri de hemoliza (specifică veninului de viperă), și nici de necroză (specifici veninului altor animale).

În condiții normale pacienta ar fi fost internată pentru supraveghere în secția de Interne I a SJUP, dar care este închisă la ora actuală. S-a preferat reținerea, monitorizarea și tratamentul pacientei în secția UPU , și aproximativ peste 24 de ore s-a încercat trimiterea ei la secția Interne II a SJUP , de unde a fost retrimisă în UPU, internistul de acolo considerând că nu are mijloacele necesare supravegherii în continuare (laborator analize în condiții de urgență)

In UPU nu exista posibilitatea servirii meselor de la bucătăria spitalului, cum în nici o unitate de urgente din țară, dar nu se interzice aparținătorilor să aducă mâncare pacienților care datorita patologiei staționeaza mai mult.

Deoarece evoluția a fost buna, edemul local al gleznei nu necesită un tratament complex,  în contextul lipsei grave de locuri în SJUP, s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Orășenesc Urlați, secția Interne pentru continuarea monitorizării.

Va atragem atenția ca oportunitatea administrării serului antiviperin o stabilește medicul, în context clinic și paraclinic, și în condițiile în care este necesar, și nicidecum nu se administrează la cerea familiei, evoluția bună a pacientei susținind deciziile medicale luate în acest caz.

DR. ILINCA ANDREI, medic UPU, SJU Ploiesti”

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596