Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă susținută la Primăria București că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale care vor avea loc anul viitor. În cazul în care va câștiga va fi nevoit să renunțe la funcția de primar.
”Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025. Sunt trei probleme mari pe care România le are și în care rolul președintelui e important. Corupția și funcționarea instituțiilor. Sunt zone întregi din statul român, la toate nivelurile, capturate de grupuri de interese. Ele, bineînțeles, acționează în interesul găștii, nu în interes public, iar instituțiile nu funcționează pentru că tot timpul prevalează relația de partid, nu competența”, a declarat Nicușor Dan, care va candida independent, dar care a precizat că este ”deschis la discuții cu partidele pro-europene”.
”Lupta va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție. Acestea sunt atributele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele României în România de azi – să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice. Aceste atribute m-au făcut, după o analiză foarte onestă, să fac acest anunț de azi”, a adăugat Nicușor Dan.
În ultimele zile au apărut informații potrivit cărora partidele pro-europene (precum PSD, PNL, USR și UDMR dar și minoritățile) care negociează pentru formarea guvernului și pentru eventuala numire a unui candidat comun, ar putea lua în calcul un candidat independent.
Asociațiile civice au fost cele care l-au împins în față pe Nicușor Dan, aproape imediat după anularea turului II al alegerilor prezidențiale, însă, la acel moment, Primarul General a răspuns că analizează această posibilitate.
Un candidat la președinție are nevoie de 200 de mii de semnături. Nicușor Dan poate rămâne primar al capitalei pe perioada campaniei electorale, numai în situația în care devine președinte trebuind să demisioneze din această funcție. Doi, din cei patru președinți pe care România i-a avut după 1989 au fost inițial primari – Traian Băsescu, la București, și Klaus Iohannis, la Sibiu, potrivit biziday.ro.
Cum ți se pare subiectul?