agent de paza

O ploieșteancă a avut parte de o experiență traumatizantă săptămâna aceasta la hypermarketul Cora din Ploiești, fiind reținută, dezbrăcată și percheziționată de agenții firmei de securitate. Aceștia au suspectat-o eronat că furase un ruj.

 

Articolul a devenit viral pe rețelele de socializare, cititorii fiind indignați de practica abuzivă a agenților de pază., unii dintre ei fiind victime ale acestora.

Observatorulph.ro a solicitat reprezentanților Poliției să  explice dacă au voie paznicii din magazine să percheziționeze clienții? Ei bine, răspunsul a fost un NU categoric!

 

Potrivit prevederilor legale, agenții de securitate din supermarketuri au voie să facă doar un control sumar, fără să atingă persoanele bănuite de furt. Practic, paznicii trebuie să solicite clienților doar să arate obiectele din buzunare sau din geantă, percheziția corporală fiind ilegală!

Percheziția este exercitată doar de polițiști în baza unor probe solide și a unui mandat emis de judecătorie.

Controlul sumar se face în baza unor dovezi clare pe care agenții de pază ar trebui să le dețină în momentul în care o persoană este oprită pentru verificări, în cazul de la Cora imaginile surprinse de camerele de supraveghere fiind neconcludente!

Mai mult decât atât, agenții de pază nu au voie să umble în obiectele personale ale clienților magazinului, iar dezbrăcarea acestora în vederea controlării este ilegală.

În cazul în care un client este oprit pentur un control, acesta trebuie făcut de un agent de pază de același sex.

De asemenea, reținerea unei persoane împotriva voinței ei este de ilegală, fiind asimilată sechestrării.

Așadar, agenții de pază din magazine nu au voie să atingă clienții, aceștia având obligația de a solicita sprijinul Poliției în cazul unor tentative de furt ce pot fi probate.