- Publicitate -

“Copiii mă judecă foarte mult, mă jignesc, mă scuipă” Ce mesaje trimit elevii școlilor din Prahova în campania “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală”

Campania “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală” se află plină desfășurare. În prezent, elevi și profesori din Prahova, completează chestionarul și vorbesc deschis despre ce se întâmplă în școli. Mesajele sunt anonime, însă poveștile sunt adevărate, cu subiecte sensibile și elevi în rolurile principale.

Dacă înainte de începerea campaniei aveam mici îndoieli în legătură cu funcționalitatea sistemului, acum, când citesc sutele de mesaje care vin spre campanie, sunt total indignat. Copii de 12 și 13 ani completează chestionarul și trag un semnal de alarmă. E clar că nu suntem bine și că educația, mai ales în mediu rural, stă în loc sau se degradează

Citește și: “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală” Observatorul Prahovean LIVE

Vinovații vor recunoaște cu greu că au făcut ce au făcut. Victimele vor suporta în continuare, până când va termina școala, un tratament sălbatic la care mulți ascultă și puțini se impun și iau măsuri.

Unii merg la școală ca la Ziua Judecății

“Copiii mă judecă foarte mult, mă jignesc, mă scuipă. Eu nu îi bag în seamă, dar totuși se iau de mine și de colegii mei, în stație, când așteptăm mașina.”, mesaj trimis de un elev în vârstă 16 ani din Liceul Tehnologic “Ghe. Ionescu-Sisești” Valea Călugărească.

Actele de violență ajung virale pe TikTok

“În clasă este o fată «cât trei băieți» care înjură, bate, scuipă, se bate cu alți colegi mai mari, face videoclipuri în clasă și pune pe TikTok. O fată mi-a pus piedică, s-a răzbunat și am fost rănit la coate și genunchi. Am fost la cabinetul medical sigur. Nu m-au ajutat, ci râdeau de mine.“, mesaj trimis de un elev în vârstă de 12 ani din Școala Gimnazială “Ing. Gheorghe Panculescu” Vălenii de munte.

Hârtia igienică lipsește cu desăvârșire

“Nu se pune hârtie igienică la baie, iar doamnele care fac curățenie se cred net superioare nouă și ne iau peste picior.”, mesaj primit de la o elevă în vârstă de 17 ani din Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Ploiești.

Mesajele sunt anonime, dar pe bune

Unii ar putea spune că mesajele nu sunt pe bune, că sub anonimat oricine poate spune orice. Ar putea fi așa. Însă, de ce ar sta cineva să fabuleze în legătură cu subiecte atât de sensibile? Tind să cred că elevii aveau nevoie de o astfel de campania pentru a-și deschide sufletul și pentru a striga după ajutor.

Citește și: Interviu cu Denis Dochioiu, master trainer yoga: “O minte antrenată va alege să răspundă, nu să reacționeze”

Bătaia nu e ruptă din rai, iar profesorii nu sunt Dumnezei. De fapt, nimeni nu e Dumnezeu, doar că unii profesori se mint constant. Plecând de la ideea că «merge și așa» și că nimeni nu are ce să le facă pentru că «x se știe cu y și oricum are pile…», sistemul educațional dă semne clare de nefuncționalitate.

Elevii spun, pe bune, profesorii au intrat în vacanță

Urmăresc cu mare atenție felul în care elevii și profesorii completează chestionarul campaniei “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală” și sunt îngrozit de numărul mic de chestionare completate de către profesori. Să înțeleg că nu e important pentru profesori? Îi amenință cineva pe profesori? De ce nu se înghesuie profesorii să explice ce și cum se întâmplă în școala în care predau?

Autocenzura anumitor profesori îmi dă mari bătăi de cap din simplu fapt că eu mă bazez pe faptul că aceștia vor da un exemplu pozitiv către elevi și că vor vorbi, pe social media și în orele de dirigenție, despre campanie.

Sugestie pentru ora de dirigenție

Cu alte cuvinte, în ora de dirigenție, profesorul ar putea vorbi cu elevii despre ideea de a oferi feedback, despre ce anume nu le place sau ce le place la școală, despre ce și-ar dori de la viață etc. Subiecte importante pe care profesorul le poate asocia cu campania “Spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală” și către care îi poate direcționa pe elevi. Durează mai puțin de 5 minute ca elevul să completeze chestionarul.

5 minute ca să îi oferi oportunitatea unui elev să spună ce are pe suflet. Doar 5 minute și, în mod anonim, vor apărea toate bătăile, toate actele de amenințare și toate derapajele din școală. Tot 5 minute durează și dacă elevul va dori să laude școala, profesorii și inițiativele educaționale derulate prin intermediul școlii.

Citește și: Noul președinte CJE Prahova, David Ristea: “Tinerii pleacă spre București sau străinătate. Conducătorii orașului trebuie să facă Ploieștiul mai atractiv”

Ești elev sau profesor? Ești din Prahova? Fă-ți timp pentru schimbare. În mod anonim, spune, pe bune, ce se întâmplă la tine în școală.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Dragi părinți, ”aruncați un ochi” în ghiozdanul copilului, când pleacă la școală! Nu au voie cu arme, nici măcar neletale sau de jucărie

Toți am fost copii și uneori ne jucam ”de-a războiul”. Era frumoasă copilăria, anilor când nu existau calculatoare, când nu aveam jocuri cu arme,...

„De o lună și jumătate aștept rezultatul și nimic. La telefon nu răspunde nimeni”. Experiența unei ploieștence care a participat la testarea gratuită Babeș...

O ploieșteancă în vârstă de 34 de ani s-a prezentat, pe 12 septembrie, la unitatea mobilă din Ploiești, dorind să beneficieze de serviciile gratuite...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Accident pe centura de est a Ploieștiului. Pieton spulberat de o cisternă UPDATE

Un grav accident rutier s-a petrecut, vineri seară, pe Centura de est a Municipiului Ploiești, în apropierea sensului giratoriu Bucov. UPDATE Victima este resuscitată la...

Accident spectaculos la Galați. Șoferul a scăpat nevătămat după ce s-a răsturnat de mai multe ori cu mașina

Un tânăr de 21 de ani din Galați a scăpat ca prin minune dintr-un accident rutier foarte grav. Mașina acestuia s-a rostogolit de mai...

Cheile Zanoagei – un traseu ușor de parcurs și deosebit de frumos

Din numeroasele variante de trasee montane din Bucegi – Cheile Zanoagei reprezintă unul din cele mai spectaculoase trasee. Mare parte din aceste trasee au grad...

Taur spulberat de un autocar plin cu călători pe DN1, la Potigrafu. Trafic întrerupt spre București-FOTO

Un accident rutier grav s-a produs vineri seara pe DN1, la Potigrafu. Un taur care se afla pe carosabil a fost lovit de un...

Interviu cu Sorin Niță, senseiului de la Ploiești care clădește campioni din micii karateka

Sorin Niță are 32 de ani, s-a născut în Ploiești și este președintele Clubului Sportiv Shiro Washi din Ploiești, club înființat în 2007, secția...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -