Tragediile care au avut loc, luni, pe litoralul românesc, soldate cu decesul a patru persoane, au readus în atenție pericolul mortal din Marea Neagră. Florin Tătui, profesor la Facultatea de Geografie a Universității din București, a explicat, la Digi 24, cât de periculoși sunt așa numiții „curenți rip”, cărora nu le pot face față nici înotători experimentați.
Pentru a doua zi consecutiv, salvamarii au arborat steagul roșu pe toate plajele de pe litoralul românesc din cauza valurilor puternice.
Citește și: Steagul roșu, arborat pe toate plajele de pe litoralul românesc. Turiștii nu au voie să intre în mare
Tragediile care au avut loc, luni, la mare, în care patru persoane și-au pierdut viața, iar alte două persoane au ajuns la spital, au readus în atenție pericolul mortal din Marea Neagră.
Citește și: Tragedie la Mamaia. Patru persoane au murit, iar alte două victime au ajuns la spital în stare gravă
Aproape două treimi din plajele de pe litoralul românesc sunt afectate de așa numiții „curenți rip”.
Cei mai periculoși curenți se formează în zona digului vechi din Mamaia, în Eforie Nord și Sud și în Constanța.
Citește și: Unde se formează cei mai periculoși curenți pe litoralul românesc. Zonele pe care trebuie să le eviți
Florin Tătui, profesor la Facultatea de Geografie a Universității din București, a explicat la Digi24, ce reprezintă așa numiții „curenții rip”.
Acești curenți sunt orientați către larg și sunt extrem de periculoși inclusiv pentru înotătorii experimentați.
„A înota împotiva acestui curent e ca și cum ai înota într-un râu de munte, în amonte. Nu ai nicio șansă să înaintezi”, a explicat la Florin Tătui, profesor la Facultatea de Geografie a Universității din București.
Citește și: Alertă pe litoral. Cod galben de vânt
Potrivit sursei citate, în cazul în care observați că sunt curenți puternici care vă trag în larg este recomandat să vă păstrați calmul, să nu încercați să înotați împotriva curenților și să solicitați ajutorul salvamarilor.