psta-porcina-africana-ansvsa.jpg

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat apariția unui focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie din comuna Micula, județul Satu – Mare, potrivit ANSVSA.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară este în alertă maximă după ce a fost confirmată prezenta unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Satu Mare.

DSVSA Satu – Mare a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din comuna Micula, suspicionându-se prezența pestei porcine africane. În acest context, au fost impuse restricții de mișcare a animalelor și au fost prelevate probe pentru analize, a precizat, ieri, ANSVSA.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Ca urmare a diagnosticării bolii de către laboratorul din cadrul DSVSA Satu – Mare, în data de 10 ianuarie 2018, probele au fost expediate, în aceeași zi, pentru confirmare, la Laboratorul Național de Referință din cadrul IDSA. 

Conform procedurilor, Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare împreună cu DSVSA Satu – Mare au intervenit prompt și au întreprins acțiunile prevăzute de legislație pentru această situație, a precizat ieri ANSVSA. 

Astfel, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatația infectată, au fost ucise cele 13 animalele existente în respectiva exploatație și cadavrele au fost distruse prin incinerare.

Totodată, s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriei afectate și au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de acțiune pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii, a mai anunțat sursa citată.

Consecutiv primirii buletinului de confirmare din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europeane, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează permanent situația epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii, precizează sursa citată.

Virusul nu este periculos pentru om, dar produce pagube economice importante, pentru că animalele trebuie sacrificate, iar despăgubirile sunt suportate de la bugetul de stat.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.