- Publicitate -

Ploieștenii au plătit ”programul analize medicale pentru pensionari” al primarului Volosevici

Data:

Fiecare ploieștean a contribuit la plata analizelor medicale ale unor persoane alese după criterii pe care nu le cunoaște nimeni. Valoarea sumei a fost de 53.015 lei și cu acești bani a fost susținut ”programul analize medicale pentru pensionari” al primarului Andrei Volosevici și ar fi trebuit plătiți dintr-o sponsorizare. Deși era la curent cu situația, primarul nu a făcut niciun gest public pentru remedierea situației.

- Publicitate -

Un ”contract de sponsorizare” cel puțin dubios semnat de trei părți: PFA Lupu Mărioara Domnica – Sponsor, Municipiul Ploiești, reprezentat prin primar Andrei Liviu Volosevici – Beneficiar și spitalul Municipal Ploiești, reprezentat prin manager Maria Mihaela Iordănescu – Prestator, ar  fi trebuit să rezolve dorința primarului de a ”relansa” un program de analize medicale gratuite pentru pensionari.

Falimentul ”sponsorului”, care a generat și răsunătorul scandal imobiliar ”White Tower”, a fost cel care a adus în atenția opiniei publice situația generată de contract.

Așa am aflat că PFA Lupu Mărioara Domnica nu a plătit decât o fracție din valoarea sponsorizării și că spitalul a continuat programul primarului din bugetul propriu, efectuând analize în valoare de 53.015 lei suportate din bugetul public.

- Publicitate -

Detaliile le găsiți în articolul: Cum a implicat primarul Andrei Volosevici Spitalul Municipal Schuller în scandalul imobiliar al deceniului din Ploiești

Spitalul nu ar fi trebuit să ajungă această situație dacă primarul și managerul ar fi respectat legile, spun specialiștii cu care am discutat pentru documentarea articolului.

Cum noi nu suntem specialiști, iată care sunt situațiile care ridică mari semne de întrebare asupra legalității afacerii, și pe care îi somăm pe primar și pe managerul spitalului să le clarifice public, de urgență:

- Publicitate -

1. ”Contractul de sponsorizare” este semnat de trei părți
Așa cum vedeți în facsimil, cele trei părți sunt:
1. PFA Lupu Mărioara Domnica, reprezentată prin Lupu Mărioara Domnica – Sponsor,
2. Municipiul Ploiești, reprezentat prin primar Andrei Liviu Volosevici – Beneficiar,
3. Spitalul Municipal Ploiești, reprezentat prin manager Maria Mihaela Iordănescu – Prestator.

 

Conform Art. 1 din legea nr. 32 din 19 mai 1994 – Legea Sponsorizării, ”(1) Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susținerea unor activități fără scop lucrativ desfășurate de către una dintre părți, denumita beneficiarul sponsorizării”.

Întrebare: de ce acest contract a fost semnat de trei părți, și nu de două? Este legal? Dacă da, vă rugăm să ne precizați în baza prevederilor cărei/căror legi.

- Publicitate -
  1. Sponsorul nu a plătit suma în momentul semnării contractului
    Am discutat cu reprezentanții mai multor ONG-uri referitor la procedura care este urmată în cazul sponsorizărilor în bani. Răspunsul unanim a fost următorul: în cazul sponsorizărilor în bani, angajăm cheltuieli doar în momentul în care ne-au fost virați banii, conform prevederilor contractuale.

În cazul contractului despre care vorbim, la Art. VI Obligațiile Sponsorului, punct 6.1 se specifică: ”Sponsorul se obligă să plătească prestatorului prețul de 69.000 de lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale efectuate, lunar, în baza facturii emise de prestator, în termen de 30 de zile de la data emiterii facturii”.

Așa apar mai multe întrebări referitoare la circuitul legal al banilor din sponsorizare, la plățile făcute, și la serviciile prestate.

  1. Beneficiarul sponsorizării este Municipiul Ploiești. Pe cale de consecință, banii rezultați din aceasta ar fi trebuit să fie virați în contul primăriei cu destinația ”sponsorizare servicii de analize medicale…” conform contract. De ce nu s-a întâmplat acest lucru?
  2. În cadrul contractului ”de sponsorizare”, spitalul se obligă ”să factureze servicii” sponsorului. De ce? În această situație mai discutăm de un contract ”de sponsorizare” sau de unul de ”prestări servicii”?
  3. Dacă este valabilă a doua explicație, atunci între beneficiarul Municipiul Ploiești și spital, nu ar fi trebuit să existe un contract de prestări servicii de analize medicale? De ce este interpusă în relația dintre cele două entități publice PFA Lupu Mărioara Domnica?
    Dacă PFA Lupu Mărioara Domnica intenționa să ofere medicale pentru pensionari, nu ar fi fost corect din punct de vedere legal și moral să sponsorizeze direct spitalul cu suma de bani în acest scop? De ce a fost introdusă primăria ca ”beneficiar”?
  4. Care este ”sponsorizarea” , așa cum este definită de lege, pentru spitalul Schuller, rezultată din acest contract?
  5. Având în vedere destinația sponsorizării: ,,Servicii medicale pensionari, sponsorizare pentru Municipiul Ploiești”, conform legii, această sumă de bani nu ar fi trebuit introdusă bugetul alocat cheltuielilor cu sănătatea al beneficiarului – primăria. Tot conform legii, suplimentarea de buget și destinația sponsorizării ar fi trebuit supuse votului consiliului local.

Au fost făcute aceste demersuri de către primarul semnatar al contractului, sau de subordonații acestuia?

- Publicitate -
  1. Conform adresei pe care o puteți lectura în facsimil, la data de 28 august 2023, Maria Iordănescu, managerul spitalului, îl anunța pe primarul Andrei Volosevici că ”sponsorul” nu a achitat nouă facturi în valoare de 53.015 lei.
  2. Întrebări:
    a) Vă rugăm să ne comunicați care sunt prevederile legale în baza cărora spitalul Schuller a angajat cheltuirea banilor fără a avea o prevedere bugetară în acest scop?
    b) Ce măsuri a dispus primarul de la primirea adresei și până la 28 ianuarie 2024?

În afara primăriei și spitalului municipal, subliniem că așteptăm răspunsuri la aceste întrebări și de la Consiliul de Administrație al spitalului Schuller, forul care supervizează activitatea acestuia.

După cum menționam, deși a fost informat despre neplata sponsorizării încă din data de 28 august 2023, Andrei Volosevici nu a făcut niciun demers vizibil, public, pentru rezolvarea situației.

În plus, iată o situație de noaptea minții care este obligatoriu să fie clarificată.

Imediat după ce am publicat documentele care arată încercarea spitalului de a-și recupera banii publici cheltuiți cu sute de analize, primarul Volosevici a avut o reacție halucinantă în cadrul unei conferințe de presă: ”Se fac analize gratuite care nu implică în niciun fel bugetul local, adică banul public” -vezi video.

- Publicitate -

Noi credem ce scrie în documentele spitalului din care reiese că ploieștenii au plătit ”programul analize medicale pentru pensionari” al primarului Volosevici. Cel puțin o parte din el.

Remarcăm, la final, cum, încercând să minimizeze gravitatea situației, domnia sa spune că are zeci de astfel de contracte semnate cu diferiți sponsori. Adică nu e nimic special în relația cu PFA-ul care a putut construi sub nasul primăriei pe care o conduce un bloc căruia i-au fost schimbate peste noapte destinația, numărul de etaje.

Doar că documentele arată că între primar și PFA Lupu Mărioara Domnica sunt conexiuni interesante. De exemplu, este o cronologie interesantă care leagă actele de sponsorizare ale activităților electorale, populiste, ale lui Andrei Volosevici, de documente dubioase emise de primărie pentru PFA. (Va urma)

- Publicitate -

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

Cum te poți antrena gratuit pentru Dac Warrior 2025?

Dac Warrior 2025, una dintre cele mai importante competiții...

Biserica Fake, mai mare decât Catedrala Mântuirii Neamului

Vă uitați scandalizați sau amuzați la cum își caută...

Bobonete cere încadrare penală pentru colesterol și diabet în România

”(...) Nu sunt dat in judecata, Nu m-au ridicat...

Incendiul de la Fermele Cojocaru: „Totul s-a dus!” (VIDEO)

Incendiul de la Fermele Cojocaru, din satul Lacul Turcului,...

Observatorul Prahovean, cea mai mare comunitate media din județ

Observatorul Prahovean, liderul presei online din Prahova, cu aproape...
- Publicitate -

Știri noi

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, pus sub control judiciar

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea (PNL), a fost eliberat...

Cine este tânăra care a murit în accidentul de la Valea Călugărească

O tânără de 26 de ani, mama unui băiețel,...

Prima ”mare” captură a jandarmilor prahoveni în 2025 [VIDEO]

La începutul fiecărui an, instituțiile statului, în special cele...

Demisie la Realitatea, din cauza lui Călin Georgescu

Jurnalista site-ului postului de televiziune Realitatea, Monica Vasilescu, și-a ...

Prefectul cere separatoare de sens la Valea Călugărească

Două accidente mortale s-au produs, ieri, pe DN 1...
- Publicitate -

Emisiuni

De ce plătesc prahovenii tarife uriașe la apă și canalizare

Astăzi, în emisiunea Observatorul Prahovean LIVE, Marius Nica, Mihai...

Bianca Mirică, eleva din Ploiești acceptată cu bursă în SUA

Bianca Mirică este eleva din Ploiești care a fost...

Hidro Prahova are printre cele mai mari tarife din țară

În emisiunea Observatorul Prahovean  LIVE de joi, 16 ianuarie,...
- Publicitate -

Vox Publica

Prima ”mare” captură a jandarmilor prahoveni în 2025 [VIDEO]

La începutul fiecărui an, instituțiile statului, în special cele...

De ce facem „Curățenie Generală”? Pentru că nu avem școală!

Românii fac, mai nou, „Curățenie Generală”. De ce? În...

Tu de ce nu ai primă de pensionare 100.000 de euro? Pentru că nu ești director la Romsilva…

Ies la iveală beneficiile unor nesimțiți din sistemul public,...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Cum te poți antrena gratuit pentru Dac Warrior 2025?

Dac Warrior 2025, una dintre cele mai importante competiții...

Biserica Fake, mai mare decât Catedrala Mântuirii Neamului

Vă uitați scandalizați sau amuzați la cum își caută...

Incendiul de la Fermele Cojocaru: „Totul s-a dus!” (VIDEO)

Incendiul de la Fermele Cojocaru, din satul Lacul Turcului,...
- Publicitate -

Observatorul Prahovean, cea mai mare comunitate media din județ

Observatorul Prahovean, liderul presei online din Prahova, cu aproape...

De ce închiderea Haier poate fi începutul crizei economice

Anul 2025 a început cu un șoc pe piața...

Haier, cea mai mare concediere din Prahova din ultimii 15 ani

Multinaționala Haier închide fabrica de frigidere din Ariceștii Rahtivani....

De ce întârzie avizele de racordare Electrica Distribuție?

Mai mulți cititori ne-au sesizat că solicitările de eliberare...