amigdale-pietre-990x520.jpg

Mii de copii din Marea Britanie sunt supuşi anual în mod ''inutil'' intervenţiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor, sugerează un studiu efectuat recent în această ţară, citat de Press Association.

Cercetătorii britanici susţin că şapte din opt copii cărora le sunt extirpate amigdalele nu ar beneficia de fapt de pe urma acestor operaţii ''inutile'', ce costă Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) zeci de milioane de lire anual, potrivit Agerpres.

Motivul invocat cel mai adesea pentru amigdalectomie - procedura chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor - este durerea în gât recurentă.

Dovezile sugerează însă că procedura are beneficii modeste, rezultând o reducere pe termen scurt a durerii de gât în cazul copiilor grav afectaţi, au indicat oamenii de ştiinţă.

Liniile directoare din Marea Britanie sugerează efectuarea amigdalectomiei în cazul copiilor care au şapte sau mai multe episoade de dureri de gât în cursul unui an. Însă, doar un mic procent dintre cei care sunt supuşi acestei proceduri au prezentat acest număr de episoade de dureri de gât într-un an, conform studiului publicat în revista ştiinţifică British Journal of General Practice.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Birmingham au analizat datele medicale prelevate de la 1,6 milioane de copii din Marea Britanie, colectate între anii 2005 şi 2016.

Autorii au descoperit că majoritatea intervenţiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor au fost realizate în urma ''indicaţiilor care nu erau susţinute de dovezi''. Doar 12,4% dintre copiii care au fost supuşi procedurii prezentaseră cinci sau şase episoade de dureri de gât cu douăsprezece luni înainte de operaţie, iar 44,6% avuseseră între două şi patru astfel de episoade.

Citește continuarea pe digi24.ro


Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.