Aproape 1.300.000 de români s-au întors în țară, în perioada pandemiei. Ce putem face util cu ei și pentru ei?

0

Conform estimărilor MAI, 1.279.000 de români ar fi revenit în țară, în perioada pandemiei.

Au fost printre ghinioniștii celor peste două luni de blocaj economic din vestul Europei. Și nu trebuie să picăm în capcana desconsiderării celor mai mulți dintre ei, care nu aveau preocupări ”neortodoxe”. Lăsându-i la o parte pe aceștia, care sunt minoritari, conform acelorași surse din MAI, să vorbim despre oamenii care munceau cinstit.

Este destul de greu să se poată face o estimare în privința oportunităților care i-ar putea duce din nou la muncă, în afara granițelor. Nu au plecat de plăcere, ci pentru venituri pe care nu le-ar fi obținut în România, deși acolo sunt venituri mizere. Nu le va fi ușor să își găsească un loc de muncă afară, iar statul român poate profita de acest moment.

Să nu uităm că nu toate afacerile locale se vor relua, iar cele care o vor face vor avea destule dificultăți, astfel încât se va recurge și la varianta reducerilor de personal, respectiv vom avea mai mulți șomeri din economia internă.

Amintiți-vă doar de criza de forță de muncă din țară, din domeniul construcțiilor, după exodul masiv spre vest. Cu greu se mai găseau muncitori care să acopere necesarul intern. Această situație a dus la creșterea salariilor și în România și o regândire a sistemului de impozitare. A funcționat destul de bine, cererea venind în acord cu oferta prin reașezarea remunerațiilor. Se va putea și acum?

Deși nu se știe cu exactitate câți vor mai rămâne în țară, probabil între 300 și 500 de mii, măcar în acest an, există oportunități pe care nu avem voie să le ratăm. Urmează să primim fonduri UE. Nerambursabile sau cu dobândă, ele sunt estimate la vreo 32 de miliarde de euro. Bună parte ar fi pentru infrastructură, ceea ce ar necesita forță de muncă suplimentară.

Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) consideră că întoarcerea românilor în contextul pandemiei de COVID-19 reprezintă ”o şansă unică pentru a menţine şi valorifica în ţară această categorie de forţă de muncă”.

”În acest sens, membrii ARCA propun tuturor patronatelor din domeniul construcţiilor şi autorităţilor responsabile din acest sector, spre dezbatere, un plan pentru angajarea românilor care lucrează, în mod normal, în afara graniţelor şi care au revenit în ţară de la începutul anului.

În prezent, deficitul de forţă de muncă în sectorul construcţiilor (construcţii/reabilitări autostrăzi, construcţii/reabilitări drumuri sau reţele edilitare în mediul rural şi în mediul urban, construcţii civile) din România ajunge la aproximativ 500.000 de persoane”, a transmis, marţi, ARCA, printr-un comunicat de presă.

Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) are mai multe propuneri pentru a facilita accesul românilor care s-au întors în ţară la oferta locurilor de muncă din domeniul construcţiilor:

– Crearea unei platforme on-line de către autorităţi, cu ajutorul căreia, românii care au revenit în ţară, în contextul pandemiei de COVID-19, să se poată înscrie în domeniul în care pot activa.

– Realizarea unei burse on-line a locurilor de muncă în domeniul construcţiilor, printr-un efort comun al patronatelor din acest sector, alături de autorităţile responsabile.

– Realizarea unui parteneriat solid stat – companii private din domeniul construcţiilor pentru instruirea forţei de muncă şi atestarea celor care au nevoie de o calificare generatoare de venituri mai mari, corespunzătoare nivelului de pregătire.

– Crearea, cu sprijinul autorităţilor din domeniile Educaţiei şi Muncii şi Protecţiei Sociale, a unui mecanism simplu şi rapid prin care să fie echivalate atestatele sau diplomele de calificare obţinute de români în străinătate.

Este doar un exemplu despre cum poate fi gestionată situația celor întorși în țară, bună parte fiind oameni specializați în construcții. Criza forței de muncă s-a transformat în excedent. Dacă guvernanții se vor mișca rapid, aceasta nu este o problemă, ci o oportunitate.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău