Rar putem vorbi despre Ploiești din punct de vedere al florei și nu știu dacă este cineva care se poate lăuda cu arborii din oraș. Asta nu pentru că nu ar avea de ce, ci pentru că acești arbori deosebiți sunt mai puțin cunoscuți. De exemplu, știați că în Ploiești, pe Bulevardul Independenței, în incinta curții Poliției Locale, crește un arbore chinezesc vechi de peste 150 de ani?
Este vorba de un exemplar de Ginkgo biloba, sau „Arborele Pagodelor”, cum mai este cunoscut, care a împlinit vârsta de 160 de ani.
Specia acestui arbore este originară din China. Istoria sa este lungă, a apărut cu aproximativ 200 mil. de ani în urmă și a rămas aproape neschimbată până astăzi. Aparține unui ordin primitiv, înrudit cu ferigile arborescente și cicadele. În prezent, se găsesc populații semnificative natural și seminaturale în China, Coreea și Japonia, de unde s-a răspîndit în multe regiuni temperate și subtropicale ale globului.
Arborele Pagodelor este o specie de arbore dioic (pe fiecare plantă se găsesc doar flori masculine sau feminine, deci arborii sunt fie masculini fie feminini), unic în lume, fără părinți vii. Are frunze căzătoare iar copacii femele produc fructe care pătează carosabilul atunci când cad.
Culoarea frunzelor, în formă de evantai, devine galbenă cu nuanțe extrem de atrăgătoare, fapt ce face ca în parcurile unde este cultivat, aceste frunze să fie folosite în scop ornamental. Sămânța de Ginkgo Biloba este un fel de sâmbure pietros, învelit într-o materie vegetală cărnoasă.
Potrivit datelor disponibile, această specie de arbore era răspândită în emisfera de nord în era Jurasic dar, în ziua de astăzi, arealul său natural este redus la o mică regiune din sud-estul Chinei. Și, cu toate acestea, de 160 de ani un astfel de arbore crește în Ploiești iar în prezent el se află în curtea sediului Poliției Locale Ploiești!!!
Ginko Biloba de la Ploiești este… băiat
Așa cum am menționat, arborii pagodelor sunt fie femele, fie masculi. Femelele produc fructe urât mirositoare care, odată ce cad, pătează asfaltul. Arborii masculi nu au această caracteristică.
„Ginko Biloba al nostru, cel din curtea sediului Poliției Locale Ploiești, este mascul”, spune Constantin Iorga, inginer horticol și specialist în cadrul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova. În prezent, el se ocupă de actualizarea „Listei Arborilor cu Valoarea Deosebită din Municipiul Ploiești”, unde Arborele Pagodelor ocupă un loc de cinste, fiind singurul reprezentant al acestei specii în Ploiești.
Acesta are 160 de ani, 15 metri înălțime și un diametru al tulpinii de 3,35 metri.
Pentru curioși, aceștia pot merge în curtea Poliției Locale Ploiești, pe Bulevardul Independenței, nr. 21. Sau îl pot admira din stradă, de la Bulevard, fiind vizibil încă din dreptul porții.
În afară de acest exemplar din Ploiești, a mai fost identificat unul în Bărcănești, de tip mascul, cu diametrul tulpinii la bază de aproximativ un metru și înălțimea totală de 15 metri.
Arborele de Ginko Biloba poate atinge 40 de metri înălțime și 4,5 metri în diametrul tulpinii. Este o specie de lumină, nepretențioasă față de sol și care suportă gerurile moderate.
Interesant!Am sa merg să-l văd.Sper să mă lase
Vă rog, faceți distincție între diametru și circumferință!
4,5 m diametru este ENORM „.
Potrivit listelor disponibile la Muzeul Județean de Științele Naturii este vorba de diametrul tulpinii
Așa o fi conform spuselor „Muzeului” (rușinică lor), dar 4,5 m diametru este mai mult mai mare decat o banda de circulatie pe strada (standard min. 3,5 m). Asta doar ca o comparatie (posibil ca pasajul subteran Tache Ionescu sa aibă lațimea utilă de cca. 4,5 m, alt exemplu).
Așa zisul expert nu face distincție între diametru și circumferință. Acesta este nivelul” experților” Muzeului Județean de Științele Naturii, dar na, la așa manager , așa angajați! Domnul Iorga nu lucra la SGU?
Expertii statului … 4,5m diametru :))))
Toți sunt niște genii precum CG
„… fiind singurul reprezentant al acestei specii în Ploiești.”
Gresit! Ia mergeti la Bobalna 14 sa vedeti inca un exemplar.
Este singurul care se află „inventariat” pe listele Muzeului.