Zeci de blocuri și clădiri din Ploiești figurează cu risc seismic I. La mai bine de 46 de ani de la cutremurul din 1977, un singur bloc din municipiu a fost consolidat.
Primăria Ploiești a actualizat, în 2023, lista blocurilor și clădirilor expertizate tehnic. Pe noua listă postată pe site-ul municipalității figurează 188 de blocuri și clădiri, dintre care 51 au fost expertizate în perioada 1995 – 1996, 21 au fost expertizate în 2022, 113 în 2015 și trei clădiri, printre care și actualul sediu al SGU Ploiești și Poliției Locale, în 2022.
Citește și: Un singur bloc a fost consolidat în ultimii 23 de ani în Ploiești
Concluzia este una destul de gravă. Câteva zeci de blocuri și clădiri din Ploiești ar putea fi puse la pământ în cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade Richter.
Citește și: Să nu vă faceți iluzii în cazul unui cutremur puternic în România. Autoritățile s-au pregătit… să numere victimele
Vorbim de imobile care figurează în clasa I de risc seismic, respectiv imobile care prezintă pericol major de prăbușire în cazul unui seism cu magnitudine mare.
Zeci de blocurilor și clădirilor cu risc seismic I din Ploiești. Vezi dacă blocul tău este în pericol la cutremur
Mai grav este faptul că în ultimii 20 de ani, un singur bloc din Ploiești, imobil situat pe strada Cibinului, a fost consolidat.
Citește și: RASP și Teatrul Toma Caragiu, pe lista instituțiilor fără autorizație de securitate la incendiu din Ploiești
Singurul bloc pentru care există o întreagă documentație pentru consolidare este blocul social de pe Aleea Cătinei din Ploiești, care este propus pentru reabilitare.
Citește și: Blocul social de pe Aleea Cătinei din Ploiești va fi reabilitat. Ce dotări vor avea viitoarele garsoniere și apartamente
Alte două clădiri, în care își desfășoară activitate SGU Ploiești și Poliția Locală Ploiești, ar urma să fie reabilitate și consolidate cu fonduri prin PNRR.
Pe str. Tarnave s-au facut expertize numai la blocurile care au ca locatari angajati sau fosti angajati ai primariei?
Blocurile A1 si A3 au avut bulina rosie la inceputul anilor 90 si sunt in aceeasi situatie ca A2,4,5. Sau noi suntem deja socotiti la numarul de victime?
La mijlocul anilor 60 s-au construit, printre altele, blocurile 201 (intersectia Nord), 207, 208, 209 si 210. Intrebarea este: daca blocurile 201, 207, 209 si 210 au fost expertizate cu risc seismic 2, de ce 208, care este exact la mijloc nu e incadrat nici macar la risc seismic 3? Cumva cutremurele astea ocolesc blocul respectiv sau a avut grija vreo persoana sus pusa sa nu apara in aceasta lista?
Blocurile A1 si A3 nu figureaza in lista . Sunt in aceeasi situatie cu A2, A4 si A5 . Sunt construite fara structura de fier beton . Cine nu doreste expertizarea lor ?
Pe strada Târnavei , blocurile A1 și A3 sunt construite la fel ca A2 , A4 și A5 . Adică la fel de iresponsabil . Blocuri din cărămidă fără structură de fier beton . Fără grinzi . De ce nu sunt trecute în listă ?