- Publicitate -

Interviu cu Denis Dochioiu, master trainer yoga: “O minte antrenată va alege să răspundă, nu să reacționeze”

Denis Dochioiu predă yoga, tehnici de respirație și tot ceea ce ține de un stil de viață conștient. Este Master Trainer în cadrul Academiei de Yoga a școlii Fitness Scandinavia și de curând a lansat un masterclass online care conține toate instrumentele necesare pentru a practica yoga de acasă.

Înainte de a descoperi drumul către yoga a trecut prin momente de rătăcire și depresie, dar a avut curajul să să își accepte emoțiile. În cadrul interviului, Denis Dochioiu prezintă o serie de soluții, ușor de pus în practică, pentru a trece mai ușor peste momentele tot mai grele create în contextul pandemiei.

1. Prezintă-te în câteva cuvinte. (nume, pasiuni, profesie)

Numele meu este Denis Dochioiu. Iubesc să fiu în mijlocul oamenilor, iubesc natura și îmi place extraordinar de mult să călătoresc. În prezent sunt specializată pe educație în yoga și meditație, predau yoga, tehnici de respirație și tot ceea ce ține de un stil de viață conștient.

2. Cum arăta viața ta înainte de a descoperi drumul către yoga?

Înainte de a preda yoga eram într-o continuă căutare, nefericită și chiar în depresie, deoarece știam că am o misiune, am ceva frumos de făcut și pot contribui la schimbarea pe care voiam să o văd în lume. Totuși, nu găsisem calea încă, nu știam cum să fac acest lucru.

Citește și: Interviu cu antreprenoare Cristina Cristache: “Florile fac minuni pentru că schimbă în bine oameni și perspective”

Formarea mea de baza este în Management și Drept, însă nu mi-am gasit chemarea în aceste două domenii. Cu toate că toate acestea, informațiile și experiența acumulate m-au ajutat foarte mult în ceea ce fac în prezent.

3. Cum ai descoperit pasiunea ta pentru yoga. Povestește despre începuturi.

Fiecare dintre noi are, la un moment dat în viață, ceea ce se cheamă wake-up call sau noaptea neagră a sufletului. Pentru unii este mai ușor, pentru alții chiar dramatic.

Pentru mine, acest wake-up call a venit sub forma unei depresii urâte și a unei stări în care nu mai vedeam bucuria vieții, ci doar un nor negru, foarte mare, care apăsa constant pe umerii mei.

Nimic din viața mea nu mergea bine și am conștientizat că e momentul să fac schimbări. Am început sa citesc și să mă documentez. Totul ducea către “starea de prezență”, “ conștientizare”, “mindfulness”, “meditație” și “yoga”.

Mă loveam frecvent de toate aceste elemente și am decis ca e momentul să testez. De aici până la călătoria mea în India sunt doar cateva clase de yoga pe Youtube care mi-au readus încrederea și decizia de a-mi da demisia și a pleca acolo unde pot învăța cum să practic corect yoga.

4. Ce te-a determinat să te formezi și să capeți experiență internațională în yoga?

Privind în urmă, pot spune că a fost o decizie rapidă care s-a transformat într-un parcurs frumos. Am plecat în India, m-am specializat și m-am întors acasă unde am început să predau în cadrul studioului meu de suflet, Life Yoga Center.

Mi-am dorit să înțeleg cât mai multe despre ce presupune acest stil de viață conștient, despre cum practica yoga a trecut testul timpului de atâtea mii de ani și cum aceste cunoștințe și practici sunt atât de utile în timpul prezent.

Așadar am început să studiez cu profesori autentici din India, dar și din Europa, cu profesori minunati veniți din Statele Unite.

Citește și: Maria Mihalea, 14 ani, vicecampioană șah: “În șah te lupți pentru a avea mentalitatea de învingător” [VIDEO]

De la toți profesorii de yoga am avut enorm de învățat

Au urmat multe alte plecari în India, am învățat de la maeștri autentici din Himalaya, iar în 2017 s-a deschis una dintre cele mai frumoase uși din viața mea: posibilitatea de a face parte din echipa de traineri a Academiei de Yoga din India, loc unde m-am format. Până să vină pandemia mergeam cam 6 luni pe an în India.

Am predat în cadrul training-urilor oamenilor veniți din toată lumea cu intenția de a evolua. În prezent fac parte din echipa de mentori ai Academiei și mă ocup online de cei care se formează, deoarece este încă imposibil să călătoresc acolo.

5. Cum gestionezi, la nivel emoțional, contextul pandemic și ce faci pentru a fi în echilibru cu tine?

Perioada pandemică reprezintă o experiență nouă pentru fiecare dintre noi. De aproape doi ani de zile suntem într-un roller coaster de gânduri, emoții și reacții negative ce au dus într-un fel sau altul la o cronicizare a stresului și la tendința de normalizare a nivelului acestuia.

Pe scurt, ne adaptam la ce este și învățăm să trăim așa, chiar dacă în interior se dă o luptă permanentă între principiile de viață și realitatea impusă. Personal, am o practică puternica ce mă ajută să eliberez efectele stresului și să îmi țin mintea și corpul în parametrii normali.

Mănânc echilibrat, am grijă să dorm suficient, meditez zilnic și fac tehnici de respirație și practică fizică (yoga). Ies zilnic afară și mă bucur de puținele raze de soare în mod conștient. Evit să mă încarc cu prea multe informații. Mă informez asupra celor esențiale, însă nu vânez cifre și procente.

6. Povestește despre studioul de yoga și evoluția ta. Ce proiecte ai pregătit în această perioadă?

Studioul Life Yoga Center merge pe cel de-al șaptelea an. Am mărit echipa și am dezvoltat o comunitate de oameni frumoși. Aceștia învață să vadă partea frumoasă a lucrurilor, să își gestioneze emoțiile și fricile și să depășească, cu eleganță, toate provocările vieții, bucurându-se de fiecare moment.

E drept că acum activitatea fizică este foarte redusă, însa majoritatea s-a mutat în online, continuând practica de acasă. Este o perioadă peste care știu că vom trece cu bine, așa cum am trecut peste toate celelalte momente sensibile din ultimii doi ani.

Pandemia a deschis porțile către tehnologie și așa am reușit să adun, în studioul virtual, oameni din toate colțurile țării și chiar și din străinătate.

În altă ordine de idei, îmi continui activitatea și în afara studioului, prin diverse proiecte:

– Master Trainer în cadrul Academiei de Yoga a școlii Fitness Scandinavia;
– în cadrul corporate (în diverse companii unde învăț oamenii să-și gestioneze emoțiile, stresul și să fie productivi);

Citește și: Interviu cu Izabela Pădure, educatoare și interpretă de muzică populară: “Unul dintre visurile mele este să îmi deschid propriul afterschool”

– retreat-uri în diverse zone ale țării și acum online;
– programe online și de mentoring;
– ședințe individuale;
– scriu articole inspiraționale pentru diverse publicații și platforme online.

Săptămâna aceasta am lansat un Masterclass de Yoga pe o platformă online dedicată.

E vorba de un curs complet care explică în amănunt totul despre yoga, tehnici de respirație, posturi fizice, meditație și oferă și experiența practicii acestor elemente. Este un curs de la A la Z pentru toți cei care vor să creeze o practică completă și constantă, în condiții de siguranță, în confortul casei.

Este o onoare și o bucurie să pot să pun într-un curs tot ceea ce am învățat și, de asemenea, să fiu pe această platformă alături de nume mari în domeniul lor de expertiză. Cred că va aduce multă valoare în viețile celor care vor parcurge acest masterclass, mai ales că am pus mult suflet și cele mai bune intenții.

7. Enumeră cele mai importante beneficii pe care le aduce yoga prin practicare

Unul dintre cele mai importante lucruri, din punctul meu de vedere, ar fi acela de a conștientiza care este reacția noastră la stimulul de stres, pentru că gradul de stres este dat întotdeauna de reacție și nu de stimul în sine.

O minte antrenată va alege să răspundă, nu să reacționeze. Asta înseamnă ca trece prin filtrul conștientizării orice situație cu care se confruntă și nu reacționează pe baza instinctelor și automatismelor minții, create de-a lungul vieții ca mecanism de protecție față de toate experiențele avute.

8. Trăim timpuri tot mai tensionate. Ce putem face pentru a trece mai ușor peste această perioadă?

Pe scurt, iată câteva sugestii care să ajute corpul și întregul sistem să treacă mai ușor peste această perioadă încărcată:

– prioritizează somnul: este extrem de important să dormim suficient pentru a avea un sistem imunitar puternic și un răspuns potrivit la stresul zilnic;
– învață să identifici când pui prea multă presiune pe tine și când ai de-a face cu prea mult stres și oboseală, astfel încât să nu ajungi la burnout. Ajustează modul de lucru și resursele investite!
– evită ronțăielile și mâncatul compulsiv. Ascultă-ți corpul și oferă-i ce are nevoie pentru a funcționa optim.

Pune accent pe fructele și legumele de sezon și încearcă mâncatul intuitiv

– bea suficientă apă, ideal îmbogățită cu fructe (lămâie, portocală, cătină, rodie, mentă etc.);
– fă miscare! Nu deveni un “couch potato”! Dacă ai un stil de viață activ îți vei menține corpul sănătos, fără riscul de a avea probleme cronice de sănătate;
– meditează! Îți va calma sistemul nervos, te va ajuta să eliberezi stresul acumulat, să capeți mai multă încredere în tine, în corpul tău și să ai o perspectivă diferită asupra vieții;

Petrece timp în natură: corpul are nevoie de aer proaspăt, de spațiu și de energia vindecătoare a naturii

– investește în tine și în cunoaștere: citește, urmărește documentare, participă la workshop-uri, seminarii și masterclass-uri. Toate acestea vor aduce valoare în viața ta.

oferă-ți un mic (sau mare) răsfăț, din când în când: o carte, un bilet la teatru, la filarmonică, masaj, o zi la spa, cumpără-ți parfumul la care visezi

– fă-ți orice bucurie simți ca o celebrare a ta. Te vei simți excelent!

– iubește-te!

9. Care este cel mai important vis al tău și ce faci în prezent pentru ca aceasta să devină realitate?

Ce mă motivează pe mine în fiecare dimineață este ideea de a fi un stâlp de sprijin pentru toți cei care au nevoie să treacă peste diverse momente ale vieții. Așa mi-am găsit și eu sprijinul în momentele cheie ale vieții.

De aici izvorăște și cel mai mare vis al meu: să ofer alternative, încredere că viața este frumoasă, să inspir oamenii să facă schimbări mici, dar prețioase, care să creeze efecte în plan personal, care mai apoi să se propage ca o undă a schimbări pozitive.

Citește și: [VIDEO] Câștigătoarea Miss Generația lui John: “Nimeni și nimic nu te învață cum să te ridici. Singura soluție este suferința. Suferința ne învață cum să fim puternici!”

Citeam undeva că este nevoie de un număr de 8000 de oameni care să facă schimbări reale în viața lor pentru a influența un milion de alți oameni să se schimbe. Unda schimbării, o responsabilitate a fiecăruia dintre noi, pentru că fiecare este parte din societatea pe care vrem să o schimbăm.

Pentru a face asta mă formez constant, învăț și dau mai departe aceasta cunoaștere.
În prezent studiez astrologie vedică cu profesorii mei din India și am început o formare de 2 ani în psihoterapie integrativă, merg pe mai multe planuri, zona spirituală, dar și știința care, din ce în ce mai des, atestă ceea ce marii învățați au lăsat ca moștenire umanității de mii de ani.

10. La final, lasă un gând bun pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Simt să transmit cititorilor ziarului Observatorul Prahovean să aibă răbdare și încredere în tot acest proces prin care omenirea trece și să se întoarcă acasă, în spațiul inimii.

O minte nerafinată, un intelect needucat în direcția simțirii și a unității va trăi mereu în frică, însă vom găsi mereu în spațiul inimii puritate, bunătate, iubire, inspirație, claritate și soluții care să permită intelectului să se adapteze mereu.

Una dintre cele mai mari calități este adaptabilitatea – venită nu din frică, ci prin înțelegerea suportului inteligenței naturii și acceptare cu iubire.

Citește și: Răzvan Macovei, profesor și coach: “Viața ne încearcă pe toți. E important să apelăm la profesioniști pentru ajutor!”

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Articole asemănătoare

Prahoveanca Elena Raluca Crăciun, inițiatorul proiectului “E De Bine”: “Eram convinsă că panica și anxietatea îmi vor dicta viitorul”

Elena Raluca are 32 de ani, este din Mizil și creează conținut în mediul online pentru oamenii care au nevoie de informații pozitive, înțelegere...

O femeie gravidă în cinci luni a încercat să se sinucidă. La baza gestului ei ar sta o depresie profundă

O tânără de doar 23 de ani, însărcinată în cinci luni, a încercat să se sinucidă de pe un pod care traversează râul Ialomița....

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

- Publicitate -

Sondaj

V-a plăcut Festivalul Zilele Ploieștiului 2022?

V-a plăcut Festivalul Zilele Ploieștiului 2022?

- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Prahova – Acțiune de conștientizare a pericolului consumului de droguri

În perioada 11 – 12.06.2022 CENTRUL de PREVENIRE, EVALUARE și CONSILIERE ANTIDROG PRAHOVA, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Judetean Prahova (Biroul Siguranța Scolara,...

După ce a câștigat Cupa României la culturism, ploieșteanul Florin Duțu va reprezenta România la Cupa Europeană și apoi la Campionatul Mondial

A fost visul vieții lui să ajungă un sportiv de top, un culturist care să urce pe cele mai mari scene din lume, să...

Incendiu la secția SJU Ploiești de pe strada Buna Vestire. Pompierii au intervenit pentru a stinge focul la biroul de asistență socială

Pompierii ISU Prahova au fost solicitați să intervină, sâmbătă după amiază, pentru stigerea unui incendiu la secția de pe Buna Vestire, din Ploiești. Focul se...

Atenţionare de călătorie transmisă de MAE – Recomandări în privinţa trecerii frontierelor în Bulgaria, în sezonul turistic estival

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestei ţări către Republica Elenă sau...

Cod portocaliu de ploi torențiale și descărcări electrice în trei localități din Prahova

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, un cod portocaliu de ploi torențiale, avertizare valabilă și în trei localități din Prahova. La nivelul județului...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -