Aproximativ 190 de blocuri și clădiri publice din Ploiești au fost expertizate tehnic în ultimii aproape 30 de ani. Mai bine de trei sferturi dintre imobilele expertizate figurează în clasa I și II de risc seismic. Grav este faptul că la Ploiești doar două blocuri au fost consolidate după 1990.
Din totalul de aproximativ 190 de blocuri și clădiri ale instituțiilor publice expertizate în Ploiești, doar două blocuri au fost consolidate după 1990.
Cele mai multe imobile au fost expertizate tehnic în perioada 1995 – 1996, precum și în 2015, însă deși starea lor este una jalnică nu au fost consolidate până la această dată.
Grav este faptul că mai bine de trei sferturi imobilele experetizate tehnic figurează în clasa I și II de risc seismic, ceea ce înseamnă că au risc ridicat de prăbușire la un eventual cutremur cu magnitudine de peste 7 grade Richter sau pot suferi degradări structurale majore.
În clasa III de risc seismic sunt clădirile care pot suferi degradări structurale care însă nu afectează semnificativ siguranța structurală a clădirii, dar la care pot exista degradări.
Blocuri cu risc seismic I și II Ploiești
Lista cu blocurile clădirile expertizate tehnic este publicată pe site-ul Primăriei Ploiești, iar ultima actualizare a avut loc în ianuarie 2023.
Pe lista blocurilor cu grad I și II de risc seismic figurează blocuri situate pe străzile Mihai Eminescu, centrul civic latura vest, dar și pe străzile Bobâlna, Jianu, Buna Vestire, CD Gherea, Carpenului, Clopoței, Cozia, Târnavei, Crizantemei, Brebenei, Republicii, Erou Călin Cătălin, Trandafirilor și Transilvaniei, precum și pe străzile Democrației, Teatrului, Mihai Bravu, Ștefan cel Mare, Ștrandului și Taninului.
Practic, în mai toate zonele din Ploiești, inclusiv în centrul orașului, sunt clădiri expertizate în clasa I și clasa II de risc seismic.
Clădiri ale unor instituții publice, cu „bulină roșie”
Pe lista cu clădiri ale unor instituții publice expertizate în clasa I și II de risc seismic figurează și cele două spitale aflate în administrarea municipalității, respectiv Spitalul Municipal și Spitalul de Pediatrie.
Citește și: Ședință de urgență pe tema spitalelor Schuller și Pediatrie din Ploiești cu risc seismic
Vorbim de clădiri care, la un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 grade Richter ar putea să se prăbușească sau să înregistreze pagube însemnate din punct de vedere al structurii de rezistență.
Fostul sediu al SGU, sediul Poliției Locale și Policlinica Cina sunt alte trei clădiri publice cu risc seismic II.
Trebuie menționat, însă, că multe dintre blocurile și clădirile instituțiilor publice din Ploiești nu au fost expertizate până la această dată, motiv pentru care nu se cunoaște nici acum, după mai bine de jumătate de secol de la construirea lor, care este clasa de risc seismic în care sunt încadrate.