Trei comune din Prahova nu au nici un medic de familie, iar în alte zeci de localități specialiștii existenți sunt supraaglomerați

0
consult_f0975.jpg

consult_f0975.jpg

Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie a publicat harta localităților cu deficit de medici de familie, pe baza datelor obţinute de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La nivelul țării, au fost identificate peste 400 de localități fără nici un specialist în domeniu. În Prahova, trei comune nu au nici un medic de familie.

Potrivit informațiilor furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Prahova, deficit de medici de familie a fost constatat în 40 de localități, dintre care 26 în mediul rural, iar în urban 14.

Dintre acestea, în Cosminele, Tătaru și Păcureți nu există niciun medic de familie. Sătenii de aici sunt înscriși fie la cabinetele din localitățile vecine, fie la distanțe mai mari în funcție de opțiunile exprimate.

Însă, potrivit evaluării realizate de către comisia mixtă, formată din reprezentanți ai CJAS Prahova, Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova și Colegiului Medicilor, a fost stabilit un necesar de medici de familie raportat la populația județului, constatându-se astfel că pentru o funcționare optimă ar mai fi nevoie de 40 de specialiști.

În afară de localitățile amintite mai sus, activitatea se derulează deficitar, din punctul de vedere al resursei umane, în comunele Albești Paleologu, Berceni, Brazi, Brebu, Bucov, Cărbunești, Dumbrăvești, Filipeștii de Târg, Florești, Gura Vadului, Gura Vitioarei, Izvoarele, Lapoș, Măgurele, Păulești, Posești, Puchenii Mari, Sângeru, Secăria, Starchiojd, Talea, Tătaru și Vâlcănești. Aici ar mai fi necesar câte un medic care să deservească populația existentă.

Și în mediul urban ar mai fi nevoie de specialiști în medicina de familie, după cum urmează: câte doi la Ploiești, Mizil și Vălenii de Munte și câte unul în Câmpina, Azuga, Băicoi, Boldești-Scăeni, Breaza, Bușteni, Comarnic, Urlați.

Foto cu caracter ilustrativ

consult_99f83.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău