fbpx

amigdale-pietre-990x520.jpg

Mii de copii din Marea Britanie sunt supuşi anual în mod ''inutil'' intervenţiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor, sugerează un studiu efectuat recent în această ţară, citat de Press Association.

Cercetătorii britanici susţin că şapte din opt copii cărora le sunt extirpate amigdalele nu ar beneficia de fapt de pe urma acestor operaţii ''inutile'', ce costă Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) zeci de milioane de lire anual, potrivit Agerpres.

Motivul invocat cel mai adesea pentru amigdalectomie - procedura chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor - este durerea în gât recurentă.

Dovezile sugerează însă că procedura are beneficii modeste, rezultând o reducere pe termen scurt a durerii de gât în cazul copiilor grav afectaţi, au indicat oamenii de ştiinţă.

Liniile directoare din Marea Britanie sugerează efectuarea amigdalectomiei în cazul copiilor care au şapte sau mai multe episoade de dureri de gât în cursul unui an. Însă, doar un mic procent dintre cei care sunt supuşi acestei proceduri au prezentat acest număr de episoade de dureri de gât într-un an, conform studiului publicat în revista ştiinţifică British Journal of General Practice.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Birmingham au analizat datele medicale prelevate de la 1,6 milioane de copii din Marea Britanie, colectate între anii 2005 şi 2016.

Autorii au descoperit că majoritatea intervenţiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor au fost realizate în urma ''indicaţiilor care nu erau susţinute de dovezi''. Doar 12,4% dintre copiii care au fost supuşi procedurii prezentaseră cinci sau şase episoade de dureri de gât cu douăsprezece luni înainte de operaţie, iar 44,6% avuseseră între două şi patru astfel de episoade.

Citește continuarea pe digi24.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești
banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
salina_urbana_BUNA_desk_9833f.jpg
970.jpg