În contextul incendiului depozitului ilegal din Ploiești, stins de pompieri după trei zile, Observatorulph.ro continuă și astăzi șirul dezvăluirilor despre modul în care sunt gestionate deșeurile periculoase în Prahova. Reporterii noștri au constatat că deșeurile care au ars în Mimiu și cele depozitate la Eco Burn, singurul incinerator ecologic din Prahova, sunt identice. Vorbim de deșeuri medicale, care au un regim special și care trebuie distruse în cel mult 24 de ore de la colectarea lor din spitale, clinici și cabinete medicale, laboratoare de analize etc.
UPDATE Lista deșeurilor periculoase care au ars timp de trei zile în depozitul ICIM din Ploiești
După ce ieri am publicat articolul ”Ghemul de minciuni care protejează lichidarea deșeurilor periculoase în Prahova. Filmul care arată complicitățile – VIDEO”, astăzi vă prezentăm noi imagini din incinta Eco Burn, din Parcul Industrial Brazi, singurul incinerator ecologic din Prahova.
În imaginile de mai jos, din 2015 și 2018, sunt surprinse deșeuri medicale de mai multe tipuri (probe de sânge cu eticheta spitalului C.I. Parhon din București, medicamente, propanol, un solvent folosit în industria farmaceutică, seringi, feșe folosite etc.). Acestea acestea sunt aruncate pur și simplu în curtea incineratorului Eco Burn, sub cerul liber, riscul contaminării aerului și solului fiind evident.
Coincidență, sau nu, în depozitul ilegal de deșeuri din Ploiești, aparținând ICIM, care a ars de duminică până miercuri seară, au fost descoperite cantități uriașe de…ați ghicit, deșeuri medicale! Imaginile din depozitul din Mimiu, care par trase la indigo cu cele din incinta Eco Burn, au fost postate de adevarul.ro odată cu articolul ”Deşeuri care par fi aduse din spital, găsite în curtea depozitului care a ars la Ploieşti”, publicat pe 13 noiembrie. Cităm din materialul respectiv:
”În curtea societăţii unde se află hala cuprinsă de flăcări s-au găsit grămezi de recipiente în care se pot vedea deşeuri ce par a fi aduse dintr-un spital. Astfel de deşeuri au un regim special de depozitare şi de distrugere, pentru care este nevoie de o autorizaţie anume emisă de Garda de Mediu. Cutii cu medicamente, fiole pline cu lichid de culoare roşu închis, fiole pe eticheta cărora scrie ”Nanoclor” şi Chlorid 200 au fost găsite în curtea depozitului din strada Mimiu, unde se află hala care a luat foc duminică, 11 noiembrie, la ora 16.00”.
Extras din Ordinul nr. 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale
Așa erau depozitate deșeurile medicale periculoase la Eco burn în anul 2015
Eco Burn, iulie 2018: probe de sânge și medicamente împrăștiate sub cerul liber
VIDEO 13 noiembrie 2018 Deșeuri medicale descoperite de pompieri în depozitul ilegal care a ars în Mimiu (sursa: Adevărul.ro)
Legătura dintre proprietarii celor două construcții
Propretarul depozitului care a ars în Mimiu este societatea ÎNTREPRINDEREA CONSTRUCTII INSTALATII MONTAJE (ICIM) SA Ploiești, aflată în insolvență din 2017. Firma are ca obiect principal de activitate construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale, iar ca asociat unic firma Urban Electric, administratorul fiind Harpău Valentina.
Potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului, Urban Electric este tot în insolvență și deținută de doi asociați persoane fizice: Harpău Valentina, administratorul ICIM, respectiv Mihail Ștefănescu, cunoscut apropiaților sub porecla de ”Treflă”.
Pe acesta din urmă îl regăsim în numeroase alte firme, printre care și la Eco Burn SRL, unde este administrator alături de soția sa, Violeta Ștefănescu.
Reporterii Observatorulph.ro au încercat, fără succes, să obțină și punctul de vedere al reprezentanților grupului de firme URBAN.