Imaginile care au emoționat românii de Centenar. Cum cântă sute de copii marșul ”Treceți batalioane române Carpații”. VIDEO

0
mars-militar.jpg

mars-militar.jpg

Cel mai urmărit clip pe Facebook în aceste zile surprinde un moment cu adevărat emoționant. Cu ocazia Centenarului, elevii Școlii Mihai Eminescu din Pitești cântă marșul militar ”Treceți batalioane române Carpații” care a fost auzit pentru prima dată în timpul primului război mondial.

Postat de Enche Cosmin cu mesajul ”Emoționant – din glasul a zeci de copii cum răsună acest cântec patriotic!”, clipul a strâns aproape 1,5 milioane de vizualizări pe Facebook și a fost distribuit de 30.000 de persoane.

Potrivit wikipedia, unul dintre primele ansambluri atestate de a fi cântat cântecul, în versiunea sa originală (cu trei strofe), imediat după Primul Război Mondial, este corul Bărbătesc din Finteușul Mare, Maramureș, fondat la 1 decembrie 1918 de preotul Valer Dragoș și învățătorii Gavril Bogdan, Nistor Dragoș.

Celor 3 strofe originale li s-au adăugat apoi alte 6 n timpul regimului comunist, de către Cenaclul Flacăra, după cum recunoaște chiar poetul Adrian Păunescu:

”Acesta este un cântec pe care trebuie să-l aflați, un cântec care trebuie să rămână și în memoria generațiilor următoare așa cum a rămas în memoria corurilor de țărani din Transilvania, din Finteușul Mare, spre exemplu, unde l-am descoperit; […] (din acest cântec excepțional) trei strofe sunt ale istoriei și restul le-am scris noi, în vremea noastră, cu gândurile noastre, cu starea noastră de spirit, cu dorința noastră de pace, dar și cu sentimentul ca decurgem dintr-o galerie puternică de înaintași demni”

VIDEO

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău