Începând cu data de 29 noiembrie 2023, nicio stație CFR din județul Prahova nu mai oferă serviciul de asistență pentru persoanele cu mobilitate redusă (PRM). Acest lucru se poate verifica cu ușurință pe site-ul CFR, unde, consultând „Lista staţiilor CF în care se asigură servicii persoanelor cu handicap și persoanelor cu mobilitate redusă”, se observă că Județul Prahova nu are nicio stație unde se asigură o astfel de asistență persoanelor cu dizabilități.
Și acest lucru se întâmplă în condițiile în care în județul Cluj acest serviciu este asigurat în opt stații de tren, în Craiova în cinci stații de tren, în Brașov în patru stații, și tot așa.
În județul Prahova, singura stație de tren care asigura serviciu pentru persoanele cu dizabilități este Gara Ploiești Sud. Acum, nici măcar acolo nu mai este nimeni care să asiste aceste persoane cu mobilitate redusă la urcarea sau coborârea din tren.
„Vă dați seama că aceste persoane în scaun cu rotile sunt la mila călătorilor? Vă dați seama umilința la care sunt supuși și excluziunea socială pe care o resimt aceștia?”, a comentat pe această temă Mihai Băcanu, președintele Asociației Dizabilitate și Prietenie și militant activ pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
Cu privire la lipsa serviciului PRM în Prahova, am primit la redacție, în această dimineață, scrisoarea unui aparținător al unei persoane cu dizabilități, care a ținut să ne arate, cu fotografii, cum își deplasează copilul cu trenul, atunci când este nevoie. Pe lângă poze, acesta ne-a trimis și o scrisoare deschisă, asumată, care explică întreaga situație din Prahova, prin ochii unei persoane direct implicate și afectate.
Lipsa totală a asistenței PRM în județul Prahova
„Acest serviciu, PRM (persoane cu mobilitate redusă), este un serviciu oferit de către CFR începând cu anii 2014 (atunci am aflat de el întâmplător). În decursul anilor acest serviciu a evoluat, de la a face o cerere scrisă pe un formular tipizat, formular care putea fi găsit la chioșcurile de bilete din marile stații feroviare, la completarea online a acestei cereri destul de simplu dar cu mare atenție la ceea ce bifezi în funcție de ceea ce ai nevoie în funcție de gradul de dizabilitate.
Precizez că acest serviciu PRM nu se adresează doar persoanelor nedeplasabile în fotoliu rulant acționat manual sau electric, se adresează tuturor gradelor și diagnosticelor.
În cazul meu personal, acest mijloc de transport a fost unul primordial pentru a face diferite deplasări atât județene cât și regionale, indiferent de scopul acestora.
Să revenim strict asupra Județului Prahova din punct de vedere al traficului feroviar de stat sau privat. În data de 29.11.2023 am găsit o informare pe site-ul CFR din care rezulta clar că începând cu această dată Județul Prahova nu mai acordă acest serviciu nici măcar în Stația Ploiești Sud, în stația Ploiești Vest oricum nu a existat niciodată.
Dacă ne referim la Stația Ploiești Sud și privim situația în ansamblu din toate punctele de vedere nu pot spune că este una „roz”. Accesul în gară există (rampe de acees). Accesul la peroanele 2-3-4-5-6 se poate face pe la capetele de peron unde sunt treceri la nivel, dar starea acestora lasă de dorit și, de cele mai multe, ori s-au soldat cu pagube destul de grave, atât asupra mijlocului de deplasare și, în cel mai nefericit caz, a persoanei cu dizabilități.
Citește și: Mihai Băcanu, ploieșteanul care militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități: „Vrem și noi să simțim că suntem acceptați!”
Să presupunem că ai ajuns „intact” pe peron, de unde încep alte „surprize” urcarea sau coborârea, după caz, în vagon. Toate gările ar trebui, dacă vagonul special nu este dotat, să aibă o rampă sau elevator-platformă, necesar urcării sau coborârii din vagon.
Acum să luăm în discuție Stația CFR Ploiești Vest, unde nu pot spune decât un singur cuvânt „DEZASTRU”. Dacă nu soliciți, și de obicei se răspunde „… în funcție de posibilități…” , gararea trenului la Linia 1, nu ai cum să ajungi pe peroanele 2-3-4, deorece trecerea la nivel este inexistentă.
Am avut câteva aventuri în acest sens în anii precedenți, am plecat din Ploiești Sud și m-am întors la Ploiești Vest (totul anunțat din timp asupra călătoriei) și, surpriză, peronul 2. Dar ca să poți ajunge la peronul 1 mai întâi trebuie să urci așa zisa „rampă” de la stația auto sau taxi pâna la nivelul stației CFR. Aceasta „rampă” o pot compara cu o mică pârtie de schi, cu un unghi foarte apropiat de 90 grade.
Citește și: Cum își bat joc autoritățile din Ploiești de persoanele de dizabilități
Tot în această asistență PRM găsești și posibilitatea de a rezerva loc sau locuri la vagoanele de dormit/cușetă. Dar vin cu întrebarea: Aceste vagoane sunt accesibile unei persoane cu dizabilități motorii în fotoliu rulant? Vă răspund tot eu, NU! Posibilități sau variante există și pentru această problemă, cu condiția să fim consultați în această privință.
Să revenim la stația CFR Ploiești Sud… Așa cum reiese din documentul atașat, acest serviciu a existat în anii precedenți, chiar și anul acesta, când s-a luat decizia de a-l întrerupe. Gândiți-vă că nu toți dizabilii pot avea timpul necesar să meargă la gară, sau altă alternativă pentru a afla.
Chiar acum câteva zile am fost în gara Ploiești Sud și am căutat dacă există, în loc vizibil, această informare referitor la desființarea acestui serviciu PRM, și nu am regăsit nimic în acest sens.
Cine accesează site-ul CFR, secțiunea PRM, găsește o informare valabilă din 11.12.2022, dar care în spate este informarea din 29.11.2023. Deci, dacă nu ești „curios” și mergi pe ideea că ai acest serviciu conform celor scrise în 2022, ai o mare surpriză la fața locului.
Vă mulțumesc de atenția acordată asupra celor relatate. Toma Antonescu, aparținător al minorului nedeplasabil decât în fotoliu rulant. Pozele sunt din stația CFR Ploiești Vest din dimineața zilei de 08.12.2023.”
Contactat de Observatorul Prahovean, Mihai Băcanu, președintele Asociației Dizabilitate și Prietenie, a declarat:
„Despre dizabilitățile locomotorii și anumite forme discriminatorii la care sunt supuși exponenții acestor categorii, că facem referire la copiii cu dizabilități locomotorii sau adulții din aceste categorii, reprezintă un segment din ce în ce mai ignorat. Implementarea legislației în vigoare ar fi trebuit să fie un argument fără tăgadă.
Cu referire la cazul expus, prăpastia dintre mediul social și handicap se adâncește constant iar beneficiarii ignorați sunt supuși permanent excluziunii sociale. Și așa, mediul social este bariera din cotidian care este cea mare provocare pentru toți cei cu mobilitate redusă/extrem de redusă. Dreptul la o viață independentă și incluziune socială este flagrant încălcat. Aspecte minimale în acest sens, dar și luarea unor decizii potrivnice, nu fac decât să contribuie la o reală marginalizare.
Lipsa accesibilizării este principalul factor de izolare/excluziune socială pentru majoritatea persoanelor cu dizabilități locomotorii din România.
Considerăm că aceste aspecte argumentate vor conduce la o reală remediere a acestei situații deranjante. Avem dreptul legal de a ne integra în societate sub toate formele recunoscute la nivel național/internațional. Nu ne dorim decât respectarea prevederilor legale în vigoare și respectarea demnității umane”, a concluzionat acesta.
Pe această cale, solicităm și noi CFR Călători un punct de vedere oficial cu privire la situația reclamată de persoanele cu dizabilități din Prahova.