Conacul Brâncoveanu de la Breaza, o bijuterie arhitectonică, a ajuns o ruină. Cum ne batem joc de istorie – FOTO

1

Încă o pagină de istorie ce riscă să fie smulsă din mentalul colectiv. Din nepăsare, din neputință, indolență, interese sau, poate, toate la un loc. Încă o bijuterie arhitectonică stă să se facă una cu pământul, iar autoritățile par, ca în multe alte cazuri, surde, oarbe și ,,legate la mâini,,, când e vorba de trecut. Este povestea conacului Brâncoveanu -Bibescu, din Breaza, vechi din secolul al XIX-lea, conac princiar ridicat, ca reședință de vară de către domnitorul Gheorghe Bibescu, pe domeniul soției sale, Zoe Brâncoveanu. Un loc, astăzi, în paragină, degradat într-un procent de aproape 70%, și de care nimeni nu pare să se mai intereseze. Sau, poate, scriptic, asta se întâmplă, însă cam atât! FOTO la finalul articolului.

Conacul Brâncoveanu- Bibescu, reper istoric în Breaza de Sus. Închis temporar!

Asta găsești, la o simplă căutare pe Google, când vrei să afli mai multe despre clădirea  ce ar fi putut astăzi să ”vorbească” prin toți ”porii” despre emoție și istorie. Aproape o ruină ce se prăbușește fără ca nimeni să facă ceva. O amintire a vremurilor trecute, cu un prezent incert și un viitor imposibil. Un edificiu, asemeni altora din Prahova, dar și din țară, mărturie a unei alte epoci, ce zace acum abandonată de cei care ar fi trebuit să se ocupe de restaurarea ei. De la autorități sau proprietar privat, cum este cazul conacului Brâncoveanu -Bibescu, ne este dat să asistăm, din nou, la neputință și indiferență față de trecut, față de istorie, pe care ,,cu drag,, am înlocui-o cu …alte priorități. Prahova, Breaza pierde iar un monument ce ar fi putut fi inclus în circuite care ar fi dat un alt avânt turismului local.

Istorie lăsată în mizerie

Ne aducem aminte cu toții de petiția online și protestele ce au avut loc la Breaza, în urmă cu fix patru ani, prin care oamenii, revoltați, încercau să salveze conacul de la demolare, de altfel,  singura clădire istorică din oraș. Se cerea atunci protecție pentru acest obiectiv și includerea lui pe lista monumentelor naționale. S-a întâmplat asta. În 2018, când edificiul a fost inclus pe lista monumentelor istorice de patrimoniu. Cu alte cuvinte a fost stopată încercarea de a construi un nou centru comercial pe locul unei pagini de istorie vie. Una care acum se zbate în neputință, degradare și mizerie, încercând să supraviețuiască. Cu tot cu geamuri sparte, buruieni crescute pe peste tot, fațadă aproape prăbușită, acoperiș în mare procent distrus și interioare pline de gunoi, mucegai și obiecte vechi lăsate de izbeliște, asta dacă nu au putut fi sustrase.

Singura soluție de salvare: fondurile europene

”Am vrut salvarea acestei bucăți de istorie. Au existat numeroase încercări. Toate, însă, sortite eșecului. Mi-am dorit aici un Muzeu al Iei de Breaza, păstrând, bineînțeles, valoarea istorică a clădirii  și ceea ce reprezintă ea ( sau ar trebui) din punct de vedere al trecutului nostru, ca neam. Nu s-a putut sau, mai degrabă, cred eu, nu s-a vrut…

Citește și Ruinele închisorii Doftana au ajuns materiale de construcții pentru casele localnicilor din Telega. Ușile celulelor ”înnobilează” grajdurile și beciurile din zonă

Edificiul se află în proprietatea Uzin Internațional București care nu știu ce planuri are la momentul de față. Sau dacă are vreun plan, dincolo de a asista la prăbușirea de la sine a acestei clădiri pentru a specula valoarea mare a terenului, ce ar putea fi vândut, pe parcele” a povestit fostul viceprimar al Brezei, Alexandra Bran.

Conacul Brâncoveanu nu a fost considerat prioritate

Actuala administrație ”se zbate”. Pe hârtie caută soluții. Una dintre ele (prin drept de preemțiune), cumpărarea de la proprietar a conacului și terenului aferent. Undeva la 800.000 , poate chiar un milion de euro.  Pentru asta ar fi nevoie, ca și în cazul altor valori în ruină, de accesarea de fonduri europene pentru reabilitare sau un parteneriat cu Consiliul Județean în acest sens. Istoria ar putea fi salvată, iar UE oferă bani pentru asta. Vechile administrații s-au temut să facă pasul sau nu au vrut fiindcă altele au fost considerate investițiile prioritare în Breaza.

Până atunci, acest punct istoric de o uriașă valoare, este ocolit de turiști. Fiindcă nu știu de existența lui sau fiindcă… nu au ce să vadă aici, dincolo de o ruină ce se degradează de la zi la zi, desprinsă parcă dintr-o peliculă de proastă calitate. Uităm, așadar, dacă nu se va interveni, asumat și responsabil, de o filă prețioasă din istoria națională. Ca multe altele, de altfel. Se va așterne praful peste ceea ce înseamnă un loc în care au trăit personalități importante ale istoriei, un loc cu arhitectură asupra căreia și-au pus amprenta arhitecți celebri străini, unul dintre ei, Paul Gottereau, cel care a proiectat mare parte din Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Vom uita, deopotrivă, și de faptul că în arhivele naționale se găsesc numeroase inventare care precizează prezența unor opere însemnate la conacul în ruină de la Breaza, semnate de artiști precum Tonitza, Jalea sau Băeșu, dar și scoarțe românești, vase Galle și o vastă bibliotecă. Conacul Brâncoveanu, loc unde Martha Bibescu și Anne de Noailles și-au găsit liniștea și inspirația, încă așteaptă un plan, încă așteaptă să fie salvat, valorificat și scos din agonie. Lăsând la o parte  ideea că…la noi, totul se face prea târziu! Sau niciodată!

FOTO

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui sa faceti un reportaj si despre palatul Cantacuzino de la Floresti, ajuns in ruina. La IP Prahova ( CONSPROIECT ) exista proiectul de restaurare. Edificiul poate fi transformat in cazinou, fiind aproape de Dn1.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău