- Publicitate -

Nicoleta Sprîncenatu: “Comunitatea înseamnă respect și conștientizare a individualismului celorlalți membri”

Data:

Distribuie articolul:

Nicoleta Sprîncenatu are 32 de ani este din Ploiești și de mică și-a dorit să găsească soluții la problemele celor din jur. Este fostă elevă a Colegiului Național “Jean Monnet” din Ploiești, a studiat germana și portugheza în cadrul Universității București, a continuat cu Facultatea de Științe Economice, specializarea management. Recent și-a susținut disertația în Managementul Sectorului Public în cadrul UPG. În prezent este Președintele Interimar al Organizației Județene de Tineret a Partidului Social Democrat Prahova.

- Publicitate -

1. Prezintă-te în câteva cuvinte. (nume, studii, funcție, partid politic)

Numele meu e Nicoleta Sprîncenatu, am 32 de ani și am fost eleva Colegiului Național “Jean Monnet” Ploiești, profilul Filologie Bilingv-Germană. De aceea, am continuat să studiez germană și portugheză în cadrul Universității București – Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.

Ulterior am absolvit Facultatea de Științe Economice, specializarea Management, iar recent mi-am susținut disertația în Managementul Sectorului Public, din cadrul Universității de Petrol-Gaze Ploiești. Mi-am dorit să îmi dezvolt cunoștințele practice de administrație publică locală dobândite la nivelul Consiliului Județean Prahova, dar și să reprezint, pe viitor, mai coerent și mai eficient, așteptările cetățenilor. 

- Publicitate -

Citește și: Florin Ioniță, membru al biroului politic județean: “Politicianul trebuie să știe să se înconjoare de specialiști și să le asculte sfaturile înainte de a lua decizii”

De mică mi-a plăcut să ascult, să înțeleg și să caut soluții pentru micile probleme ale celor din jur. Așa am devenit, în liceu, vicepreședinte al Asociației elevilor din cadrul Colegiului Național “Jean Monnet”, Ploiești. De atunci am început să particip la acțiuni de voluntariat, în domeniul social și educațional, de dezvoltare personală etc. Lucrul acesta se întâmplă și în prezent.

Am fost membru fondator al Fundației Județene pentru Tineret Prahova și Vicepreședinte al acesteia, alături de care, în 2017, am depus candidatura orașului Ploiești pentru a deveni „Ploieşti – Capitala Tineretului din România”. Din păcate nu am reușit să ne calificăm la acel moment printre finaliști, însă cred că ar fi o idee bună să încercăm din nou.

- Publicitate -

Un lucru care a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea mea personală, dar și profesională, este participarea la seminariile Institutului Aspen România – “The Aspen Public Service Leadership Program”. 

Provin dintr-o familie normală, simplă, cu părinți muncitori și două surori, care m-au susținut dintotdeauna, și care, încă de mică, m-au învățat să împart din ce am și cu ceilalți. Am înțeles ce înseamnă empatia și respectul față de cei din jur. Cel mai probabil din familie mi se trage și afinitatea către valorile social-democrate.  

Tot de la ei am învățat să îmi doresc să fiu independentă, de aceea și lucrez din timpul facultății. Domeniul comun de activitate al tuturor locurilor de muncă a fost comunicarea (în limba maternă, engleză sau germană).

În prezent sunt Președintele Interimar al Organizației Județene de Tineret a Partidului Social Democrat Prahova.

- Publicitate -

2. Ce reprezintă comunitatea din perspectiva ta de cetățean? Dar din postura de om cu implicații politice?

Comunitatea reprezintă esența umanității. O zonă de confort practic și emoțional. Înseamnă apartenență la o idee comună, înseamnă respect și conștientizare a individualismului celorlalți membri din comunitate.

Înseamnă locul în care trăim, visăm și în care ne dezvoltăm. Înseamnă să mă gândesc că acțiunile mele în comunitatea de care aparțin nu sunt doar ale mele, ele provocând reacții care ar influența și viața celorlalți. Și cred că ar trebui să însemne reciprocitate. 

- Publicitate -

Din punct de vedere al unui om activ politic, comunitatea reprezintă convergența eforturilor instituțiilor și a cetățenilor, înseamnă asumarea unui sistem de valori, respect față de religie sau opțiuni politice diverse.

Totul are o încărcătură politică ca formă de organizare. Din acest punct de vedere, văd comunitatea ca pe structura prin care îți poți valorifica viziunea, obiectivele și aptitudinile pentru a dezvolta proiecte, programe, politici publice menite să îmbunătățească comunitatea din care faci parte.

3. Care este viziunea partidului din care faci parte și cum ajută aceasta oamenii de rând care vin în direcția voastră?

- Publicitate -

Viziunea partidului se dezvoltă pornind de la principiile asumate: libertate, egalitate, echitate, solidaritate. De aceea, economia, în viziunea social-democrată, trebuie să servească întotdeauna societatea și nu invers. PSD este partidul tuturor românilor.

Prin proiectele, programele și politicile sale publice urmărește ca fiecare cetățean, indiferent de categoria socială din care face parte, să aibă accesul la o piață a muncii competitivă, care să respecte drepturile angajaților și să ofere niveluri salariale decente, la servicii de sănătate de calitate, măsuri coerente pentru seniori și persoanele care au nevoie de protecție socială, precum și creșterea calității vieții în România, prin dezvoltarea infrastructurii în toate domeniile relevante.

Viziunea partidului implică o țară care să nu lase pe nimeni în urmă, de la copii, studenți până la angajați, antreprenori, medici, profesori, dar și vârstnici, pensionari, persoane cu dizabilități sau care provin din zone marginalizate.

4. Ce nu se va schimba niciodată în Ploiești?

- Publicitate -

Nemulțumirea față de politicieni!? (Glumesc!)

Spiritul lui Caragiale va fi mereu prezent în Ploiești. Trebuie să recunoaștem, ploiestenii au un fin simț al umorului, al ironiei și al autoironiei, pe care nu le vor pierde niciodată. Cum sper să nu-și piardă niciodată nici simțul critic.

5. Ce gânduri/idei aveai despre societate atunci când ai început să te implici în viața politică?

Înainte făceam parte dintre cei care, poate, arătau cu degetul spre vinovat. De multe ori învinovățind pe cine nu trebuie. Acum arăt cu degetul spre problemă și încerc să contribui în a o rezolva. Indiferent cine ar cauza-o. Suferința, într-o societate, este colectivă mereu.

6. Enumeră 3 cele mai importante schimbări pe care ți le dorești în Ploiești și cum anume s-ar putea acestea realiza.

Îmi doresc un Ploiești curat, verde și dezvoltat. 

Mi-ar plăcea să se rezolve, bineînțeles, problema salubrizării, la momentul actual fiind cea mai mare problemă cu care se confruntă ploieștenii. Nu am să mă amestec în a veni cu propuneri de soluții cu privire la părțile administrativă, juridică sau contractuală.

Avem aleșii locali și funcționarii din aparatul de specialitate (plătiți din bani publici să facă acest lucru). Aș propune, în schimb, soluții pe termen lung, care să ne ajute și pe noi, ploieștenii, și administrația, într-un cuvânt: comunitatea.

Aș propune campanii de conștientizare eficiente destinate locuitorilor privind cultivarea unui comportament responsabil și civilizat, pentru că, până la urmă, orașul, cartierul în care creștem reprezintă, de fapt, casa noastră. Bineînțeles, înainte de acest lucru m-aș asigura că și operatorul de salubrizare își respectă atribuțiile cu privire la colectarea selectivă corectă a deșeurilor.

Aș implementa și la Ploiești campanii prin care în schimbul a unui număr de sticle/pet-uri primești un bilet de autobuz gratuit, campanii de succes, desfășurate deja în orașe precum Constanța, Craiova sau București. 

Citește și: Au început înscrierile pentru Miss Generația lui John, concurs de frumusețe, fără filtre și fără bariere

Aș aloca mai mulți bani pentru spațiile verzi, aș căuta sponsori pentru acest lucru, aș planta mai mulți copaci în cartierele din oraș. Aș face concursuri între cartiere, cum erau când eram eu în școală, când, prin intermediul asociațiilor de locatari, puteai participa la concursuri precum “Cea mai frumoasă scară/grădină de bloc”. Lucruri mărunte, poate, dar care îți aduc mai multe beneficii, de la sănătate, la stare de bine, la dezvoltarea comunității locale. 

Mi-ar plăcea, de asemenea, să existe o taxă pe sticlă/pet/cutie pe care să o achităm la achiziționarea produsului și care să ni se restituie la înapoierea lui.

Știu, însă, că acest lucru se decide la nivel național și sper să se întâmple cât mai curând. Ar ajuta toate comunitățile locale din țară. Cred că ne-ar responsabiliza, iar volumul deșeurilor ar fi unul mult mai mic.

Modernizarea infrastructurii rutiere și de sănătate prin intermediul fondurilor europene sau guvernamentale.

Și nu în ultimul rând, aș căuta să creez mai multe modalități de petrecere a timpului liber în Ploiești. 

Mi-ar plăcea enorm să se dezvolte Centrul Civic pentru ploieșteni. Ideal ar fi în centrul pietonal al orașului, așa cum se întâmplă în majoritatea orașelor mari și aș începe prin a crea o petiție în acest sens, primii pe care i-aș întreba ar fi, bineînțeles, locuitorii zonei. 

Aș aduce festivaluri precum TIFF la Ploiești. Aș organiza evenimente culturale, sociale și sportive în parcurile mari aflate în administrarea primăriei, precum Parcul Municipal Vest și Parcul Bucov. Cu fonduri din bugetul local, dar și de la sponsori.

Consider că nu exploatăm suficient resursele pe care le are acest oraș.

7. Detaliază un proiect pe care l-ai creat pentru comunitate și pe care, de ce nu, ai reușit să îl implementezi cu ajutorul partidului din care faci parte.

Proiectul la care am luat parte încă din stadiul inițierii este “Gala de Excelență a învățământului prahovean”. Cred că este și cel mai drag proiect mie. Lucrul care îl face deosebit de celelalte gale de premiere a învățământului județean este acela că am venit cu propunerea de a premia rezultatele deosebite la olimpiadele naționale pentru toate disciplinele școlare.

Gala a premiat rezultate de la cele teoretice (chimie, matematică, limba română, istorie, limbi străine, etc.), la disciplinele tehnice și din domeniul serviciilor (mecanică, electronică, telecomunicații, bucătărie, agricultură, design vestimentar etc.) și sportive. Cred cu putere că trebuie încurajată performanța în orice domeniu de activitate. Orice ai alege să faci în viață, să cauți să o faci cât de bine poți.

8. Sunt tinerii pregătiți să facă politică? Detaliază.

Da, dintotdeauna. Tinerii au un simț clar a ceea ce este important pentru ei și le place să lupte pentru lucrurile în care cred. Sunt cei mai în măsură să se reprezinte pe ei.

 Cred că trebuie încurajați să își reprezinte idealurile, obiectivele. Să fie proactivi. E ceea ce noi facem la PSD Prahova și, da, primim noi membri în echipa noastră lunar, tineri care aleg să facă politică pentru dezvoltarea județului nostru. 

9. Ce blocaje/refuzuri ai întâmpinat până în prezent din cauza faptului că reprezinți partidul?

Nu pot să spun că am întâmpinat blocaje/refuzuri din acest motiv. M-am confruntat, cum cred că li s-a întâmplat și altor simpatizanți sau membri ai oricărui partid politic, cu situații în care dialogul era ușor mai agresiv, dar, cu răbdare, acesta s-a putut transforma într-unul constructiv.

Nu îmi place să trăiesc într-o bulă, înconjurată doar de oameni cu aceleași opțiuni politice sau idei despre societate. Sunt deschisă dialogului și cred că se cunoaște acest lucru despre mine. Am prieteni cu opțiuni politice diferite și respect opinia fiecăruia, indiferent de cât de diferită de a mea este aceasta.

10. Dacă ai avea o funcție de conducere în partidul din care faci parte, ce schimbări ai dori să se realizeze?

Dacă aș avea o funcție de conducere în partid aș veni cu propuneri de politici mai precise, mai accesibile și mai dure pentru prevenția în domeniul sănătății și pentru prevenția abandonului școlar.

Citește și: Distanța dintre noi și civilizație e direct proporțională cu maldărele de gunoaie produse de oamenii cu un simț al educației foarte prost dezvoltat

Dacă ne referim la partea de organizare internă, aș investi și mai mult în pregătirea tinerilor, a membrilor, a aleșilor locali sau a potențialilor aleși locali. Din fericire se organizează traininguri în diverse domenii de activitate și școli politice aproape lunar; cred că aș căuta să fac ca acestea să ajungă la cât mai mulți oameni.

11. La finalul acestui interviu, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Rămâneți la fel de critici și vigilenți. Opiniile dumneavoastră au generat multe schimbări pozitive în orașul nostru. Urmăresc, mereu, comentariile cititorilor Observatorului Prahovean și campaniile civice ale redacției pe care, nu de puține ori, de la ele cred că au pornit.  

gala de excelenta, invatamant prahovean, cj prahova

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Aer irespirabil în Ploiești. APM Prahova confirmă ”creșteri punctuale” la benzen, toluen și hidrogen sulfurat

Mai mulți ploieșteni au reclamat, miercuri dimineață, că aerul...

Am văzut ce se întâmplă cu ambalajele reciclabile pentru care stau la coadă să-mi recuperez garanția [VIDEO]

Ieri, la Ariceștii Rahtivani, s-a deschis al șaptelea centru...

Procter&Gamble participă la Bursa Angajatorilor. Dezvoltă-te profesional și personal împreună cu P&G în fabricile din Urlați

Lista posturilor disponibile la Procter&Gamble de la târgul de joburi din Ploiești

Casa verde 2024. Dacă o casă are doi proprietari, ce documente trebuie depuse?

Este nevoie ca la înscriere să fie încărcate în aplicația programului doar documentele unuia dintre proprietari sau ale ambilor?  

Cum a ratat Ploieștiul ocazia de a avea un transport public modern

De ce nu are și Ploieștiul un transport public urban modern, așa cum au reușit administrațiile din Brașov, Târgoviște sau Buzău în ultimii ani?

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Ro-Alert pentru un urs văzut în Comarnic

ISU Prahova anunță că în această seară a fost...

Două produse alimentare vândute de Kaufland au fost retrase de la vânzare

Două produse alimentare vândute de magazinele din lanțul Kaufland...

Habau Group participă la Bursa Angajatorilor. Ce posturi sunt disponibile la târgul de joburi

Târgul de joburi ”Bursa Angajatorilor” revine cu cea de...

Filtre rutiere în Prahova. Unde acționează polițiștii cu radarul

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Prahova acționează pe Drumul...

Zeci de femei din Prahova ajung în singura locuință protejată, din cauza abuzurilor partenerilor

Violența în familie afectează neștiut de multe persoane. Femei...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Medicul Alin Scarlat: Relația dintre credință și longevitate

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Povestea evenimentului de la Ploiești care a adunat tineri din peste 40 de țări [VIDEO]

Ploiești: Inima culturală a tineretului la Modelul UNESCO România și la Bootcamp-ul Internațional „F(u)tu(re) Proof”, evenimente organizate de MasterPeace România
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Ro-Alert pentru un urs văzut în Comarnic

ISU Prahova anunță că în această seară a fost...

Două produse alimentare vândute de Kaufland au fost retrase de la vânzare

Două produse alimentare vândute de magazinele din lanțul Kaufland...

Habau Group participă la Bursa Angajatorilor. Ce posturi sunt disponibile la târgul de joburi

Târgul de joburi ”Bursa Angajatorilor” revine cu cea de...

Filtre rutiere în Prahova. Unde acționează polițiștii cu radarul

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Prahova acționează pe Drumul...
- Publicitate -