Cum descoperim dacă avem sau nu gripă și cât de mult reflectă realitatea testele din farmacii. Care este situația din Prahova

0
17
cabinet_medic_ba2d0.jpeg

cabinet_medic_ba2d0.jpeg

Sezonul gripei vine cu la pachet cu panică, dar și cu tot felul de măsuri pe care unii le iau „după ureche“ sau după un consult cu „doctor” Google sau Yahoo. Deși, față de anul precedent, numărul cazurilor de îmbolnăvire și cel al deceselor este în scădere, mulți se întreabă cât de reală este raportarea aceasta și dacă toate cazurile au fost identificate. Categoric, nu!

Numărul de aproape 500 de îmbolnăviri de gripă, raportat în ultima săptămână de Direcția de Sănătate Publică Prahova, este cel raportat de medicii de familie și cei specialiști care au dat acest diagnostic în baza examenului clinic. Cei în cauză au primit tratament în baza simptomelor prezentate, iar de internare au avut nevoie sub o sută de persoane.

Există însă și pacienți care pot avea această problemă, însă nu s-au prezentat la medic, preferând să se trateze „după ureche”. Această atitudine le poate agrava starea de sănătate și, totodată, îi poate afecta și pe cei cu care intră în contact, ținând cont că acest gen de infecții respiratorii acute sunt transmisibile.

Alții care nu au avut încredere în diagnosticul pus de medici s-au îndreptat către farmacii sau către laboratoarele de analize pentru a-și face testele de gripă. „Sunt orientative! Singurul loc unde se poate obține un rezultat concret în privința gripei și a tipului acesteia este Institutul «Matei Balș» din București“, ne-a spus Dan Ioniță, directorul DSP Prahova.

În ultima săptămână, în Prahova au fost raportate aproape o mie de cazuri de infecții respiratorii, dintre care cele mai multe, peste 8000 au fost viroze, iar cele mai puține, aproape 500 au fost cazuri de gripă.

De la începutul sezonului și până acum, din Prahova au decedat patru persoane din cauza gripei. Toate aveau condiții medicale preexistente și nu erau vaccinate antigripal.

Foto cu caracter ilustrativ

cabinet_medic_ad19b.jpeg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here