Sala Sporturilor Olimpia din Ploieşti, construită la ordinul conducerii PCR

Observatorulph.ro vă prezintă, în exclusivitate, povestea construirii Sălii Sporturilor Olimpia din Ploieşti, în anul 1970.

Arhitectul Gheorghe N. Dumitrescu, autorul proiectului, şef de proiect: arh. Valentin Dumitrescu, a povestit reporterilor observatorulph.ro cum a ajuns să proiecteze sala de sport, care a ajuns u simbol al Ploieştiuuli în perioada comunistă.

Ordin de la conducerea de partid
"Eram angajatul fostului institut de proiectare şi cercetare, când am primit de la directorul meu un teanc de hârtii şi solicitarea de a proiecta o sală a sporturilor. Era o comandă de la conducerea judeţului, aşa că iniţial m-am speriat şi am refuzat să încep o lucrare atât de importantă, însă până la urmă nu am avut încotro şi m-am apucat de treabă. Aproape un an am lucrat la acest proiect, pe care mulţi l-au considerat, în acele timpuri, imposibil de realizat. Practic, viitoarea construcţie trebuia să se sprijine pe un sistem din patru cadre din beton precomprimat prin post-intinderea armaturilor si cu blocaje ale acestora de tip Lṏmhart Bauer, la care s-au aplicat nişte dispozitive speciale din oţel suedez", povesteşte arhitectul Dumitrescu. Acesta şi-a petrecut următorul an pe şantierul sălii sporturilor, unde a colaborat cu ceea ce numeşte cea mai bună echipă de ingineri constructori din România de la acea vreme (TCMS – Brazi – ing. Pascu si ing. Ivanov).
Secretarul judetului Galaţi a construit o sală identică  
Într-o zi, pe şantierul Salii Sporturilor din Ploiesti a aterizat un elicopter din care a coborât Constantin Dăscălescu, primul secretar al judeţului Galaţi, care i-a cerut proiectul. "După o vizită pe şantier, mi-a spus că vrea să construiască o sală a sporturilor identică la Galaţi, lucru pe care l-a şi făcut. Deşi noi ne aflam la momentul acela într-un stadiu avansat al construcţiei, Dăscălescu a făcut tot posibilul şi a inaugurat sala de la Galaţi, unde am fost invitat, înaintea celei de la Ploieşti", îşi aminteşte arhitectul ploieştean. 
"Am plâns la cutremurul din 1977!"
Coşmarul oricărui arhitect  este prăbuşirea unei clădiri concepute de el în urma unui seism. Arhitectul Dumitrescu nu va uita niciodată cutremurul din 1977, când a alergat într-un suflet să vadă dacă Sala Sporturilor Olimpia a rezistat. "Când am văzut clădirea intactă, luminată, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat, am căzut în genunchi şi am plâns de fericire. Mi s-a luat un bolovan de pe inimă" spune cel care a devenit în timp unul dintre cei mai căutaţi arhitecţi din Ploieşti.
A cerut consolidarea pentru evitarea unei tragedii
După 1989, Gheorghe Dumitrescu a început să trimită zeci de adrese la Primăria Ploieşti, Consiliul Judeţean Prahova, Inspectoratul de Stat în Constrcuţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, prefectura Prahova, în care solicita efectuarea unei expertize tehnice la Sala sporturilor Olimpia. "Când am văzut că trec anii şi nimeni nu mişcă un pai, eram hotărât să cer în instanţă închiderea sălii pentru că riscul de prabusire era foarte mare. Eu nu vroiam să îmi asum un astfel de risc. La meciurile importante, în sală erau peste 2000 de oameni", spune arhitectul. În cele din urmă, Primăria Ploieşti a început în anul 2010 demersurile pentru consolidarea şi modernizarea sălii sporturilor, iar Compania Naţională de Investiţii a finanţat proiectul acestei lucrari.

După inaugurarea noii săli de către premierul Ponta, s-a constatat că o parte din spectatorii de pe ultimele rânduri ale tribunei nou construite nu pot vedea porţile de handbal. Citeşte aici ce spune arhitectul despre lipsa vizibilităţii:ARHITECTUL SĂLII SPORTURILOR A AVERTIZAT CNI DESPRE LIPSA VIZIBILITĂŢII PORŢILOR!

 

 

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău