Ministerul Justiției a trimis, la solicitarea HotNews.ro, lista integrală a profesorilor universitari și a conferențiarilor care le-au acordat recomandare scrisă pușcăriașilor, pentru fiecare titlu scris de aceștia în detenție ca să scape de pușcarie mai repede. Printre aceștia se numără trei profesori din UPG Ploiești, în frunte cu rectorul Mihail Coloja, precum și fostul director al Bibiliotecii Nicolae Iorga din Ploiești, profesorul Nicolae Boaru. Acesta a murit înainte ca elevul său din pușcărie să-și termine lucrarea.

 

Legea prevede ca, pentru fiecare lucrare științifică scrisă în pușcărie, deținutului i se reduce cu 30 de zile pedeapsa. Pentru a ajunge la această reducere, deținutul trebuie să prezinte comisiei din penitenciar o recomandare scrisă din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar "care atestă importanța temei alese pentru domeniul științific respectiv", a explicat ministrul Justiției, Raluca Prună.

Printre cei care au dat astfel de recomandări se numără trei profesori din Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, în frunte cu actualul rector, Mihai Coloja, precum și fostul director al Bibliotecii Nicolae Iorga, profesorul Nicolae Boaru, care a murit în octombrie 2013. 

Astfel, Găureanu Toader, condamnat la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor personale și arestat la 28.06.2012 a scris în pușcărie și a publicat la editura SITECH din CRAIOVA, lucrarea "Energia geotermala.Captarea si conversia energiei geotermale". Cel care i-a dat recomandarea obligatorie pentru a beneficia de reducerea pedepsei a fost nimeni altul decât prof. Dr. Ing. Mihai Coloja, rectorul Universității de Petrol ș;i Gaze din Ploiești.

Nica Valerian, un alt condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în 2011 și eliberat la 9 ianuarie 2015 a publicat două lucrări științifice. Este vorba de opera  TROVANŢII, ÎNTRE MIT ŞI REALITATE, publicată la Editura Estfalia, coordonată de Prof. Dr. Ing. Cornel Trifan din UPG și de lucrarea MONOGRAFIA ORAŞULUI CÂMPINA, publicată în 2014 de editura MEGA CLUJNAPOCA, sub coordonarea profesorului Nicu BOARU, fostul Director al Bibliotecii Națională ,,Nicolae Iorga din Ploiești. Ultima lucrare a fost scrisă în perioada 05.07.2013- 15.05.2014, iar profesorul Boaru a murit în octombrie 2013, adică la scurt timp după începererea operei științifice de către fostul pușcăriaș. 

 

Un alt deținut, STOIAN ALBULESCU ION, condamnat la doi ani de închisoare pentru luare de mită, arestat pe 30.04.2014 și eliberat din pușcărie în data de 23.06.2015, a publicat lucrarea științifică ,, ELEMENTE DE OPTIMIZARE A UNOR OPERAȚII DE FORAJEXTRACȚIE", la Editura Karta-Graphic Ploiești, la recomandarea scrisă a Prof. Dr. Ing. Lazăr Avram Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

Vom reveni cu detalii.
UPDATE RECTORUL UPG AR FI GIRAT LUCRAREA UNUI CONDAMNAT DIN DOSARUL RAFO. COLOJA: NICI NU-L CUNOSC PE CONDAMNAT!