Penitenciarul Nr. 17 din Rezina, Republica Moldova, a ajuns pe Netflix. Povestea lui Maximilian și a lui Lilian, doi deținuți de peste Prut, încarcerați pe viață, fără speranță de eliberare, este una cutremurătoare. Doi bărbați tineri, care au comis greșeli din cauza cărora întreaga lor viață se va rezuma la 32 de pași. Pași pe care, zilnic, timp de doar două ore, îi vor putea face pe un culoar strâmt, ce le ține loc de spațiu de recreere.
Serialului documentar „Inside the World’s Toughest Prisons” (În interiorul celor mai dure închisori din lume) este dedicat deținuților din acest penitenciar, precum și condițiilor în care aceștia își ispășesc pedepsele.
Realizatorul documentarului a stat închis 12 ani pentru o crimă pe care nu a comis-o
Prezentatorul documentarului, Raphael Rowe, este și el un fost deținut, care a petrecut 12 ani într-o închisoare din Marea Britanie pentru o crimă pe care nu a comis-o. După ce a fost eliberat, el a decis să arate lumii întregi în ce condiții stau pușcăriașii în cele mai dure închisori din lume.
Prima experiență? Penitenciarul de maximă securitate de la Rezina
Raphael a învățat, timp de o săptămână cât a împărțit celula cu Lilian și Max, să asculte și înțeleagă în limba română. 22 de ore pe zi, închiși toți trei într-o cămăruță numită de realizatorul documentarului un loc „dur, dărăpănat, apăsător și claustrofob”.
Max și Lilian au ajuns să fie încarcerați pe viață pentru crimă. Doi deținuți care nu vor mai vedea vreodată lumina zilei decât din spatele unor gratii.
„-Veți fi amplasat într-o celulă cu doi deținuți condamnați pe viață!
-Trebuie să-mi fie frică de colegii de celulă?
-Din partea dumneavoastră să nu fie întrebări, să nu apară conflicte”, a fost scurtul dialog purtat de Raphael Rowe cu reprezentanții pușcăriei, înainte ca acesta să pășească în minuscula celulă, cu o ușă mâncată de rugină, trântită dur cu un zăngănit de chei înfiorător.
Control medical „la sânge” înainte să fie dus în celulă
Înainte de a fi amplasat în celulă, acesta a trecut un control medical, în care fiecare cicatrice de pe corpul său a fost atent analizată și înregistrată. Ulterior, el a primit instrucțiuni de la un ofițer de securitate.
„Bună ziua!”, primele cuvinte ale celor doi deținuți de la Rezina
În interiorul celulei i-a cunoscut pe Maximilian și Lilian. „Bună ziua!” au fost primele cuvinte auzite de către realizatorul britanic. Niște priviri resemnate și pierdute, parcă. Doi oameni pentru care viața de afară nu mai există. Realitatea lor e acolo, în acea încăpere în care nu te poți mișca. Îi povestesc lui Raphael într-o engleză stricată, amestecată cu română, că au reparat cu mâinile lor celula pentru a fi mai locuibilă, au construit o bucătărie și au zugrăvit pereții.
32 de pași, timp de două ore. Pe scurt, viața!
32 de pași au voie să facă, zilnic, timp de două ore pentru a se dezmorți. Separat de alți deținuți și asta pentru că nu au vrut să se supună regulilor impuse de banda care conduce în interior pușcăria. Pentru a nu fi bătuți sau uciși, au fost izolați de restul infractorilor.
Max și Lilian își gătesc singuri. Citesc, se uită la televizor, au chiar și un calculator în celulă.
Condamnați pe viață pentru crimă
„Am luptat 14 ani pentru acest device, judecătorul ne-a permis, dar fără internet. Ulterior, am obținut și dreptul de a avea frigider sau fierbător electric” spune Max, încarcerat deja de 16 ani. Lilian și el de 18. Ambii pentru crimă. Unul a participat la un jaf armat în urma căruia un polițist a fost ucis, celălalt pentru că a ucis o fată de 16 ani, și pe bunica acesteia de 60.
„Pe fetiță am ștrangulat-o, iar pe bătrână am lovit-o cu piatra în cap. Nu pot să-mi explic pentru ce asta”, spune, deja fără nicio urmă de remușcare, Lilian.
Documentaristul britanic rămâne șocat preț de câteva secunde. Îl privește pe Lilian cum gătește și povestește detașat despre dublul omor înfăptuit cu atâta cruzime. Încearcă să îl înțeleagă. Se vede că nu poate. Îi este imposibil.
Deținutul mai povestește, tot în română, că nimănui nu-i pasă dacă cei încarcerați în acest penitenciar s-au schimbat și ar putea fi eliberați mai devreme.
„Au trecut ani. Nimeni nu lucrează cu mine, să vadă dacă m-am schimbat. Nimeni! Pur și simplu m-au aruncat în penitenciar și gata!”, zice, resemnat, Lilian, pușcăriașul de la Rezina.
Moldova – închisoarea viețașilor
La finalul episodului filmat în închisoarea de maximă securitate de peste Prut, Raphael Rowe a conchis că Penitenciarul Nr. 17 din Rezina e un loc înfiorător, e „închisoarea viețașilor”. Potrivit lui, deținuții cu care a interacționat merită o a doua șansă.
Raphael Rowe își continuă investigațiile prezentate în documentarul de pe Netflix și în alte pușcării de maximă securitate din Bosnia și Herțegovina, Cipru sau Grecia.