egrete baicoi

Două egrete, cel mai probabil un mascul și o femelă, și-au făcut apariția, spre deliciul localnicilor, pe un pârâu din localitatea Băicoi.

 

Păsările, de un alb imaculat, se camuflează perfect în zăpadă și cu greu pot fi zărite de trecători. Doar cei care au casele pe marginea apei știu că acolo, sub un podeț, se află cuibul celor două păsări. Ornitologii spun că este vorba despre o specie de egretă mică, iar prezența lor pe meleagurile noastre se datorează, mai mult ca sigur, modificărilor climatice din ultima perioadă.

Emilia Iancu, directorul Muzeului de Științele Naturii Prahova a precizat că este posibil ca cele două egrete să se fi rătăcit de semenele lor, iar acum sunt în căutare de hrană pe care au găsit-o în acel ochi de apă rămas neînghețat. Emilia Iancu îi sfătuiește pe localnici să hrănească păsările fie cu grăunțe, fie cu pâine uscată, pentru că în această perioadă când totul este acoperit cu zăpadă, hrana se găsește mai greu.

Egretele sunt specii de păsări care preferă să trăiască în colonii, în zone de șes, mlaștinoase sau în delte, în special în apropierea unei ape dulci, dar se adaptează și la condiții mai vitrege.