La data de 30 august 2017, Consiliul Local (CL) Ploiești a emis una dintre cele mai explozive hotărâri emise de această instituție în istoria sa recentă. Este vorba de HCL 316/2017 pentru modificarea HCL 174/2017 privind actualizarea componenței Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a municipiului Ploiești. Prin abaterile de la lege pe care le enumeră ca fiind făcute de membri ai anterioarei Comisii, preambulul HCL 316 bate orice rechizitoriu făcut de DNA și explică fără echivoc dezastrul din urbanistic din Ploiești. Ieri a avut loc prima reprezentație (după știința noastră) la scenă deschisă.
Iată care au fost argumentele aduse de consilieri public, sub lumina reflectoarelor, în favoarea acestor modificări ale componenței CTATU:
”Propunerea de modificare a HCL nr. 174/2017 este impusă de constatarea anumitor disfuncționalități la nivelul acestei comisii, respectiv:
– încălcarea cu regularitate a prevederilor Art. 8 din regulamentul de organizare și funcționare a unor membri actuali (exprimarea votului în cazul lucrărilor care conțin studii/expertize întocmite de aceștia),
– completarea fișelor (de către anumiți membri) cu condiții de elaborare a lucrărilor care încalcă sau depășesc cadrul legal,
– constatarea unor cazuri de încălcare a deontologiei profesionale în cazul anumitor membri,” etc.
Este că bat rechizitoriile citite? Este! Ei bine, cel puțin după știința noastră, aceste constatări nu au fost continuate cu obligatoria sesizare a organelor abilitate. Deci iată o posibilă pâine de mâncat pentru membrii dornici de afirmare ai instituțiilor care au ca obiect principal de activitate ancheta sau controlul.
Acest preambul și câteva sesizări referitoare la fapte și atitudini de o gravitate incredibilă ale unora dintre foștii și prezenții membrii ai Biroului de Urbanism al Municipiului Ploiești în frunte cu arhitectul șef Cristina Herția au fost suficiente pentru a ne determina să participăm la o ședință a noii CTUAT. Aceasta a avut loc ieri la sala de 200 de locuri a Palatului Administrativ și s-a derulat într-un mod care l-ar face pe Nenea Iancu să crape de invidie că nu și-a putut imagina o operă tragi-comică atât de aproape de perfecțiune.
Prezentăm mai jos primul act prin care sperăm să vă trezim interesul suficient încât să nu le ratați și pe următoarele. Drumul la bandă, așadar.
Conform anunțului, ședința CTUAT trebuia să înceapă la ora 10.00 la ” Sala de 200 de locuri” a Consiliului Județean. Avea cinci puncte pe ordinea de zi, trei dintre ele fiind inițiate de aceeași firmă Big Studio Arh Design – arhitect Bogdan Georgescu. Al patrulea, al arhitectului Anca Ioana EC POLI, a fost prezentat tot de el. Ca să nu fie chiar one man show cred, al cincilea a fost prezentat de alt arhitect. Sa ne întoarcem la spectacol.
La ora 10.00 în sală erau două funcționare ale Serviciului de Urbanism. Arhitectul șef Cristina Herția a venit în jurul orei 10.10, după care a plecat imediat la o țigară însoțită de unu sau doi membri ai comisiei. În sală au mai rămas doar 4 – 5 membri ai comisiei.
La aproximativ 10.15 a venit în sală viceprimarul Cristian Ganea, cel care trebuia să facă oficiul de președinte al ședinței. Nervos, a constatat că ședința nu s-a întrunit la ora stabilită și că nu e cvorum. S-a enervat și mai tare că arhitectul șef nu e în sală.
Spre stupoarea celor din sală și disperarea angajatei de la Urbanism, a declarat ședința închisă și a plecat. Arhitectul firmei care a susținut patru din cele cinci proiecte aflate pe ordinea de zi a luat-o efectiv la fugă pentru a-l prinde și a-l convinge să se răzgândească. L-a prins la ușă, dar nu l-a convins.
Unul dintre membrii prezenți, arhitectul Mihai Rădulescu, membru supleant de altfel, a luat act de închiderea ședinței, și-a făcut bagajul și a plecat. Spre disperarea angajatei de la Urbanism care, cu ochii aproape în lacrimi, a încercat să-l determine să se răzgândească: ”Nu plecați!”. Nu a reușit, arhitectul explicând politicos ceea ce era evident: că a luat act de faptul că ședința a fost declarată închisă de către președintele ei.
În timp ce încerca să îl convingă pe arhitect să rămână, angajata îi explica la telefon șefei aflată la o țigară ce se întâmplă. Aflăm astfel că cineva uitase să îl convoace pe Florin Sicoe, director al Muzeului de Artă.
La ora 10.30- 10.35, arhitectul șef este încă la țigară, angajatele se dau de mama focului și la masă se află doar patru membri ai comisiei. Nimeni nu înțelege ce se întâmplă. Oamenii nu știu ce să facă. Rând pe rând apar în sală cei care au fost la fumat, anunțați, cel mai probabil de către arhitectul cu proiectele. Vizibil agitat el se uită cu interes pe lista de prezență, lucru nefiresc pentru orice observator, el nefiind angajat al Urbanismului primăriei.
O anunță pe funcționară că a reușit să-l întoarcă pe arhitectul Rădulescu, însă aceasta este în continuare stresată de neîntrunirea cvorumului. Recapitulează prezența împreună. Observație de atmosferă: din modul în care se derulează discuțiile și din atitudine, arhitectul Georgescu pare a fi și se comportă ca un șef de facto al angajatei biroului Urbanism al primăriei. Încep să numere indicând cu mâna membrii din sală.
La aproximativ cinci minute după plecarea președintelui de ședință, viceprimarul Ganea, în sală intră și arhitectul șef Cristina Herția. Terminase de fumat dar trecuseră aproximativ 40 de minute de la ora la care trebuia să înceapă ședința. De remarcat un amănunt: nu schițează nici măcar un gest de scuze și nici nu-i salută pe cei apăruți între timp în sală.
Un membru al comisiei își exprimă nemulțumirea față de absența cvorumului. Cristina Herția îngaimă niște explicații legate de programul comisiei de cultură de la … București. Imediat după, începe să numere oamenii din sală și constată că nu are cvorum.
Mai apare un membru. Butonând telefonul, doamna Herția se enervează. Aruncă telefonul pe masă. Se răzgândește, îl ia, discută puțin cu proaspătul sosit care își cere scuze de întârziere: ”nu am găsit un loc de parcare”, și iese din sală.
Cei rămași, nu înțeleg ce se întâmplă. Discută între ei. Doamna arhitect șef rămâne, în continuare, afară din sală. Se întoarce după aproximativ patru minute. Au trecut peste 45 de minute de la momentul în care ședința ar fi trebuit să înceapă. S-a întors și arhitectul Mihai Rădulescu.
Respirând ușurat, arhitectul Georgescu de la Big Studio, intră în sală. Domnul Rădulescu nu ia loc la masă, ci se așază în rândul audienței. Motivul, unul de maxim bun simț: ”Să stau acolo?- arătând către masa de ședință. (…) Păi dar ședința e închisă!”. De remarcat că este singurul membru al comisie care a luat în serios anunțul oficial al viceprimarului președinte de ședință.
Angajata Urbanismului îl convinge să ia loc la masă. În continuare nu e cvorum. Apare Florin Sicoe. Lumea se relaxează: pare a fi cvorum, dar, procedural și legal, ședința nu există, ea fiind declarată închisă chiar de președintele ei. Observație: cvorumul e îndoielnic, nu există nimeni care să țină un proces verbal sau să facă o prezență.
Florin Sicoe nici nu apucă să ia loc pe scaun, să-și dea haina jos sau să semneze documentele ce-i sunt puse în față cu maximă viteză, că arhitectul Georgescu începe să prezinte primul proiect. Probabil, ca să nu-l întrerupă, domnul Sicoe, un gentleman până în măduva oaselor, rămâne cu jacheta pe el. În tăcere, arhitectul Georgescu prestează la power point.
Observații: cvorumul – încă îndoielnic, ședința – nulă din punct de vedere legal, ea fiind declarată închisă de către președinte.
De remarcat că nu există un conducător al ședinței, doar arhitectul Bogdan Georgescu, adică omul cu proiectele de trecut, este cel care dă tonul distracției proiectând pe ecran primul, sau al doilea?!? proiect de pe ordinea de zi.
De aici încolo începe, cu adevărat, distracția. Continuarea în episodul următor, ca să aveți suficient timp să vă enervați.