coldmountain

Actualul viceprimar al comunei Gorgota a povestit pentru observatorulph.ro cum celebra actriță Nicole Kidman a fost la un pas de a deveni cetățean de onoare al localității.

 

Povestea filmului turnat, parțial, la Gorgota

Puțin știu că celebrul film Cold Mountain, nominalizat la mai multe premii Oscar, a fost turnat în mare parte în Prahova, pe raza comunei Gorgota, mai exact în satele Potigrafu și Crivina.

Filmul prezintă America anilor 1860, o țară cutremurată de război. Pelicula urmărește destinul a trei personaje Inman, rol jucat de Jude Law, soldat rănit pe câmpul de luptă care se întoarce la femeia iubita, Ada (rol jucat de Nicole Kidman) și Ruby, rol jucat Renee Zellweger, care este confidenta Adei, câștigătoare a prmeiului Oscar pentur cea mai bună actriță în rol secundar. 

Cu toate că filmul a avut premiera în România în anul 2004, filmările în comuna prahoveană au avut loc în anul 2002.

Actualul viceprimar a lucrat la decorurile din film

Frățilă Marin, viceprimarul comunei, își amintește că anul 2002 l-a prins angajat al firmei Castel Film și a ajutat la crearea decorului din comuna Crivina. Acesta susține că scenele capodoperei cinematografice s-au filmat pe islazurile comunei de la Potigrafu, după ce echipa de producție a fost impresionată de frumusețile locului.

Frățilă Marin își mai amintește că Nicole Kidman a fost impresionată de florile din pădurea de la Gorgota, locul unde s-a filmat scena bătăliei principale din film. Mai mult decât, acesta s-a implicat în decorarea starului australian cu titlul de ”Cetățean de Onoare” al comunei, însă edilul de la vremea respectivă nu s-a arătat interesat de acest lucru.

Cu toate că filmările în comuna Gorgota au durat aproximativ o lună, mai exact în august, pregătirile au început încă din iarna anului 2002.

Fiind implicat în amenajarea decorului, Frățilă Marin își mai amintește că a fost necesară printre altele și construirea unei gări, excavarea unei gropi, dar și plantarea unor arbori artificiali.

Acesta a declarat pentru observatorulph.ro că turnarea celebrului film Cold Mountain în comuna Gorgota a adus o sumă importantă de bani la bugetul local, dar a contribuit și renumele localității.

 

Potrivit Cinemagia, Anthonz Minghella, regizorul filmului, a început filmările pe 15 iulie 2002, lângă satul Potigrafu, aproape de București, unde există o fermă imensă, ce a fost folosită pentru scena de luptă de la Petersburg, Virginia. 

La Potigrafu, realizatorii au săpat tranșee, au construit fortificații si chiar un spital de campanie. Au recreat un imens crater, descris în carte, care avea o adâncime de 16 metri și o lărgime de 27 metri. Alt crater mai mic a fost săpat în apropierea celui descris. Explozia care în timpul luptelor din secolul trecut a ucis 350 de soldați odată a fost „manufacturată” de tehnicianul în efecte speciale Trevor Wood, care a folosit 4.000 de litri pe petrol, 100 kg de explozibil și o mare cantitate de accesorii pirotehnice. 

La scena luptei, echipa de realizatori a beneficiat de sprijinul Forțelor Armate Române, care a pus la dispoziție la filmări peste 1000 de soldați. Trei experți militari, Brian Pohanka, John Bert și Michael Kraus au oferit consiliere tehnică. 

 

Soldații români au răspuns cu mare entuziasm la pregătire, la mânuirea puștilor din secolul trecut, au executat cu precizie mișcările. „Soldații români sunt mult mai tineri și mai slabi decât partenerii lor americani” afirma Pohanka. „Și pentru acest motiv, seamănă mult mai bine cu soldații americani care au luptat în secolul trecut”. 

După secvențele de bătălie, echipa de realizatori a părăsit localitatea prahoveană pentru a merge la Poiana Brașov, în Transilvania în ceea ce este cunoscut sub numele de „Alpii Transilvăneni”.