Doi frați gemeni care au în prezent vârstă de aproximativ 15 ani au fost salvați de procurorii DIICOT și polițiștii prahoveni în urma unor ample percheziții efectuate marți.
Încă din 2023, de când aveau 12 ani, aceștia au luați de lângă familie și obligați să muncească în niște condiții greu de închipuit.
Potrivit DIICOT, în acest dosar au fost reținuți trei inculpați, cu vârstele de 22, 30 și 52 de ani. În cazul unei alte persoane, în vârstă de 23 de ani, a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Ce acuzații le sunt aduse suspecților
Cei patru sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și supunere la muncă forțată sau obligatorie.
Materialul probator a reliefat că, în anul 2023, trei dintre inculpați, membri a aceleași familii, au recrutat, transportat și adăpostit două victime minore, frați gemeni în vârstă de 12 ani și 2 luni la momentul recrutării, în vederea exploatării acestora prin supunere la muncă forțată.
Cele două victime au fost obligate, inclusiv prin acte de constrângere fizică și psihică, să presteze munci dificile în diferite locații situate pe raza județelor Ilfov și Prahova și în municipiului București, inculpații profitând de imposibilitatea acestora de a se apăra, cauzată atât de vârsta fragedă cât și de starea de vădită vulnerabilitate (familie modestă, monoparentală, lipsa de reacție a părintelui pentru stoparea stării de exploatare).
Cercetările efectuate au mai relevat că inculpatul în vârstă de 23 de ani, frate al victimelor, a sprijinit atât recrutarea cât și exploatarea celor doi minori.
După aducerea persoanelor vătămate în stare de aservire, inculpații le-au obligat să presteze munci fizice incompatibile cu vârsta, încălcând flagrant prevederile codului muncii care interzice încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani.
Astfel, victimele au fost obligate să încarce/descarce cantități mari de materiale de construcții, de fructe, să taie și să care lemne, să ridice stâlpi, să toarne beton, să desfășoare munci la edificarea unui imobil, să presteze activități de vânzare, pe perioade de timp îndelungate care depășeau uneori 16-18 ore pe zi.
Surse au precizat pentru Observatorul Prahovean, cei doi minori au domiciliul legal în județul Ilfov. Aceștia au ajuns în grija familiei extinse, iar cazul lor este atent monitorizat de angajații DGASPC Ilfov care colaborează z cu DGASPC Prahova.
Cei doi minori nu au fost în sistemul de protecție al DGASPC Prahova și până în prezent nici nu au existat sesizări cu privire la situația lor.
Cazul va fi monitorizat de DGASPC Ilfov, iar cei doi copii vor fi incluși în programe care le vor asigura suportul psihologic necesar pentru depășirea acestei experiențe.