- Publicitate -

Cei trei magi de la Răsărit

La prima vedere ați putea crede că vreau să vă vorbesc despre Putin, Xi Jinping și Kim Jong-un dar astăzi nu ne ducem în geopolitică 😊. Astăzi propun puțină istorie de conjunctură, vorbindu-vă despre Melchior, Baltazar și Gaspar.

Dacă încă nu ați aflat prea multe despre ei, atunci să purcedem în a-i cunoaște. Ei sunt cei trei magi care au prevestit nașterea pruncului Iisus, fericitul eveniment pe care îl vom sărbători peste câteva zile, pe 25 Decembrie. Din păcate, cei trei magi de la Răsărit au fost oarecum, pe nedrept, uitați. Trecerea lor în ignorare nu este deloc întâmplătoare și ea, în mare parte se “datorează” și bisericii inchizitoriale a Evului Mediu care și-a dorit să îi ștearga pe cei trei din memoria religioasă pentru simplul fapt că erau practicienii unei știinte ce se împotrivea perceptelor cu vederi obtuze ale oamenilor bisericii medievale: Astronomia.

Astăzi avem chiar prelați astronomi, un fel de “magi” moderni dar pe atunci pentru o simplă teorie ce putea zdruncina sacrosanctul scaunul papal, un astronom ar fi putut fi acuzat de vrăjitorie și ars pe rug. Sigur, cei trei magi, au trăit pe vremea când nu exista o teologia canoanelor, așadar putem spune ca astronomia este cu mult mai veche decât instituția bisericii creștine.

Revenind la cei trei magi; tot ce știm despre ei este că Melchior era cel mai în vârstă dintre ei și era denumit în vechile scrieri, în mod tradițional ca “rege al Persiei” și tot el este și cel care i-a adus aur în dar pruncului Isus; aurul simbolizând regalitatea, în cazul de față, domnirea Sa asupra lumii. Se mai spune despre Melchior că ar trăit 116 ani.

Cel de-al doilea dintre magi, se numea Balthazar iar el a fost denumit în mod tradițional ca “rege al Arabiei”. Baltazar a fost descris în secolul al VIII-lea de catre unii teologi ca având „un ten negru și o barbă mare”, făcând oarecum trimitere și la o eventuală origine subsahariană a acestuia. Balthazar i-a adus în dar pruncului Iisus mir, tot vechile scrieri menționând: „…mirul pe care-l ținea în mâini prefigurând moartea Fiului Omului”.

Putem ușor greși considerând că darul oferit de Balthazar este unul modest dar trebuie știut faptul că la vremea respectivă mirul era unul dintre cele mai scumpe produse din lume; acesta fiind propriu-zis o rășină aromatică extrasă din arborii (arbuștii) de mir ce cresc cu predilecție în zonele coastelor Mediteranei. Mirul era pe atunci un ulei special folosit și în ritualurile de înmormântare ale celor cu înalt statut social. Magul Balthazar a murit la vârsta de 112 ani.

Gaspar este cel de-al treilea mag venit în intampinarea pruncului Iisus și este adesea considerat a fi un savant de origine Indiană sau un “rege al Indiei”. Unii cercetători consideră că el provenea din părțile sudice ale Indiei, fiind uneori înfățișat în mod tradițional ca un tânăr cu barbă roșiatică stand în mijlocul celorlati doi regi, ceva mai tânăr decât Melchior dar puțin mai în vârstă decât Balthazar, și care așteaptă la rând, răbdător să îi ofere darul său pruncului Isus. Darul oferit de acesta este tămâia, care preprezintă divinitatea, tămâia fiind totodată considerat un purificator universal în toate religiile și culturile mapamondului.

Acum, magii nu mai sunt considerați ca fiind regi și se mai crede că referirea la „regi” își avea de fapt originea în textele Psalmilor. Din câte știm, Gaspar a trăit 109 ani.

Mai trebuie menționate în final câteva lucruri interesante despre cei trei magi și viețile lor înconjurate de atâta mister. Pe lângă faptul că darurile oferite de cei trei pruncului Iisus reprezintă simboluri universal umane: aurul – statut Său regal, tămâia – Divinitatea Sa, smirna – natura Sa umană, mai trebuie amintit și că magii au fost niște longevivi, fapt destul de curios pentru acea perioadă din istoria omenirii când expectanța de viață era destul de scăzuta (40 – 50 de ani).

Dar cel mai curios fapt dintre toate este acela că toți trei au murit în același an și în aceeași lună, la distanță de numai cateva zile. De-a lungul vieții, cei trei s-au mai reîntâlnit o singură dată, în Armenia, în data de 25 Decembrie a anului 54, pentru a sărbători dimpreună Crăciunul. Așadar, la fix 54 de ani de la nașterea pruncului Iisus, cea la care au fost și ei martori și la aproximativ 21 de ani de la Invierea lui Iisus.

După acest eveniment fericit, toți cei trei magi au trecut la cele sfinte câteva zile mai târziu: Melchior la 1 Ianuarie 55, Balthazar la 6 Ianuarie 55 iar Gaspar la 11 Ianuarie 55 iar rămașițele celor trei se află astăzi depuse în “Sanctuarul celor Trei Regi” din catedrala din Köln, Germania.

Așadar, năzuiesc sincer că ne vom aminti ca în 25 Decembrie să nu sărbătorim tăierea porcului, nici destuparea butoaielor, mersul în cluburi, frământarea cozonacilor, împodobirea bradului, venirea moșului, umplerea compulsivă a cărucioarelor de cumpărături prin mall-urile periferiilor sau statul în mașină cu orele pe Valea Prahovei…ci doar nașterea pruncului Iisus, fiul lui Dumnezeu.

Totodată, cu acest prilej, mai sper și să-i scoatem din uitare pe cei trei magi care, cam pe la vremea asta apucau cu ardoare drumul Bethleemului, curioși și nerăbdători să-L întâmpine pe cel sub semnul căruia se va fi clădit mai apoi civilizația modernă; căci să nu uităm că ei au fost cei dintâi dintre mireni ce I-au intuit nașterea, I-au oferit darurile lumii și au avut privilegiul de a I se fi închinat Lui, primii.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Dolarul american a depășit pragul de 5 lei. Ce facem cu banii de la saltea?

Dolarul american a depășit, pentru prima dată în istorie, pragul de 5 lei. Asta e realitatea pe care acum un an de zile nu...

Rusia. Mii de oameni protestează la Moscova și în mai multe orașe, împotriva mobilizării generale decretate de Putin

OVD-Info, un proiect mass-media rus independent pentru drepturile omului care vizează combaterea persecuției politice, a transmis că manifestații împotriva președintelui Vladimir Putin au loc...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Mai multe localități din Prahova, fără curent electric din cauza unui transport agabaritic

Mai mulți locuitori din Prahova au reclamat, duminică seară, că au rămas fără curent electric, fără nicio atenționare din partea operatorului care furnizează acest...

Donald Constantin, fost director la CSM Ploiești, critici la adresa primarului Volosevici: „Ar trebui să-și dea demisia”

Fostul director al Clubului Sportiv Municipal Ploiești, Donald Constantin, și-a dat demisia din funcția de consilier la cabinetul primarului Andrei Volosevici. Acesta a lansat...

Patinoarul de la Sala Sporturilor din Ploiești va fi dat în administrarea CSM Ploiești

După mai mulți ani de litigii, în 2021, patinoarul de la Sala Sporturilor a intrat în patrimoniul municipiului Ploiești. Un proiect de hotărâre de...

Ploieșteanul de geniu care a refuzat, din convingere, să îi sculpteze bustul lui Ceaușescu

A făcut un gest de probitate morală ce l-ar fi putut costa scump. A fost sculptorul care a refuzat categoric să îi facă bustul...

O nouă medalie de aur la Campionatului Mondial de la Racice (Cehia)

Ultima cursă a Campionatului Mondial de la Racice (Cehia) a adus încă o medalie de aur pentru sportivii din România. De data aceasta în...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -