ploiesti-consiliul-local--burse-merit.jpg

Anual, mii de elevi ploieșteni ar fi trebuit să beneficieze de burse de merit. Iar aici nu ne referim numai la elevii olimpici, cu rezultate obținute la concursurile județene, naționale și internaționale. Cel puțin așa prevede un ordin al ministrului Educației din 2011. Regula nu se aplică însă în municipiul reședință de județ, pentru simplu motiv că nu sunt bani suficienți la buget.

Pentru a înțelege cu adevărat discriminarea care s-a făcut ani de zile la Ploiești precizăm că Ordinul ministrului Educației 5576/2011, modificat și completat prin Ordinul 3.470/07.03 2012, prevede acordarea de burse de merit în trei situații. Una dintre condiții este că de acest drept trebuie să beneficieze toți „elevii care au obținut medii generale de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional”. Ei bine această prevedere nu a fost respectată niciodată la Ploiești, aleșii locali, indiferent de formațiunile politice din care au făcut parte, găsind că este mult mai înțelept pentru bugetul local ca bursele să fie acordate doar acelor elevi care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele naționale și internaționale. Nici măcar toți olimpicii la concursurile județene nu au primit burse. Și, din păcate, nici toți elevii care au participat la diverse competiții sportive sau culturale nu au primit burse de merit, chiar dacă Ordinul ministrului Educației prevede acest lucru.

Bursa de merit este în valoare de 100 de lei/lună/elev. Sau cel puțin așa trebuie să fie dacă ținem cont, ad-litteram, de prevederile legale. Numai că, la Ploiești, s-a găsit o cale de mijloc pentru a fi „rezolvată” această problemă. Onor Consiliul Local a mers pe principiul „mulți văd, puțini cunosc”, invocându-se lipsa banilor. Prin urmare, de ani de zile, elevilor care au medii generale de peste 8.50 și nota 10 la purtare li se refuză acordarea unui drept pe care îl au. Acela de a primi lunar burse de merit.

Cerc vicios

Curios sau nu, cei mai mulți părinți nu cunosc această prevedere stipulată în Ordinul ministrului Educației. Nici măcar nu au auzit vorbindu-se, măcar o dată, pe culoarele școlii unde odraslele sunt elevi. Au avut însă alte griji: achitarea sumelor solicitate pentru paznici, în condițiile în care anual municipalitatea dă bani pentru paza în școli, ori pentru așa-zisele cheltuielile devenite obișnuite, pentru crete, burete, chiar pentru mobilier sau pentru cine știe ce proiect năstrușnic... Prin urmare, părinții știu un singur lucru că, la școală, trebuie să vii cu bani de acasă, nu să iei bani, chiar dacă copilul reușește să obțină note bune la învățătură.

„Chiar nu știam de un astfel de act normativ. Dacă este dreptul copilului nu înțeleg de ce nu s-a vorbit de acest lucru. Am întrebat și alți părinți, care mi-au spus că nu știu de o astfel de reglementare. Curios este că, în ciuda faptului că fetița a obținut numeroase diplome la concursurile județene, la activitățile extrașcolare, că nu are nota scăzută la purtare, bursă de merit nu a luat niciodată”, ne-a povestit una dintre mămici.

La rândul lor, conducerile unităților de învățământ au o altă explicație, asta când nu refuză să vorbească pe tema acestui subiect extrem de sensibil, de teamă să nu cumva să deranjeze pe cineva, în ciuda faptului că interesul suprem ar trebui să fie cel al copilului.  În fine, banii sunt repartizați de la bugetul local și, în funcție de sumă, Consiliul de Administrație al fiecărei școli întocmește criteriile de repartizare a burselor de merit. Prin urmare, decizia cine ia și cine nu ia bursă este la școală, dar condiționată de sumele primite de la bugetul local. Prin urmare, toată lumea se învârte într-un cerc vicios când vine vorba despre o astfel de explicație. Nimeni însă nu se plânge că actul normativ nu se aplică la Ploiești.

Problema ține prin urmare de Consiliului Local Ploiești care, anual, a prevăzut o sumă în bugetul local pentru acordarea burselor de merit, de sănătate și școlare, însă sumele au fost insuficiente pentru a se pune în practică acordarea de burse elevilor care au medii generale peste 8.50 și nota 10 la purtare. De exemplu, în acest an bursa de merit va fi acordată unui număr de 476 de elevi. Creșterea este de peste 100 de elevi față de anul 2015.

„Legiuitorul a prevăzut să fie acordate aceste sume, dar nu și sursa de finanțare. Primim legi cu impunere, dar nu primim și resurse. Problema este dacă decidem să acordăm aceste burse de merit, dacă bugetul local permite așa ceva. Există însă și un aspect de ordin tehnic. Anul financiar cuprinde doi ani școlari, iar rectificarea vine în a doua jumătate a anului în curs. Trebuie spus că bugetul este limitat. Procedura este ca, în funcție de bugetul alocat, fiecare școală să acorde bursele de merit unui număr de elevi. De obicei s-a vorbit despre faptul că nu sunt suficienți bani pentru o astfel de măsură”, ne-a explicat Paul Palaș, consilier local.

Citește și: Peste 1,4 milioane de lei, în 2017, pentru bursele elevilor din Ploiești

Bătaie de joc pe banii publici

Cu siguranță, o persoană care nu are legătură cu administrația locală ar putea spune din start că bugetul local din Ploiești nu poate să suporte o astfel de cheltuială, care, atenție, vizează copiii orașului. Vorbim de acei copii care, la sfârșitul lunii ar beneficia de o bursă școlară de 100 de lei pentru rezultatele la învățătură. Sincer, ce credeți? Un copil care știe că primește 100 de lei bursă de merit pentru o notă mai bună ar obține rezultate și mai mari la învățătură? Lăsând însă această dilemă, trebuie spus că ar fi bine să facem o recapitulare a ceea ce s-a întâmplat însă în ultimii opt ani la nivelul municipiului Ploiești. Aproximativ 60 de milioane de lei au fost suportați din bugetul local pentru nefinalizarea la timp a lucrărilor efectuate din fonduri europene. Cu acești bani ar fi putut fi asigurate 600.000 de burse școlare. Nimeni însă nu s-a isterizat pentru că în perioada 2012 - 2016 lucrările cu fonduri europene nu au fost finalizate la timp. Dacă lucrările la Pasajul de la Gara de Vest, la Parcul Municipal Vest, la Centrul de Excelență în Afaceri, dacă lucrările de reabilitare a liniilor de tramvai sau la Hipodromul Ploiești ar fi fost finalizate la timp, din bugetul local ar fi fost suportate numai 2% din costuri, pentru cheltuielile neeligibile, pentru restul fiind asigurată finanțare de la bugetul Uniunii Europene. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, lucrările rămase au fost suportate  din bugetul local, municipalitatea accesând un credit de la Exim Bank pentru acoperirea sumelor. Ce credeți bugetul local ar fi putut să suporte bursele elevilor dacă bugetul local nu era grevat de aceste datorii? Să ne amintim însă de alte decizii luate de onor Consiliul Local Ploiești: acordarea de gratuite pe mijloacele de transport public în comun, timp de doi ani, tuturor ploieștenilor, pe durata reabilitării liniilor de tramvai, decizie care a fost practic aproape falimentară pentru TCE, care s-a trezit mai nou că se află în criză financiară ca urmare a tarifelor stabilite tot prin Hotărâre de Consiliul Local. Oare în tot acest timp nu era mai bine să stimulăm elevii, prin acordarea de burse, să învețe mai bine? Și, nu în ultimul rând, poate că trebuie menționată bătaia de joc legată de banii publici direcționați către Petrolul, sumele care s-au constituit prejudicii în dosarele instrumentate de DNA, sau de sumele care, conform rapoartelor Curții de Conturi, sunt considerate prejudicii la bugetul local. Să nu uităm de situația de la CSM și de alte găuri negre din bugetul local.

La latitudinea aleșilor locali

Cert este un singur lucru. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Prahova susțin că acordarea burselor școlare ține strict de consiliile locale care pot lua o astfel de decizie. Legea nu prevede sancțiuni în cazul neaplicării Ordinului ministrului Educației. „Totul depinde de alocările de la bugetul local. Dacă s-ar aplica, ad-litteram legea, asta ar însemna ca toți elevii de la Colegiul Național Mihai Viteazul, adică peste 1.000 de elevi, să ia burse. În al doilea rând există o necorelare pentru că anul financiar nu corespunde cu anul școlar. Consiliile de Administrație de la școli stabilesc cine ia sau nu ia bursă și în funcție de bugetul alocat de Consiliul Local. Inspectoratul nu poate interveni într-o astfel de problemă, având în vedere că totul depinde de Consiliul Local”, este părere Horia Toma, inspector șef adjunct al IȘJ Prahova.

 burse-elevi-ploiesti-consiliul-local-ploiesti.jpg

 burse-ploiesti-elevi.png

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg