Aseară, în emisiunea „Direct la subiect”, de la Alpha TV, inginerul Cristian Finichiu, martor al celor două explozii de la combinatul Teleajen din anii 80, a relatat dimensiunile tragediilor în care şi-au pierdut viaţa peste 50 de persoane, alţi 100 de angajaţi fiind grav răniţi.
Maşini topite
În noaptea de 6 spre 7 decembrie 1983, secţia Piroliză din cadrul fostului Combinat Petrochimic Teleajen, a sarit in aer, distrugând totul in jur pe o rază de 200 de metri. Explozia a ucis 27 de oameni şi a rănit alţi 39. Printre primii sosiţi la faţa locului a fost inginerul Cristian Finichiu, care a povestit aseară, la Alpha TV, imaginile de coşmar pe care le-a văzut atunci. „Pe o rază de peste 200 de metri erau împrăştiate fiare contorsionate, cadavre, organe interne şi membre ale victimelor. Răniţii urlau după ajutor. Rezervoarele de benzină din apropierea coloanei D205 erau în flăcări. Două dintre maşinile de pompieri prinse de suflul exploziilor fuseseră topite şi răsturnate. Daciile din parcare erau un morman de fiare contorsionate, iar parbrizele se topiseră” a povestit inginerul Finichiu, în prezent pensionar.
Trupuri pulverizate
În timpul emisiunii „Direct la subiect” a intervenit telefonic şi colonelul Andrei Banu, cel care a condus acţiunea de recunoaştere a victimelor. „În cariera mea am văzut multe. Am asistat la peste 1.200 de autopsii, însă ceea ce am văzut la Teleajen întrece orice scenariu de film de groază. Trupurile celor surprinşi de suflul exploziei au fost pulverizate şi eviscerate. Am identificat un cadavru după ceasul purtat de victimă. A fost oribil”, a spus colonelul Banu.
Nicolae Ceauşescu a plâns
Acesta a povestit că, la faţa locului, la două ore după explozie, au ajuns şi soţii Ceauşescu. „Am stat de Nicolae Ceauşescu la mai puţin de un metru. S-a urcat pe o platformă şi, când a văzut dezastrul, a izbucnit în plâns. Cred că se simţea vinovat”, a declarat fostul colonel de miliţie. Presa vremii nu a consemnat decât prin ştiri seci „un incident” produs la fostul combinat, actuala rafinărie Petrotel Lukoil, şi nu a fost publicat niciun bilanţ al victimelor.
Accident tehnic sau eroare umană?
Doi ani mai târziu, tot la rafinărie, s-a mai produs o explozie. De data aceasta la secţia Dezasfaltare. Atunci au murit 29 de angajaţi, alţi 50 fiind răniţi. „Eram de serviciu când a avut loc deflagraţia. M-am trezit în mijlocul unui morman de cioburi şi plin de sânge. Nici nu ştiam dacă mai sunt în viaţă. Peretele biroului în care lucram dispăruse cu totul!”, a mai spus Finichiu. În total, în cele două explozii 50 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost răinte. În urma anchetelor, 19 oameni cu funcţii de conducere din combinat au fost judecaţi şi condamnaţi la ani grei de puşcărie, însă este posibil ca aceştia să nu fi fost vinovaţi. „Nu cred că se poate vorbi de o eroare umană, ci mai degrabă de un accident tehnic”, a concluzionat fostul inginer.
Data:
Provocarea Observatorul Prahovean
- Publicitate -
Sondaj Observatul Prahovean
- Publicitate -
Informații utile
- Publicitate -