Podul domnitorului A.I. Cuza din Bănești s-a prăbușit definitiv în Râul Doftana. VIDEO-FOTO

Podul de piatră din Bănești, construit pe vremea domnitorului Cuza, s-a prăbușit definitiv, astăzi, în apele învolburate ale râului Doftana. O cititoare ne-a trimis imagini surprinse la scurt timp după surpare.

”De câteva zile, cei de la Barajul Paltinu au mărit debitul râului Doftana, iar acesta a erodat picioarele podului, iar astăzi s-a prăbușit. S-a auzit o bubuitură foarte mare, ca de cutremur. Păcat de acest monument istoric că dispare…” a fost mesajul transmis de Gica Dieac, un fost cadru didactic din Bănești alături de imaginile de mai jos.

Podul a fost construit în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și dat în folosință în anul 1864.

Acesta făcea legătura între Ţara Românească şi Transilvania și figura pe lista monumentelor istorice.

Circulația pietonală pe podul lui Cuza a fost interzisă din anul 2014, după ce o expertiză a arătat că acesta nu mai îndeplinea criteriile de siguranță.

Autoritățile locale au considerat că refacerea podului ar fi mult prea costisitoare și au preferat ridicarea unei pasarele de fier.

Aceasta a fost construită în șase ani, de două ori mai mult decât impozantul pod al lui Cuza, din piatră, ridicat în numai trei ani, acum un secol și jumătate și a costat 1,5 milioane lei (fără TVA)

Podul lui Cuza s-a prăbușit în râul Doftana (sursa foto/video: Gica Dieac, cititor observatorulph.ro )

Așa arăta podul lui Cuza înainte să devină periculos pentru trecători (sursa foto: adevarul.ro)

Așa arată puntea de fier construită în șase ani ca alternativă la podul lui Cuza (sursa foto: campinatv.ro)

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

2 COMENTARII

  1. Idiotii din ziua de azi,ma scuzati am vrut sa zic politicienii din ziua de azi,dau dovada mai mare ca sunt analfabeti,trantori si profitori iar altceva nu i intereseaza in afara de bunastarea lor. Puteau sa consolideze podul,sa l faca un punct de atractie pentru turisti si sa l promoveze extern. Dar intrebarea este,ce avantaj aveau ei,si nu ce avantaj era pentru tara. Deci daca cheltuiau banii cu asa ceva le scadea lor profitul si la ce cultura au ei,au ales banii pentru buzunarul lor.

  2. Consiliul judetean Prahova nu se sesizeaza pentru stoparea degradarii podului si plata proiectului de refacere a acestui pod monumental, legat de istoria judetului Prahova! Asteptam comentarii oficiale si data prezentarii proietului de refacere a podului! Acest Consiliu Judetean Prahova stie doar sa asfalteze, asfaltare doar pe hartie ca in practica iti insira niste drumuri comunale, judetene „de la km. la km. …”, iar pe teren drumul este asfaltat de 5-6 ani, dar banii au plecat …. la buzunarul prtidului si al Presedintelui Consiliului Judetean Prahova, cel care a fost, ca actualul se pregateste de „marea asfaltare”!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău