spot_img
- Publicitate -

Când începe reabilitarea Palatului Culturii Ploiești – SURSE

Data:

Demarată în 2022, procedura pentru reabilitarea Palatului Culturii din Ploiești a întârziat peste doi ani de zile, astfel că există riscul nefinalizării acesteia la termen. Potrivit surselor din interiorul Consiliului Județean Prahova, cauza a fost „birocrația și lipsa de interes a funcționarilor publici care nu au răspuns solicitărilor proiectantului și constructorului”. Tot potrivit acestora, termenul de începere a lucrărilor ar fi luna mai 2025, dată înaintată în urma discuțiilor cu firma care execută lucrarea.

- Publicitate -

Marți, 1 aprilie 2025, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Consiliului Județean Prahova și directorii instituțiilor care funcționează în interiorul Palatului Culturii Ploiești și s-a ajuns la un acord. Instituțiile nu vor fi mutate, activitatea acestora se va desfășura în paralel cu lucrările de reabilitare.

Practic, spațiile care trebuie consolidate sunt deja goale, în afară de o sală de dans și câteva birouri, care pot fi mutate tot în clădire”, au declarat reprezentanții Centrului Județean de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion” pentru Observatorul Prahovean.

Cum vor funcționa instituțiile din cadrul Palatului Culturii

În prezent, în Palatul Culturii Ploiești își desfășoară activitatea Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova cu Muzeul Omului și Acvariul și Centrul Județean de Cultură Prahova cu Școala Populară de Arte, Cenaclul Arcade, Fanfara Prahova, Editura și Centrul Dramatic Mythos.

Alex, prahoveanul căruia bacilul piocianic i-a distrus viața

Un accident de bicicletă, o fractură la coloana cervicală și o mulțime de visuri spulberate. Dintr-un copil care visa să susțină Evaluarea Națională și...
- Publicitate -

De asemenea, la subsolul clădirii se află arhiva Consiliului Județean Prahova, care nu poate fi mutată. „Având în vedere că aici se vor desfășura doar intervenții la nivel de pardoseală și de instalație electrică, acestea se vor putea efectua fără a fi mutată, spune constructorul”, a declarat Vlad Dumitrescu (AUR), vicepreședinte al CJ Prahova și cel care are în sarcină proiectul de reabilitare a Palatului Culturii.

În ceea ce privește sala mare de balet din palat, încercăm să găsim o soluție pentru ca, pe perioada desfășurării lucrărilor, orele de balet să se țină în Sala Europa a Palatului Administrativ.

Asta depinde și de perioadele în care sala este închiriată pentru evenimente. Încercăm să găsim soluții astfel încât să nu plătim chirie pentru alte săli că nu sunt bani”, a mai declarat acesta.

- Publicitate -

Reprezentanții CJ Prahova au mai afirmat faptul că directorii instituțiilor din interiorul Palatului Culturii „și-au făcut deja planul de activitate în funcție de lucrări, ei având deja experiență în a-și desfășura activitate în paralel cu lucrări de renovare”.

Este adevărat însă faptul că, pe perioade scurte, activitatea unor instituții se va închide temporar. „Dar este vorba doar de perioade scurte de timp, maxim câteva luni, până când se va interveni în aripa respectivă”, au dat asigurări reprezentanții CJ Prahova.

Autoritățile, ca și în februarie, așteaptă eliberarea avizelor pentru a demara proiectul

Potrivit datelor transmise de Consiliul Județean Prahova în luna februarie 2025, pentru execuția lucrărilor a fost contractată Asocierea EURAS S.R.L și K&K Studio de Proiectare S.R.L., prima cu sediul în Satu Mare și a doua în Cluj.

- Publicitate -

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar care rămân în suflet pentru totdeauna. Unul dintre ele, Teșila, locul unde liniștea munților, te...

Acordul Contractual având ca obiect „Servicii de proiectare tehnică fazele D.T.A.C. si P.T. + C.S. + D.E., asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru obiectivul de investitii „Reabilitare, restaurare, modernizare și consolidare Palatul Culturii” a fost încheiat cu Asocierea EURAS S.R.L. (lider) – K&K Studio de Proiectare S.R.L. (asociat)”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Prahova.

Valoarea contractului este de 57.736.571,55 lei, fără TVA, și include atât proiectarea cât și execuția lucrărilor de reabilitare, restaurare, modernizare și consolidare a Palatului Culturii din Ploiești.

Ca și în luna februarie, și acum, reprezentanții Consiliului Județean Prahova spun că așteaptă eliberarea avizelor pentru începerea lucrării.

- Publicitate -

Mai avem nevoie de avizul de la Ministerul Culturii, avizul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și autorizația de construire”, au precizat reprezentanții Consiliului.

Fondurile din PNRR în pericol să fie pierdute

Pentru a beneficia de fondurile nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lucrarea de consolidare și modernizare are ca termen limită finalul lunii iunie 2026.

La începutul anului 2023, reprezentanții Consiliului Județean Prahova spuneau: „Contractul de finanțare a fost semnat în luna decembrie 2022 (contractul a fost semnat pe 17 noiembrie 2022 – n.r.), valoarea totală a proiectului fiind de 85.359.041,79 lei, cu TVA.

- Publicitate -

În prezent, „Valoarea contractului (încheiat cu firmele care se ocupă de lucrare) este de 57.736.571,55 lei, fără TVA, și include atât proiectarea cât și execuția lucrărilor de reabilitare, restaurare, modernizare și consolidare a Palatului Culturii din Ploiești.

Diferența până la suma din contractul de finanțare este destinată „altor cheltuieli legate de proiect”, au precizat reprezentanții Consiliului Județean.

Este enorm de lucru și timp nu prea mai este. Practic ar trebui să se lucreze zi și noapte pentru finalizarea lucrării. Altfel, pierdem banii din PNRR…”, spun surse din cadrul Consiliul Județean Prahova.

- Publicitate -

Și mai este o problemă: până la finalul lunii aprilie 2025, Consiliul Județean ar trebui să prindă în buget 20 și ceva de milioane de lei, bani necesari pentru lucrările neeligibile prin PNRR. Acești bani nu au fost prevăzuți până acum, nu se știe de unde pot fi luați”, au mai precizat acestea.

Constructorul trebuie să-și asume oficial respectarea termenului

La ședința care a avut loc marți, 1 aprilie 2025, reprezentantul constructorului a prezentat un plan de lucrări prin care a demonstrat că lucrarea poate fi finalizată până la sfârșitul lunii iunie 2026.

Așteptăm acum o adresă oficială din partea constructorului, prin care își asumă respectarea termenului pentru finalizarea lucrării”, a declarat Vlad Dumitrescu, vicepreședinte al CJ Prahova.

- Publicitate -

Deși prevăzută la început cu o estimare de 24 de luni pentru realizarea lucrării, dacă ar începe în mai 2025, ar putea fi finalizate în mai 2027. În acest caz, s-ar pierde fondurile prin PNRR.

Pentru a beneficia de aceste fonduri nerambursabile, lucrarea trebuie terminată în iunie 2026, adică în termen de 13 luni, nu de 24, cum era planificată. Dacă se va putea respecta acest termen, rămâne de văzut.

Pentru siguranța clădirii, aceasta are nevoie urgentă de consolidare, mai ales în partea de nord-este a acesteia, cea dinspre strada Emile Zola, unde a funcționat Curtea de Apel Ploiești, și care, în prezent, este aproape goală.

Cum ți se pare subiectul?

1 COMENTARIU

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

„Datorită medicului Oana Ignatov am ales Maternitatea Ploiești”

Ioana Arion este o ploieșteancă ce a născut un...

Interviu cu stomatologul Claudiu Petriu, omul care redă frumusețea zâmbetului

În lumea stomatologiei, există oameni specializați, care nu doar...

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Chic Fleuriste, arta bijuteriilor din flori naturale la Ploiești

În centrul Ploieștiului, în apropierea Sinagogii, pe strada Traian...

Un antreprenor produce sucuri naturale la Urleta. Fără e-uri!

Urleta, satul din Prahova care îmbină istoria cu modernitatea,...

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...
- Publicitate -

Exclusiv

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

De ce rămânem fără medici. Sute de posturi vacante la SJUP

Lipsa medicilor afectează grav activitatea celui mai mare spital...

DR. Mihai Băican, terapie cu efecte imediate împotriva colesterolului

Licențiat al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila,...

Curtea de Apel Ploiești desființează anularea alegerilor de către CCR

Lovitură de teatru în instanță. Curtea de Apel Ploiești...

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Programul Rabla 2025. Care este valoarea ecotichetelor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis noi detalii privind...
- Publicitate -

Emisiuni

Se poate și la Ploiești. Orașul se schimbă

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...

Cum poți avea factură de curent pe ”minus”? Secretul fotovoltaicelor

De la 1 iulie, guvernul nu va mai subvenționa...

Tăieri de sporuri și salarii în Primăria Ploiești

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Ștefan Vlăsceanu au...
- Publicitate -

Vox Publica

Căruța cu proști s-a răsturnat la Drumuri Naționale Ploiești FOTO

La câteva ore după ce am publicat articolul Cum...

Cum să-ți bați joc de șoferi. Cazul DN 1 A, închis la Blejoi

De ieri de la prânz, când a fost interzisă...

Dumnezeu, coleg de campanie

Viața politicienilor români pare împărțită în două anotimpuri spirituale:...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Locul din Prahova unde mănânci ca la mama acasă

Există locuri care nu apar pe hărțile turistice, dar...

Povestea lui Dănuț Prună, omul care aduce lumina în suflete

Într-o lume în care știrile ne copleșesc cu teamă,...

Deepfake cu Dragoș Pătraru, fraudă în numele Hidroelectrica

Imaginea lui Dragoș Pătraru a fost folosită ilegal, într-o...

Vidanjă golită pe marginea drumului, la Berceni [VIDEO]

Un cititor ne-a trimis imagini surprinse recent cu o...
- Publicitate -

Agenția Chef de Ducă, amendată de ANPC, nu dă banii înapoi

Agenția Chef de Ducă, despre practicile căreia am scris...

Cum poți deveni pilot de avion în Prahova, gratuit

În Prahova, la Aerodromul Strejnic, își desfășoară activitatea Școala...

Tzancă Uraganu, gest emoționant în ajunul Învierii

Ca la fiecare mare sărbătoare, Tzancă Uraganu, unul dintre...

Sera viitorului din Prahova produce trufandale pentru supermarketuri

Și în România se poate! Departe de imaginea clasică...