- Publicitate -

Apa din Mănești este în continuare contaminată cu arsen și nu poate fi consumată. De unde provine substanța periculoasă

Data:

Distribuie articolul:

De mai bine de jumătate de an, locuitorii comunei Mănești nu pot consuma apa potabilă de la robinete, întrucât aceasta este contaminată cu arsen, o substanță extrem de periculoasă pentru sănătate. Direcția de Sănătate Publică Prahova continuă să monitorizeze calitatea apei, precizând că se mențin neconformitățile constatate pentru parametrul Arsen. În egală măsură, DSP a notificat furizorul de apã asupra acestor nereguli, dar și asupra menținerii interdicțiilor de utilizare a apei de către populație pe întreg teritoriul comunei.

- Publicitate -

În decembrie 2022, populația din Mănești era avertizată să nu consume sub nicio formă apa, nici măcar fiartă, întrucât acest metal greu, arsenul, este  extrem de periculos pentru sănătate.

Autoritățile locale au pus încă de atunci la dispoziția localnicilor din toate satele comunei 5 containere cu apă potabilă, a câte 1000 de litri fiecare.

Citește și: Localnicii din Mănești primesc apă potabilă „cu porția”. La finalul anul trecut, DSP Prahova anunța că în această comună apa este infestată cu arsen, un metal greu extrem de periculos

S-au igienizat forajelele, au fost prelevate probe, iar, astăzi,5 iulie, DSP Prahova ne-a transmis că „cel mai probabil, motivul prezenței arsenului în apă este de origine telurică” (n.r. provine din sol în mod natural).

- Publicitate -

Cei 4000 de locuitori ai comunei prahovene sunt sfătuiți în continuare să nu folosească apa decât în scop menajer.

Citește și: Ce spune Hidro Prahova despre apa contaminată cu arsen de la Mănești

Redăm integral răspunsul DSP Prahova în urma solicitării făcută de Observatorul Prahovean

„În cadrul monitorizării calității apei potabile realizată de către D.S.P.J. Prahova (monitorizarea de audit) la nivelul sistemului de aprovizionare cu apa potabilă al comunei Mănești au fost înregistrate o serie de neconformități (depășiri ale concentrației maxime admise) pentru parametrul „*arsen”, atât la nivelul punctului de ieșire din stația de tratare a apei cât și la nivelul punctelor de consum monitorizate în cadrul rețelei de distribuție a comunei.

- Publicitate -

Pentru parametrul arsen, D.S.P.J.Prahova a instituit (conform H.G.R. nr. 974/2004 art. 10 alin. 1) o monitorizare suplimentară, solicitând operatorului de apă efectuarea de analize suplimentare (inclusiv la nivelul surselor de apă) în vederea identificării cauzelor care au determinat apariția neconformității semnalate (conform H.G.R. nr. 974/2004 art. 12).

Neconformitățile amintite au fost analizate și evaluate din punctul de vedere al riscului pentru sănătatea consumatorilor de către specialiștii instituției noastre și în conformitate cu prevederile legale în vigoare (O.G. nr. 7/2023 privind calitatea apei potabile) precum și a procedurii operaționale în caz de neconformitate a calitățsii apei potabile, D.S.P.J Prahova a notificat operatorul local de apă (S.C. Hidro Prahova S.A.) asupra neconformităților identificate atât telefonic cât și prin adresa scrisă.

Citește și: Apa din comuna Mănești, în continuare nepotabilă. Autoritățile așteaptă rezultatul analizelor

Notificarile amintite au inclus următoarele:

- Publicitate -
 • semnalarea neconformității la calitatea apei potabile constatate:
 • data/datele în care au fost prelevate probele de apă în care au fost identificate neconformitățile semnalate;
 • punctul/punctele de prelevare în care au fost constatate aceste neconformități;
 • solicitarea identificării si eliminării cauzelor care au determinat neconformitatea la calitatea ape notificate;
 • solicitarea întocmirii de către operatorul de apă a unui plan de măsuri care să fie transmis
 • D.S.P.J. Prahova și primăriei Mănești;
 • efectele potențiale asupra sănătății consumatorilor determinate de către consumul de apă în cazul depășirii CMA la parametrul arsen;
 • măsurile preventive de protecție a sănătații polpulației/consumatorilor din zona de aprovizionare cu apă potabila Manești: astfel s-a instituit interdicție de consum a apei
 • pentru băut și gătit și s-a dispus informarea consumatorilor asupra acestei interdicții; (apa poate fi folosită doar pentru spălat, alte folosinte care nu determina contaminarea alimentelor și pentru evacuarea apelor fecaloid-menajere);
 • măsurile de remediere generale și solicitarea luării masurilor specifice de remediere;
 • instituirea monitorizării suplimentare a calității apei distribuite și instituirea monitorizării calității apei brute, furnizate din surse;
 • solicitarea de informare în continuare asupra situației semnalate.

Analizele efectuate au arătat ca și cauza a neconformității la calitatea apei distribute sursele de apă (initial unul din cele trei foraje folosite ca surse de apă, iar ulterior două / toate trei din cele trei surse au inregistrat valori crescute-peste CMA- pentru parametrul arsen). Din datele furnizate care au precizat lipsa surselor antropice de poluare cu arsen în zona surselor de apă a reieșit că cel mai probabil prezența în apă a arsenului este de origine telurică.

Operatorul local de apă S.C. Hidro Prahova S.A. a întocmit și transmis la D.S.P.J Prahova planul de măsuri ce se impun în vederea remedierii situației semnalate și reîncadrării apei furnizate în parametrii de potabilitate, a efectuat (în plus față de monitorizarea suplimentară a parametrului arsen efectuată cu Laboratorul D.S.P.J. Prahova) analize ale apei pentru parametrul amintit și cu un alt laborator acreditat RENAR și a identificat cauza care a determinat neconformitatea la calitatea ape pentru parametrul arsen.

Calitatea ape potabile este monitorizată, inclusiv în zona de aprovizionare cu apă potabilă Mănești (inclusiv satul Zalhanaua), atât de către D.S.P.J. Prahova cât si de către furnizorul de apă potabila S.C. Hidro Prahova S.A

- Publicitate -

Calitatea apei potabile trebuie să respecte prevederile .G. nr.7/2023 Anexa I. iar în conformitate cu O.G. nr.7/2023 art. 13 alin. 2, furnizorul de apă potabila trebuie să asigure conformarea la parametrii de calitate pentru apa distribuită consumatorilor.

La data prezentei informări, în urma monitorizării suplimentare a parametrului arsen, se constată menținerea neconformităților constatate pentru parametrul Arsen. D.S.P.J Prahova notificând furizorul de apă asupra acestor neconformități și asupra menținerii interdicțiilor/restricțiilor de utilizare a apei furnizate în comuna Mănești (inclusiv satul – Zalhanaua) precizate anterior.

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Exclusiv

Super-show pe Ilie Oană, la Centenarul Petrolului. Pe 30 iunie vin Smiley, Puya, Cabron, Nico și Killa Fonic

Doar vești bune dinspre Petrolul Ploiești în ultima vreme....

UPDATE-Lista primarilor aleși în localitățile din Prahova. Rezultate alegeri locale 2024

Observatorul Prahovean a publicat în timp real rezultatele numărătorii...

Observatorul Prahovean, lider de audiență în ziua votului la alegerile locale 2024

Observatorul Prahovean a fost lider de audiență în Prahova...

Andrei Volosevici a pierdut Primăria Ploiești (surse)

Andrei Volosevici, actual primar al Ploieștiului, a pierdut alegerile...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat explică puterea sentimentului de scop în viață

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Ce are de gând cu Ploieștiul. Invitat Mihai Polițeanu, primarul ales [LIVE]

Mihai Polițeanu, primul primar independent care a fost ales...

Cum ar fi putut arăta Ploieștiul dacă primar era Cristian Stan de la Târgoviște [VIDEO]

În timp ce primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, invocă tot...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -