35.000 de euro. Acesta este bugetul pe care Administraţia Serviciilor Sociale Comunitare (ASSC) din cadrul Primăriei Ploieşti l-a alocat în proiectul de buget pe 2011 pentru realizarea unui site.
Un site cât un apartament
Este vorba de un proiect ce se va derula din fonduri europene pentru „crearea de noi locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi” şi pentru care este nevoie de următoarele investiţii: site proiect – 100.000 de lei, realizare pagină web proiect – 15.000 de lei, întreţinere pagină web proiect – 27.000 de lei, staţii de lucru proiect 17.500 de lei, server proiect 7.000 de lei, copiator proiect 5.000 de lei, echipamente tehnologice de producţie proiect 60.000 de lei. În total, din bugetul ASSC Ploieşti vor fi alocaţi 231.500 de lei, adică aproximativ 53.000 de euro, cât valorează un apartament cu două camere în centrul Ploieştiului! Directorul ASSC Ploieşti, Brânduşa Constantin Pietraru, nu a reuşit să ne facă să înţelegem în ce constă proiectul pentru care este nevoie de un site de 35.000 de euro, cu mult peste ce oferă piaţa de web design în prezent. Specialiştii contactaţi au estimat valoarea unui astfel de site la maximum 5.000 de euro, adică de şapte ori mai puţin decât vrea să cheltuaiscă actuala conducere a ASSC Ploieşti!
Un proiect-fantomă
În nota de fundamentare se arată că „proiectul se referă la un pachet integrat de acţiuni care are ca principal obiectiv angajarea unui număr de persoane cu dizabilităţi în cadrul unei structuri a economiei sociale. Prin abordare integrată ne referim aici la consiliere profesională, formare profesională şi asistare de tip fomativ informativ”. Nu se vorbeşte nimic despre câte persoane cu dizabilităţi vor fi instruite, în ce domenii de activitate, unde vor fi angajate, adică lucruri esenţiale pentru orice proiect de acest gen! Şi asta nu e tot.
Calculatoare de trei ori mai scumpe decât preţul pieţei!
Lista de achiziţii de tehnică de calcul propusă de ASSC Ploieşti mai cuprinde un copiator de 10.000 de lei, un multifuncţional de 2000 de lei şi 10 calculatoare în valoare de 30.000 de lei. Sumele alocate sunt duble, dacă nu chiar triple comparativ cu preţurile practicate de firmele de profil. De exemplu, un calculator cu o configuraţie potrivită pentru o activitate de birou costă în medie 1000 de lei, faţă de 3.000 de lei cât este dispusă conducerea ASSC Ploieşti să plătească. O asemenea achiziţie scandaloasă s-a făcut şi în ultimul an de mandat al fostului primar PSD, Emil Calotă, care a cumpărat laptopuri pentru consilierii locali la preţuri duble faţă de cele ale pieţei. Să se repete istoria?