”Începând cu 01 iunie, reluăm programul de analize medicale gratuite pentru bătrânii orașului, cei care au creat orașul”, anunța cu vocea înecată de grijă și emoție primarul Andrei Volosevici într-o declarație video și printr-un comunicat de presă, pe data de 23 mai 2022. Era începutul implicării spitalului municipal Schuller și al primăriei în cel mai mare scandal imobiliar din istoria recentă a Ploieștiului. Nu vedeți care este legătura între cele două evenimente atât de disparate? Vă veți lămuri citind articolele pe care le vom scrie pe această temă. Să începem cu începutul.
Ca să ne asigure că treaba e cât se poate de serioasă, Andrei Volosevici condimenta prezentarea ”programului” cu date cât se poate de tehnice. Domnia sa ținea să sublinieze că ”nu este implicat de niciun fel bugetul municipiului Ploiești”.
Analizele urmau să fie sponsorizate de către ”un agent economic privat” și făcute în laboratorul spitalului municipal ”Schuller” – ”deci către un laborator al nostru”.
Dar iată cum a sunat textul comunicatului transmis de primărie pe 23 mai 2022:
”Se vor asigura, prin sponsorizare, servicii medicale constând într-un set de investigații paraclinice (analize medicale de laborator), în valoare de 115 lei/ pachet/ persoană.
De aceste servicii medicale gratuite vor beneficia, lunar, câte 100 de seniori ploieșteni, care vor fi nominalizați de către Asociațiile de pensionari din orașul nostru.
Contractele de sponsorizare, încheiate în acest context de către municipalitate și Spitalul Municipal Ploiești, se vor derula pe o perioadă de 12 luni.
Pachetul de servicii medicale cuprinde următoarele analize de laborator uzuale, care se vor efectua gratuit, respectiv: hemogramă, glicemie, colesterol, trigliceride, uree, creatinină, acid uric, TGP, TGO, sumar de urină”.
Deci toată treaba a fost prezentată de ”șeful suprem” Andrei Volosevici ca fiind una cât se poate de serioasă și pornită din interesul pe care doar el îl poate avea pentru mai binele bătrânilor orașului.
Ca să te asiguri că nu este nicio exagerare în cele ce urmează, vezi și declarația video oferită de primar la data respectivă reporterilor RepublikaNews:
Suna atât de bine încât era prea frumos să fie adevărat, nu?
Ei bine, l-am prins cu ”minciunica”, așa cum îi place primarului Ploieștiului să-și mascheze eșecurile administrative inventând diverși vinovați de serviciu.
La puțin peste un an de la anunțarea programului, un faliment care a generat un scandal uriaș pe piața imobiliară din Ploiești avea să-l expună pe Volosevici în toată splendoarea. Iată povestea.
În luna august a anului 2023 se declanșa un faliment răsunător. Lupu Mărioara Domnica PFA, unul dintre cei mai vechi și mai prolifici dezvoltatori din Ploieștiul ultimilor 20 de ani, cu peste 1.000 de unități locative construite, își cerea falimentul.
Cererea de faliment a PFA-ului a generat un scandal uriaș, ale cărui reverberații zguduie din temelii astăzi piața imobiliară din sudul Ploieștiului. Zeci de clienți ai proiectului imobiliar dezvoltat de acesta în sudul orașului, White Tower, au ieșit în spațiul public și au început să spună că au fost înșelați de dezvoltator.
În esență, aceștia reclamă că multe apartamente fuseseră vândute către doi sau mai mulți cumpărători.
Detalii aici: Procurorii cercetează vânzarea ilegală a apartamentelor din WHITE TOWER Ploiești. Sunt implicați dezvoltatorul imobiliar, notari și un avocat
Cu această ocazie, inclusiv Direcția de Urbanism a primăriei, condusă de arhitectul Viorica Rădună, afla ”surprinsă” că blocul White Tower avea o înălțime diferită pentru a crea 30 de apartamente în plus față de documentele transmise de dezvoltator.
În plus, că lipsesc multe dintre documentele esențiale necesare edificării unei astfel de construcții.
Doamna Rădună s-a mirat, dar nu a putut explica nimănui cum a fost posibil ca nici dânsa, nici subordonații domniei sale, să nu observe măcar etajul construit în plus, dacă nu și alte nereguli.
Astăzi scandalul este în toi, persoanele care au stat în spatele schemei sunt în arest, iar ancheta este departe de a se fi finalizat.
Citește și Cine sunt persoanele reținute în dosarul vânzărilor ilegale de apartamente din blocul White Tower din Ploiești
Apar în spațiul public ”ecouri din anchetă” care vorbesc despre fapte de corupție sau corupere a unor funcționari și membri ai executivului primăriei. Dar nu acesta este subiectul articolului de azi.
Am făcut necesara punere în context pentru ca toți să înțelegem cât de departe poate merge cinismul și interesul politicianului lipsit de scrupule care a devenit în acest mandat primarul Andrei Volosevici.
Odată declanșată procedura falimentului PFA Lupu Mărioara, au apărut și creditorii care își cer înapoi banii. Printre cele câteva zeci pe care îi puteți descoperi accesând link-ul https://portal.just.ro/105/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10500000000184899&id_inst=105, apare și Spitalul Municipal Schuller din Ploiești.
Normal că o astfel de prezență pe lista creditorilor ne-a atras atenția: ce treabă să aibă spitalul orașului cu scandalul imobiliar al deceniului? Ca să ne clarificăm, am sunat-o pe doamna director Maria Iordănescu. Nu a răspuns la telefonul mobil.
I-am dat mesaj. Nu a răspuns. Am sunat pe numărul spitalului pentru a sta de vorbă cu purtătorul de cuvânt. Tot timpul sună ocupat. Am trimis un e-mail la care așteptăm, încă, un răspuns.
În paralel, am discutat cu membri ai Consiliului de Administrație (CA) al spitalului. Habar nu aveau despre ce este vorba, dar ne-au promis că se interesează, motiv pentru care vineri a fost un scandal monstru în CA.
Între timp, am reușit să obținem copii ale documentelor depuse de directorul Maria Iordănescu pentru înscrierea la masa credală. Așa am aflat ”oficial” de ce apare spitalul ploieștenilor creditor la PFA Lupu Mărioara.
Explicația, pe care o puteți citi și în facsimil, sună cam așa:
”În fapt, între noi și debitoarea Lupă Mărioara Domnica PFA a fost încheiat contractul de sponsorizare cu servicii medicale înregistrat cu numărul 8253/31.05.2022, Lupu Mărioara Domnica în calitate de sponsor, Spitalul Municipal Ploiești în calitate de prestator, și Municipiul Ploiești în calitate de beneficiar.
Obiectul contractului mai sus menționat îl constituia sponsorizarea cu servicii de investigații medicale, constând într-un set de analize paraclinice (analize medicale de laborator) în valoare de 69.000 de lei (115 lei/pachet/50 persoane/12 luni), adresat pensionarilor nominalizați de Asociațiile de Pensionari din Municipiul Ploiești, prestarea acestor servicii revenind prestatorului Spitalul Municipal Ploiești”.
După cum vedeți în facsimilul de mai sus, textul continuă cu explicarea faptului că unitatea medicală a prestat, dar sponsorul nu a plătit și așa a ajuns spitalul ploieștenilor să aibă de recuperat de la PFA-ul falimentar nu mai puțin de 53.000 de lei.
Înțelegem, așadar, că noi, plătitorii de taxe și impozite, am plătit ”distracția” numită ”programul analize gratuite pentru pensionari” a primarului și nu sponsorul promis de acesta.
Considerăm că nu este corect și nici legal ca toți ploieștenii să plătească pentru mofturile cu iz electoral ale primarului, motiv pentru care vom reveni pe această temă.
Acum, vom vorbi despre minciuna uriașă servită de Volosevici tuturor ploieștenilor de bună credință.
În primul rând, observați că între cifrele anunțate pe gură, de primar, și în scris, de primărie, și cele depuse în instanță de spital, există niște diferențe destul de mari. Uriașe am putea spune, dacă ne gândim că în declarația sa primarul a dublat cifrele care se regăsesc în contabilitatea spitalului.
Spitalul spune că 50 de pensionari ar fi trebuit să beneficieze lunar de program, nu 100, cum spunea primarul. De acolo, valoarea contractului de sponsorizare era alta, adică pe jumătate.
De ce a făcut Volosevici asta? Credem că e clar și pentru cei mai înfocați suporteri ai săi: nu despre ”bătrânii orașului” era vorba în acest ”program”, ci despre cum să-și facă el imagine printre ploieșteni, arătând grija pe care o poartă bătrânilor.
Norocul nostru cu falimentul PFA-ului care ne-a ajutat să-l prindem cu minciuna în gură, dacă putem spune așa.
Trecând peste mistificarea cifrelor din comunicarea oficială, observăm încă o altă neconcordanță. În comunicatul transmis pe 23 mai 2022, Volosevici vorbește despre ”contractele de sponsorizare încheiate în acest context între municipalitate și Spitalul Municipal Ploiești”.
În realitate, din adresa depusă de spital pentru a se înscrie la masa credală, descoperim că a fost vorba despre un contract între spital și PFA, în care primăria era ”beneficiar”.
Astăzi ne vom opri aici, pentru că, așa cum spuneam la început, era important să înțelegem cu toții cât de mult poate minți primarul Andrei Volosevici atunci când simte miros de câștig electoral. Este pur și simplu, ”jenant” ca să-l cităm.
Mai avem o observație. Am constatat de-a lungul acestui mandat că primarul Volosevici nu are niciun scrupul în a-și sacrifica partenerii care îi pot cauza la imagine sau, cine știe, prin anchete.
Riscăm să facem o predicție în ceea ce privește mandatul directorului spitalului Schuller: doamna Maria Iordănescu va avea un mandat mult mai scurt după apariția acestui articol.
Până la urmă, ce vină are Volosevici că domnia sa a finanțat programul din banii spitalului, și nu ai sponsorului?
Pentru cei interesați de temă, avem un mesaj: vă rugăm să nu fiți dezamăgiți, acesta este doar începutul anchetei noastre asupra implicațiilor imense pe care scandalul imobiliar declanșat de Lupu Mărioara Domnica PFA le are în administrația publică locală.
Da, ne referim mai ales la biroul primarului, dar nu numai. Rămâneți pe recepție pentru că promitem că nu veți fi dezamăgiți.
Adică, ce a primit primarul/primăria/spitalul în urma acestei ”sponsorizări”, e clar: o gaură de peste 50.000 de lei. Marea întrebare pe care această situație o ridică este ce a primit în schimb PFA-ul falimentar? Care a fost miza reală a poveștii?
Încheiem cu câteva remarci asupra situației în care a fost pus spitalul municipal Schuller de către managerul Maria Iordănescu pentru a da curs ”programului” primarului Andrei Volosevici:
– a încheiat un ”contract de sponsorizare” în beneficiul altei entități, fapt cât se poate de controversat din punct de vedere legal,
– a angajat cheltuieli din bugetul spitalului, fără a avea prevedere bugetară, ceea ce este extrem de greu de explicat și poate avea chiar implicații penale,
– a oferit servicii din banii tuturor doar unei mici părți din populație, pe criterii neclare, discriminând majoritatea covârșitoare a cetățenilor etc.
Sunt acestea măcar motive de demisie/demitere? Sunt.
Vom reveni.
UPDATE Articolul a generat mai multe reacții. Detalii aici: