Caz revoltător la Spitalul Județean Ploiești. Pacientă jignită și dată afară de la UPU – VIDEO, foto-document – UPDATE

O tânără din Câmpina reclamă modul cum a fost tratată sora sa de către medicul de gardă de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești: „A fost agresată verbal și izgonită afară din spital”. Medicul susține în schimb că nimic din cele relatate de sora pacientului nu este adevărat. Colegiul Medicilor, Spitalul Județean Ploiești și Serviciul de Ambulanță Prahova au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

UPDATE: După publicarea articolului, Spitalul Județean Ploiești a transmis redacției punctele de vedere ale personalului medical de la unitatea medicală.

Totodată, directorul medical al Spitalului Județean Ploiești și-a exprimat un punct de vedere personal cu privire la întreaga situație.

„Nu este normal ce s-a întâmplat, este o situație regretabilă pentru care eu prezint scuze public. Am discutat de la început cu sora pacientei și am încercat să rezolv unele aspecte, am demarat o anchetă internă care este în curs”, este punctul de vedere al dr. Sebastian Toma, directorul medical al Spitalului Județean Ploiești, punct de vedere transmis prin purtătorul de cuvânt al instituției.

Știre inițială

Incidentul a avut loc în seara zilei de 22 aprilie, în plină pandemie de Covid-19.

Pentru că sora sa se simțea rău, Alexandra, o tânără din Câmpina, a decis să o transporte, cu autoturismul personal, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești, având în vedere că, în noiembrie 2019, aceasta a fost diagnosticată cu tromboză venoasă profundă înaltă și exista riscul unor complicații.

Lucrurile au luat o turnură neașteptată în momentul în care pacienta a intrat la consult la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești.

„Odată ajunse, i s-a făcut fișă la cortul de la triaj și, ulterior, a fost chemată înăuntru, eu așteptând în fața spitalului ieșirea surorii mele sau informarea cu privire la starea de sănătate a acesteia. După aproximativ 5 minute, sora mea a ieșit afară din spital plângând și spunând să mergem acasă deoarece a fost îmbrâncită să iasă afară, jignită, certată datorită faptului că a venit acolo de către un medic care printre altele îi ceruse și biletul de trimitere. Am întrebat-o calm ce s-a întâmplat mai exact, iar ea mi-a spus că imediat ce a intrat a fost întrebată ce caută acolo, i s-au adresat cu apelativul „nesimțită”, că ea nu reprezintă o urgență (deși nimeni nu a întrebat-o ce are sau ce o doare) și a fost chemată paza pentru a o da afară. A fost azvârlită afară ca un câine. Piciorul ei i se umflase foarte tare și am insistat la gardieni (deoarece nimeni nu ieșea afară, iar eu nu puteam să intru la triaj) să fie chemat asistentul social și să-mi comunice motivul acestui „tratament”. Menționez că, din acel moment, nimeni nu m-a mai băgat în seamă, nepermițându-mi intrarea în triaj nici mie și nici surorii mele. Am făcut rost de un scaun de la doamnele de la cort pentru a o așeza și, într-un final, a ieșit asistentul social pentru un alt caz. La întrebarea mea cine este medicul care a „consultat-o” pe sora mea mi-a spus că nu știe și să plec acasă”, a relatat tânăra în sesizările transmise ulterior către mai multe instituții medicale, inclusiv la Ministerul Sănătății.

Apel la 112

Tânăra nu s-a lăsat intimidată de refuzuri și, în timp ce sora sa aștepta plângând, în frig, pe un scaun de la cortul de triaj,  situat în afara spitalului, a sunat la 112, pentru a solicita o ambulanță și un echipaj de poliție.

„Eu aveam nevoie să o vadă un medic. Am solicitat o ambulanță pentru a o duce la un spital unde să fie primită sora mea”, a explicat Alexandra situația de neînțeles prin care a trecut sora sa care avea nevoie de un consult de specialitate.

În momentul în care a ajuns echipajul de la poliție, potrivit Alexandrei, medicul de gardă se pare că nu mai era în spital, iar între timp sora sa fusese rechemată în unitatea medicală, pentru consult, nu înainte însă să mai aibă loc un incident.

Jigniri pe bandă rulantă…

La un moment dat, în timp ce sora sa aștepta în fața spitalului, Alexandra a primit un telefon de la o asistentă de la Ambulanță, având în vedere că solicitase și un echipaj de aici, în speranța că, astfel, i s-ar permite consultul surorii sale.

Numai că, pentru încă o dată, Alexandra și-a dat seama că nu poate avea parte de ajutor. De data aceasta pe motiv că dacă te afli la o distanță mică de unitatea medicală ajutorul trebuie să vină chiar din partea personalului medical din spital.

Și pentru că nici Alexandra, dar nici sora sa nu mai aveau acces în spital, pe durata apelului de la Ambulanță, telefonul tinerei s-a plimbat de la cortul de triaj, la alte două asistente de la Unitatea de Primiri Urgențe. Mai mult, discuția a fost înregistrată.

„Asistenta de la UPU a prezentat situația nerealist și a acoperit adevărul cu scuza că sora mea „țipa” de cum a intrat fără niciun motiv”, a reclamat tânăra în petițiile sale.

„Menționez că sora mea nu prezintă tulburări psihice și nici nu a înnebunit la intrarea în UPU (și așa dacă ar fi fost, uman ar fi fost să-i cheme un medic de specialitate, nu să o îmbrâncească, să o numească „nesimțită”, că vine la UPU degeaba și să o arunce în stradă)”, este acuzația adusă de tânără celor care ar fi trebuit să îi asigure surorii sale dreptul de a beneficia de serviciile medicale.

În plus, pentru că pe fișă scrie că medicul nu a putut efectua controlul, ca urmare a comportamentului pacientei, tânăra vrea acum să caute dreptatea până la capăt.

„Faptul că o am în viață pe sora mea este meritul doar al lui Dumnezeu”, ne-a spus tânăra.

Două fișe la UPU…

Drept dovadă că în seara respectivă a existat incidentul stau cele două fișe de la Unitatea de Primiri Urgențe, pe care figurează numele a doi medici de gardă.

În prima fișă se precizează că „nu s-a putut efectua consultul” ca urmare a comportamentului pacientei, iar pe a doua fișă nu se menționează că sora tinerei ar fi prezentat astfel de probleme.

„Dacă într-adevăr sora mea ar fi fost agresivă, ceea ce nu este adevărat, de ce nu a fost solicitat ajutor din partea partea Poliției? Sora mea nu a fost agresivă. A întrebat numai cum își permite medicul să o facă nesimțită”, a explicat Alexandra una dintre nemulțumirile cu privire la întreaga situație.

Medicul de gardă infirmă acuzațiile

La solicitarea Observatorulph.ro, medicul de gardă din seara de 22 aprilie infirmă toate acuzațiile care i se aduc.

„Nimic din ce declară doamna nu este adevărat. Nu am putut efectua consultul medical. Doamna a părăsit cabinetul de consultație”, a susținut medicul de gardă, care și-a exprimat clar dorința ca numele său să nu fie menționat.

Anchete în derulare

„Tratamentul” de care a avut parte pacienta fac obiectul acum al unor anchete interne, după ce sesizările tinerei din Câmpina au ajuns la Ministerul Sănătății, DSP Prahova, Spitalul Județean Ploiești, Colegiul Medicilor și Serviciului de Ambulanță Prahova.

Sesizările cuprind inclusiv înregistrarea cu discuțiilor purtate pe telefonul tinerei.

Ministerul Sănătății a declinat competența către DSP Prahova care a transmis sesizarea la Colegiul Medicilor Prahova.

La rândul său, Spitalul Județean Ploiești a anunțat că „a fost declanșată o anchetă administrativă la nivelul UPU, în urma căreia s-au înaintat toate documentele către Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean Ploiești, urmând a se dispune în consecință”.

O anchetă a fost demarată inclusiv la Serviciul de Ambulanță Prahova.

„Va exista o anchetă în acest caz conform prevederilor legale”, a precizat dr. Mădălin Ipatie, directorul Serviciului de Ambulanță Prahova, după ce tânăra a solicitat inclusiv o audiență pentru a spune punctul de vedere cu privire la limbajul asistentei de la această instituției.

Până la publicarea știrii, singura instituție care a adresat verbal scuze tinerei, pentru limbajul folosit de personalul medical la adresa surorii sale, este Serviciul de Ambulanță Prahova.

Principiile generale care trebuie să guverneze conduita profesională:

„Obligația personalului medical este de a apăra sănătatea fizică și mintală a pacientului, de a promova un mod de viață sănătos, de a preveni îmbolnăvirile și de a ușura suferințele, respectând dreptul la viață și demnitate al pacientului, fără discriminări de vârstă, sex, rasă, etnie religie, naționalitate, condiție socială, ideologie, politică sau orice alt mod” – Codul de etică (Spitalul Județean Ploiești).

Puncte de vedere Spitalul Județean Ploiești:

 


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

1 COMENTARIU

  1. Chiar credeți ca ancheta se va face?pe bune?eu zic ca nu ,conducerea SJUP nu este interesata de actul medical,ci de propriu buzunar,sfera de influenta,sub oblăduirea politica a CJ-ului,acoperind toate reclamațiile venite din partea pacienților.Cadrele medicale au același comportament ca cei care-i conduc!

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău