- Publicitate -

Zâna Maria și povestea asociației care vine la Breaza pentru a implementa proiectul de incluziune și motivare, prin arte, a copiilor și tinerilor

Zâna Maria este președintele Asociației de Arte și Spiritualitate ZAN ART. S-a născut în Galați, iubește arta, filmul și modul în care ar putea să transforme lumea într-una mai bună. Următoarea vizită pe care o face este în Breaza, în cadrul proiectului IMPACT.

Proiectul ajută la incluziunea și motivarea copiilor și tinerilor prin arte. În cadrul interviului, Zâna Maria povestește cum a luat naștere asociația și ce pregătește pentru cei care vor fi în Breaza, marți, 21 iunie, începând cu ora 15:00.

Zâna Maria, prezintă-te în câteva cuvinte.

“Mă numesc Zâna Maria Barău. Sunt președintele Asociației de Arte și Spiritualitate ZAN ART. Pregătirea mea profesională cuprinde licență în Regie de Film, studii postuniversitare în Cinematografie și Media, master în Managementul Proiectelor și o completare a studiilor în domeniul Regiei de Film la Paris. Sunt formator atestat și consilier de dezvoltare personală.

Pasiunile mele cuprind aceste arii: Îmi plac filmul, teatrul, dansul, fotografia, psihologia – dezvoltarea personală. Încerc să înțeleg cum funcționează lumea în care trăim și să contribui în modul meu, prin educație și arte, la îmbunătățirea acesteia.

Citește și: Interviu cu Elena Cîrstian, studentă la horticultură: “Am descoperit inițiativa “Salvează Solul” datorită lui Sadhguru”

În prezent, în cadrul asociației, sunt managerul proiectului IMPACT – Incluziune și Motivare Prin Arte a Copiilor și Tinerilor, proiect finanțat din Granturi Norvegiene, Programul Dezvoltare Locală, implementat în 6 județe ale țării.”

Când te-ai gândit pentru prima dată să creezi asociația? Care a fost motivația din spate?

“În anul 2011 am creat asociația. Cu 11 ani în urmă, lucrasem la Catedra UNESCO a Institutului Internațional de Teatru, regizor și editor video pentru o serie de metodologii teatrale. Lucrasem în Advertising, producător Audio – Video. Am fost redactor al unei rubrici de arte într-o revistă și, în ultima perioadă lucrasem la o televiziune în care eram realizator de emisiuni de arte și jurnal cultural.

Totul mergea excelent la job, era primavară afară, înfloriseră copacii și un gând plin de bucurie mi s-a înfiripat: ce ar fi să îmi dau demisia? Am fost uimită de gândul acesta, mai ales că venea spontan, cu multă liniște. Lucrul acesta îmi suna a libertate. Libertatea de a face ceea ce cred eu că este mai bine, libertatea de a-mi urma pasiunile și de a acționa în direcția acestora.

Citește și: Interviu cu Victor Dorobanțu, ploieșteanul care îl interpretează pe “Thing” în serialul “Wednesday” de pe Netflix

Regizor ca formare, am început să țin, pe cont propriu, cursuri de teatru, cursuri de dans și cursuri de terapie prin intermediul artelor performative. Am luat atestatul de formator și am început masterul de Managementul Proiectelor.

Nu am știut în momentul în care mi-am dat demisia ce anume voi face în continuare, dar simțeam că vreau să construiesc ceva pe cont propriu. Împreună cu doi prieteni de suflet, Bogdan și Adriana, am creat Asociația de Arte și Spiritualitate ZAN ART.

Tot timpul am simțit că misiunea mea personală este de a-i susține pe ceilalți și de a-i motiva. Mă pasionau arta, dezvoltarea personală și mai ales ideea de a găsi și crea noi modalități de a le utiliza pentru a-i susține pe ceilalți. Cred în puterea artei de a te transforma și de a schimba lumea din jur, de a transmite mesaje de impact celorlalți.

Citește și: Interviu cu prahoveanca Alexandra Catrangiu, designer vestimentar: ”Dorința mea este de a crea piese unicat sau în ediții limitate”

Prima cerere de finanțare pentru un proiect european, programul Tineret în Acțiune, am decis să o scriu căzându-mi literalmente laptopul în brațe, în tren, în timp ce gândeam că nu are nici un sens să scriu un proiect fiind o concurență foarte mare.

Am câștigat proiectul. Acesta era începutul unui întreg drum. În primele luni aveam deja 3 proiecte aprobate, pe linii de finanțare diferită, pe care le coordonam. Eram implicată în alte 6 parteneriate internaționale. Morala: să nu îți spui vreodată că ceva nu se poate, dacă nu încerci măcar să obții ceea ce vrei!”

Care este principala misiune a asociației?

“Asociația de Arte şi Spiritualitate ZAN ART promovează teatrul, filmul, dansul, pictura, sculptura, fotografia şi, în principal, artele vizuale și participative pentru tineri şi adulţi, ca mijloc de cunoaştere, expresie și dezvoltare personală.

În cadrul asociației ne ocupăm de aprofundare și promovare a unor teme precum drepturile omului. Încurajăm comunicarea ideilor, a mesajelor și a idealurilor. Ne concentrăm pe dialog social și intercultural, pe educaţie non-formală și includere socială.”

Povestește despre cel mai important proiect pe care l-ai desfășurat cu ajutorul asociației. Ce impact a avut acesta asupra beneficiarilor? Dar asupra ta?

“Cel mai important proiect este cel pe care îl desfășurăm în momentul prezent: proiectul ‘’IMPACT – Incluziune și Motivare Prin Arte a Copiilor și Tinerilor’’. Este important pentru că aduce toată experiența anterioară din proiecte internaționale de educație prin intermediul artelor și activităților culturale, în comunitățile preponderent rurale din România, din 6 județe ale țării.

Este vorba despre Prahova, Brașov, Constanța, Argeș, Dâmbovița și Galați. Proiectul se adresează unui număr de 400 de copii și tineri cu risc de abandon școlar sau CES (Cerințe Educaționale Speciale) precum și unui grup țintă secundar de copii și tineri din comunitățile acestora, desfășurându-se pe o perioadă de 2 ani și jumătate.

Citește și: Interviu cu Mihaela Brîndușa, profesor Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Ploiești: “Este nevoie de mentalitate deschisă şi de transparență”

Prin activitățile sale: ateliere de arte destinate copiilor și tinerilor: teatru, film, dans, pictură, sculptură, fotografie și ateliere de dezvoltare personală; expoziții de arte vizuale; cursuri de formare și schimburi de experiență pe tema drepturilor omului și a educației incluzive pentru personalul din educație cu organizația parteneră Terram Pacis din Oslo, Norvegia; realizarea unui film comunitar de promovare a drepturilor omului la nivel național, proiectul creează impact atât asupra beneficiarilor cât și la nivelul comunităților.

Sunt copii care ne așteaptă cu nerăbdare la fiecare intervenție, pentru că ei au ocazia în atelierele noastre să își dezvolte creativitatea, să interacționeze unii cu alții, să iși facă noi cunoștințe și prieteni, să creeze lucruri împreună, să își crească stima de sine și să se dezvolte personal și social.

Citește și: Vișinel Bălan, vicepreședinte ANPDCA: “Îi mulțumesc doamnei diriginte pentru șansa pe care mi-a oferit-o”

În grupul din Breaza am văzut copii cu autism, sindrom Down sau alte afecțiuni, devenind treptat mult mai prezenți în cadrul atelierelor de arte, mult mai fluenți în acțiuni decât la începutul proiectului, interacționând frumos cu ceilalți copii și tineri, fericiți și plini de bucurie în timpul atelierelor.

Lucrările lor de arte plastice sunt viu colorate, puternice și expresive. Modul de colaborare și comunicare între participanți s-a îmbunătățit substanțial, astfel că realizează împreună sarcinile primite în cadrul atelierelor, fără diferențe.

Citește și: Psihologul Claudia Iordache, mesaj pentru elevi: “Lăsați rușinea, lăsați temerile. Fiți o generație liberă!” – VIDEO

Bucuria manifestată de acești copii și tineri, din toate categoriile de grupuri țintă ale proiectului, modul în care avansează și se dezvoltă, deschiderea cu care abordează probleme din viața lor, mă motivează și îmi arată că era nevoie de un astfel de proiect.

Mă provoacă să adaptez toate atelierele la nevoile specifice ale beneficiarilor din comunitățile aferente și să creez metodologii de educație prin intermediul artelor care să poată multiplica, pe viitor, rezultatele proiectului.”

Urmează să se întâmple un eveniment important, curând, în Breaza. Despre ce e vorba?

“Pe 21 iunie 2022, marți, ora 15.00, are loc vernisajul expoziției de pictură și fotografie IMPACT, la primăria orașului Breaza, strada Republicii nr. 82 B, Breaza, județul Prahova. Este un eveniment important pentru că sunt prezentate publicului lucrările de pictură și fotografie realizate de beneficiari în cadrul atelierelor de arte ale proiectului IMPACT.

Este un eveniment important, pentru că în cadrul acestuia sunt susținuți copiii și tinerii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Breaza, Centrul de Plasament Sinaia și alte școli din împrejurimi. Aceștia dobândesc încredere în sine, sentiment al propriei valori și sunt implicați activ în viața comunității, astfel împlinind ceea ce presupune conceptul de incluziune socială.

Citește și: Corina Popa, mesaj încurajator pentru tineri: “Nu lăsați pe nimeni să cultive între voi indivia sau să vă facă să vă simțiți inferiori” – VIDEO

Expoziția subliniază ideea incluziunii sociale printr-o serie de portrete pictate în culori acrilice și o serie de fotografii portret în care privitorul nu poate să identifice care lucrări sunt realizate de copiii cu cerințe educaționale speciale sau normale, trimițând privitorul la o meditație asupra ideilor preconcepute și discriminatorii la adresa unor categorii sociale de copii și tineri.

Judecând după lucrările lor, privind expresia plastică a emoțiilor lor, autorii sunt niște copii și tineri plini de viață, cu bogăție emoțională, cu talent și autenticitate. Temele lucrărilor se referă la ”Ce mă face fericit”, ”Prietenie”, ”Lumea mea / Orașul meu”, ajutând privitorii să pătrundă în universul interior și exterior al acestora.”

De ce ai ales orașul Breaza? Există și alte zone ale județului Prahova pe care proiectul le vizează?

“Proiectul ”IMPACT – Incluziune și Motivare Prin Arte a Copiilor si Tinerilor” vizează mai multe zone din România, în special rurale. Cu județul Prahova există o legătură mai veche. Am mai lucrat cu tinerii și copiii de la Centrul de Plasament Sinaia în proiectul ”Fabrica de Vise”, finanțat de AFCN, creând un spectacol comunitar – ‘’Omul cu o singură aripă’’.

Totodată, mare parte a proiectelor Erasmus Plus pe care le-am organizat de-a lungul timpului, cu sute de participanți din peste 20 de țări, s-au desfășurat în județul Prahova, la Sinaia sau Bușteni.

Citește și: Actorul Marius Manole, despre abuzurile din copilărie: “Aveam parte și de bătaie uneori, la școală, de la colegii mai mari”

Avem acum din nou ocazia să lucrăm cu tinerii și copiii din Centrul de Plasament Sinaia în cadrul proiectului ”IMPACT”, dar și cu un grup țintă nou, copiii și tinerii cu CES din Centrul Școlar de Educație Incluzivă – CSEI Breaza, unirea celor două grupuri creând un grup aparte al proiectului, dinamic și cooperant, tinerii și copiii implicați lucrând frumos împreună, susținându-se unii pe alții.

În cadrul proiectului IMPACT este inclusă și Școala Gimnazială Învățător ”Dinu Nicolae”, comuna Dumbrava, cu satele Dumbrava și Ciupelnița.”

Cine poate participa la evenimentul care va avea loc în Breaza? La ce să se aștepte publicul?

“Oricine dorește poate să participe la Expoziția de Pictură și Fotografie cu lucrările beneficiarilor proiectului ”IMPACT – Incluziune și Motivare Prin Arte a Copiilor si Tinerilor” din Breaza. Expoziția este deschisă publicului larg, aceasta fiind găzduită la sediul Primăriei Orașului Breaza. Intrarea este liberă.

La vernisaj vor participa și autorii lucrărilor, copii și tineri din Centrul de Plasament Sinaia – Breaza, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Breaza și din alte școli din oraș și împrejurimi, astfel încât copiii/tinerii vor putea răspunde la întrebările adresate.

Totodată, la eveniment vor fi prezenți directorii primelor două instituții menționate, reprezentanți ai Primăriei, echipa de facilitatori ai atelierelor de arte plastice de la Universitatea Națională de Arte – UNARTE București și eu, managerul de proiect, facilitator al atelierelor de teatru, dans, președintele Asociației de Arte și Spiritualitate ZAN ART, promotor de proiect.”

Cum reușește arta vizuală să îi ajute pe copii să se integreze mai ușor într-un grup?

“Pe deoparte, atelierele de pictură au tratat tema emoțiilor, ajutând copiii și tinerii să se exprime, dezvoltându-se abilitățile de comunicare, atât plastică cât și verbală.

Pictura reprezintă un mod de a accesa și exprima mai ușor emoțiile, ajutând în dezvoltarea personală a copiilor și tinerilor, fiind foarte recomandată în lucrul cu copiii cu CES. Pe de altă parte, beneficiarii au pictat împreună pânze mari în culori acrilice, contribuind în echipă la crearea tablourilor pe pânză care se vor regăsi în expoziție.

Citește și: „Este o bătaie de joc!” Sute de părinți, revoltați din cauza faptului că nu știu dacă vor prinde loc pentru copii la creșele din Ploiești

Atelierele de fotografie au cuprins lucrul cu emoțiile, interpretarea corporală și facială a acestora după situații și emoticoane, tinerii împărțind prin rotație rolurile în cadrul echipelor de lucru de realizare a fotografiilor de portret, facilitând comunicarea, integrarea.

Fiecare participant a fost pe rând, fotograf, model și persoana care arată emoticoanele și dă indicații regizorale modelului, pentru fotografiile de portret realizate de colegii acestora, cu susținerea facilitatorilor.”

Care este cea mai grea provocare a ta în calitate de reprezentant al unui ONG?

“Pentru a conduce un ONG, în primul rând trebuie să ai niște obiective, o misiune și cred că este nevoie să fii idealist, să vrei să te implici în diferitele arii ale vieții comunitare.
Într-o primă etapă, partea cea mai dificilă este găsirea finanțării. Scrierea unei cereri de finanțare reprezintă o muncă laborioasă, trebuie să ai niște cunoștințe de management de proiect.

Sunt în mare parte deadline-uri fixe pentru apelurile de proiecte și, de cele mai multe ori, pentru un apel de proiecte candidează peste o sută de organizații cu cereri de finanțare și obțin finanțarea, în urma evaluării, în ordinea punctajului obținut, doar un număr limitat de proiecte. Concurența este foarte mare.

Citește și: Mesajele profesorilor, pe bune: “Elevii uită că datorează respect profesorilor și că vin la școală să învețe”

După aprobarea proiectului, întregul proces de implementare al acestuia este o provocare pentru că, specificul proiectelor este acela că aduc mereu ceva nou față de proiectele anterioare, ceea ce necesită de fiecare dată o reorganizare.

Este nevoie să găsești mereu soluții, să te adaptezi nevoilor grupurilor țintă, ale comunității, ale stakeholderilor. Partea de raportare a activităților, specifică proiectelor finanțate din granturi, este de asemeni o parte laborioasă, pe care trebuie să o pregătești pe tot parcursul implementării proiectului.”

Ce anume ți-ai dorit să se întâmple mai des în comunitatea românească și nu se întâmplă?

“Mi-aș dori ca oamenii să fie mai atenți unii la alții. Se spune că dacă nu poți să faci bine altora, măcar încearcă să nu faci rău. Sunt copii cu dizabilități, copii de etnie romă, copii și tineri instituționalizați care ne-au spus povești triste despre cât de răniți se simt emoțional când alți tineri sau adulți îi tratează diferențiat, considerându-i mai puțin decât ceilalți.

În comunitatea românească mi-aș fi dorit să fie mult mai multe programe de educație comunitară pentru promovarea, înțelegerea reală a egalității de drepturi, de șanse pentru fiecare, pentru promovarea drepturilor omului, non-discriminării. Este ceea ce face proiectul nostru prin intermediul educației prin arte, tocmai datorită nevoii societății în acest sens.”

Marele tău vis?

“Să susțin oamenii în creșterea spirituală. O lume în care încetăm să-i mai judecăm pe ceilalți pentru că sunt diferiți sau gândesc diferit. Înseamnă acceptare, iubire, iertare, pace, alt nivel spiritual.”

La final, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

“Putem schimba lumea în care trăim prin atitudinea noastră față de ceilalți. Ați simțit vreodată bucuria de a dărui, de a fi utili, de a face un necunoscut fericit printr-o vorbă bună, un zâmbet?

Ați simțit vreodată că într-un moment dificil, o privire blândă, înțelegătoare, un surâs al cuiva, un gest, v-a schimbat starea, ajutându-vă să puteți merge mai departe? Putem fi buni unii cu ceilalți, putem începe de aici. Acest lucru face diferența.”

Citește și: Sunt pline autobuzele TCE Ploiești de tineri ”obosiți”. Nu-i ”trezește” nimeni?

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Cine credeți că este de vină pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

„Vă mulțumim și vă iubim!” Elevii ucraineni, refugiați din Donbas, au plecat de la Colegiul Militar din Breaza

Elevii ucraineni au plecat acasă. După 5 luni petrecute la Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, cei 27 de tineri proveniți din mai multe...

În luna august, în Prahova, se desfășoară o campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor

Luna aceasta în Prahova se desfășoară o campanie de sterilizare a câinilor și pisicilor demarată de SUST Orphan Animal Clinic at Green Vetcare. Astfel, în...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Aproape 1 kilogram de mercur și 95 de kg de pământ contaminat cu mercur, descoperite în Ploiești

Pompierii prahoveni au avut o misiune dificilă joi după amiază pe Bulevardul Petrolului din Ploiești. Aceștia au avut de colectat o cantitate impresionantă de...

Trei tineri au fost reținuți în urma perchezițiilor de miercuri din Ploiești

Polițiștii au descins miercuri dimineață la mai multe adrese din Ploiești, Brăila și Călărași într-un dosar de furt calificat. Patru tineri, cu vârstele cuprinse între...

Accident grav la Balta Doamnei, după ce două auto au intrat în coliziune – UPDATE

Accidentul rutier s-a produs, joi, pe raza localității Balta Doamnei, după ce două auto au intrat în coliziune. O persoană, care prezintă multiple traumatisme,...

Finanțare europeană pentru montarea de corpuri cu led pentru iluminat stradal pe câteva artere de circulație din Ploiești- VIDEO

Aleșii locali ploieșteni au aprobat devizul general pentru un nou proiect care se dorește implementat la nivelul municipiului, privind instalarea de corpuri cu led...

Fabrica de brânzeturi care a ars la Mizil nu avea autorizație de mediu. Comisarii au închis-o și au amendat patronul

La începutul lunii august un incendiu violent a izbucnit la o fabrică de brânzeturi și de procesare a laptelui din Mizil. Incendiul s-a manifestat cu...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -