- Publicitate -

Povestea echipei de robotică Ro2D2 a Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Ploiești

Echipa de robotică Ro2D2 a Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Ploiești a fost înființată în anul 2018 și este un grup format din 14 elevi și 7 voluntari, fete și băieți, cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani.

Aceștia sunt coordonați de profesori din cadrul colegiului și din mediul universitar, precum și ingineri specializați în domeniul inteligenței artificiale și al roboticii, uniți de pasiunea pentru robotică și dorința de a avea un impact pozitiv în comunitate.

Citește și: Prahoveanca Monica Marin a renunțat la învățământ pentru o carieră în comunicare: “Era timpul să mă pun pe primul loc”

Numele echipei vine de la legendarul robot R2D2, din seria Star Wars, care i-a inspirat pe copii, prin curajul, imaginația și curiozitatea sa.

Echipa desfășoară activități extracurriculare de promovare a educației STEM (care încorporează domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și a matematicii), de proiectare, construcție și programare de roboți construiți cu ajutorul pieselor comandate sau printate 3D.

First Tech Challenge este o competiție cu tradiție în SUA, care în ultimii ani a devenit foarte populară și în țara noastră. Dovadă este succesul echipelor românești. În acest sezon, campionatul mondial de robotică de la Houston a fost câștigat de echipa Delta Force, a Liceului Național de Informatică din Arad.

Citește și: Când îți iei ultimul model de telefon, îți urăști locul de muncă și ești nemulțumit de viață

În România competiția se desfășoară din anul 2016 și este organizată de Asociația Nație prin Educație, sub numele First Tech Challenge România.

Gracious professionalism, este un concept adus în România de comunitatea echipelor de robotică FIRST, ce încorporează un set de valori speciale pentru tineri, profesionalismul și generozitatea, care pe termen lung trebuie să devină valorile de bază ale tinerilor din societatea noastră.

În ultimul sezon competițional, intitulat Freight Frenzy, echipa a obținut locul 3 – Secțiunea Connect, la Campionatul Național de Robotică din aprilie, de la București, ceea ce le oferă speranța pentru un sezon viitor și mai bun.

Citește și: Am renunțat, după 15 ani de relație, la Vodafone. Acum sunt la Orange, dar a trecut “îndrăgosteala”

Ca parte a acestor activități de promovare a valorilor FIRST și STEM, echipa a desfășurat și continuă să desfășoare acțiuni de informare, conștientizare și educare, fiind de exemplu partener, alături de Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, la evenimentul Noaptea Cercetătorilor, timp de 4 ani consecutiv.

Copiii sunt și jurnaliști: în ultimii doi ani, lunar, au publicat o revistă online de educație STEM, intitulată STEM HUB JOURNAL, pe care o editează singuri, în platforma Flipsnack și care este disponibilă pe platformele de socializare.

Începând cu următorul an școlar echipa își propune să extindă acest proiect jurnalistic și să se adreseze tuturor elevilor care doresc să publice studii/cercetării în domeniul STEM. Din acest an toate articolele vor fi realizate în colaborare cu profesori de gimnaziu/ liceu sau profesori universitari, care vor coordona lucrările și vor oferi credibilitate publicației. Cele mai bune lucrări vor fi publicate într-un volum editat la o editură acreditată din România.

Citește și: Când se va da drumul la apă caldă și căldură în Ploiești – Observatorul Prahovean LIVE

“Proiectul pe care l-am realizat în această vară, intitulat “Către generația viitorului prin educația STEM”, și care a obținut o finanțare din partea Consiliului Județean Prahova, își propune organizarea unor evenimente de conștientizare la nivelul comunității din care facem parte, a importanței activităților extracurriculare pentru tineri, care pot reprezenta baza unei cariere viitoare.”, echipa Ro2D2.

Primul eveniment, intitulat Sustainable Energy Day, care a avut loc în data de 30.09.2022, în parteneriat cu Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, s-a desfășurat sub forma unui atelier de lucru, la care elevii au putut dialoga cu invitații acestui eveniment, pe teme legate de problema reciclarii selective a deșeurilor electrice și electronice, cu Președintele Asociației Respo DEEE, București.

Atelierul a continuat cu un dialog cu dl. Dragoș Grigorescu, lector universitar dr., cu care au dezbătut probleme pe teme de ecologie, iar în final, au combătut cu asist. univ. dr. Cătălin Damian, Universitatea Politehnica București, problema producerii și stocării energiei provenite din resurse regenerabile.

Din același proiect, care se va desfășura până la 30 noiembrie 2022, mai au în vedere organizarea următoarelor evenimente:

European Robotics Week – 10 octombrie 2022 – promovarea studiului informaticii în rândul fetelor – ateliere/ concurs de eseuri “Femeia de succes în domeniul STEM” .

Grădina inteligentă – 20 octombrie atelier practic, organizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Științele Naturii, în cadrul serei ecologice interactive din cadrul Grădinii Botanice Bucov, care are ca scop conștientizarea tinerilor asupra conservării și protejării naturii.

Tabără urbană de robotică LEGO MINDSTORMS EV3 – 24-25 octombrie 2022, la Muzeul Judetean de Științele Naturii

2 noiembrie 2022 – HighTech Halloween – Curs de inițiere în proiectare și
printare în 3D, în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană, București

Robolectura – 11 noiembrie 2022, atelier de lectură pentru copii și tineri, organizat în parteneriat cu Librăria Cărturești Ploiești și cu catedra de Limba și literatura română din CNMV.

Creative Warriors – noiembrie 2022 Concurs de scriere creativă și ilustrație de text, pentru tineri, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Nicolae Iorga, Ploiești .

Cel mai important eveniment din proiect:

Zilele roboticii – 18, 19, 20 Noiembrie 2022 – va fi un eveniment de promovare a roboticii, cu invitați importanți din domeniul IT, echipe de robotică din țară și un DEMO, care să pregătească noul sezon competițional.

Este confirmată participarea echipei Delta Force din Arad, campionii mondiali de la Houston, precum și alte surprize. Evenimentul este organizat în parteneriat cu echipa de robotica Info1, a Colegiului Național I.L.Caragiale.

“Credem că robotica și studiile STEM vor deschide ușa VIITORULUI. Cea mai mare ambiție a noastră ca echipă este să participăm activ la acest pas tehnologic al umanității și credem că implicarea în proiecte de acest îi poate stimula și pe alți tineri din comunitatea noastră.”, echipa Ro2D2.

Citește și: AJOFM Prahova: Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, la Ploiești

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!
- Publicitate -

Sondaj

Dacă Andrei Volosevici va candida pentru un nou mandat la Primăria Ploiești îl veți realege?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

În Prahova vor fi amenajați 250 de km de piste și drumuri pentru bicicliști. Harta traseului Velo Valahia

Consiliul Judeţean Prahova a depus astăzi proiectul ”Velo Valahia” pentru atragerea de fonduri europene în vederea amenajării de 250 de km de piste pentru...

Ce se întâmplă cu licitația pentru deszăpezirea drumurilor județene din Prahova – VIDEO

Consiliul Județean Prahova a anunțat că licitația pentru deszăpezirea drumurilor județene este în derulare, la acest moment fiind analizate ofertele tehnice și financiare. Până...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Termo Ploiești a început facturarea pentru căldura furnizată la blocuri

La mai bine de două luni de la înființare, Termo Ploiești, noul operator care se ocupă de producerea, furnizarea și distribuirea de agent termic...

Înotătoarea Bianca Păun, legitimată la CSM Ploiești, a cucerit medalia de argint la Concursul Ţărilor Central Europene

În weekendul 3-4 decembrie 2022 a avut loc la Praga, în Cehia, Concursul Ţărilor Central Europene la natație. La acest concurs Briana Păun, sportivă...

„Erasmus schimbă vieți, deschizând minți”. Primul an de Acreditare Erasmus al Școlii Gimnaziale Hălchiu

În acest prim an de Acreditare Erasmus Școala Gimnazială Hălchiu și-a demostrat că, într-adevăr  este pe deplin adevărat că „Erasmus schimbă vieți, deschizând minți”....

Cauza incendiului violent din satul Pietroșani, comuna Puchenii Mari

Incendiul violent a izbucnit în noaptea de luni spre marți și a cuprins mai multe anexe din satul Pietroșani, comuna Puchenii Mari. Ulterior, focul...

Sistemul pentru rețete compensate sau gratuite este la pământ. Pacienții trebuie să scoată bani din buzunar pentru medicamentele urgente… dacă le găsesc

Decembrie 2022. Plin sezon de viroze care se manifestă agresiv mai ales la copii. Nu de puține ori, de la o viroză, din cauza...

Parteneri

MindArchitect

WallStreet

Țara care te-ar putea lăsa să transporți la aeroport lichide în bagajul de mână
- Publicitate -