Pe 12 septembrie, în 1944, la Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, în condițiile dictate de URSS, prin care se consfinţea starea de fapt a ieşirii României din războiul cu Aliații occidentali și URSS şi întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.
După Lovitura de stat de al 23 august și până la 12 septembrie 1944, în absența unui armistițiu semnat, trupele sovietice au tratat în continuare pe români drept inamici, un număr de 114.000- 160.000 de soldați români fiind luați prizonieri de război de către sovietici fără luptă, ca urmare a ordinului de încetare a focului dat de rege. Acestia au fost trimiși pe jos în lagăre din Uniunea Sovietică, aproximativ o treime dintre ei murind pe drum.
La articolul 16, Convenţia prevedea scoaterea din circulaţie a tuturor publicaţiilor fasciste şi legionare, pretext pentru regimul comunist de a scoate din circuitul public privat texte importante referitoare la unitatea statului român, la tradiţiile româneşti, ori la românii din alte ţări. Pe lista autorilor interzişi figurau mari nume ale culturii noastre naționale cum ar fi: Gheorghe Şincai, Nicoale Iorga, Mihai Eminescu, Mircea Eliade și chiar marele dramaturg de origine evreiască, Mihail Sebastian.
12 septembrie – evenimente și personalități
1882 – S-a născut Ion Agârbiceanu, preot și scriitor român, membru al Academiei Române.
1887 – S-a născut la Sulina George Georgescu, supranumit “seniorul baghetei românești”, fost director al Operei Române din București, membru corespondent al Academiei Române și director al Orchestrei Filarmonice din Bucureşti.
1897 – S-a născut fiziciana și chimista Irène Joliot-Curie, fiica celebrilor savanti Pierre şi Marie Curie, distinsă, împreună cu soţul ei Frederic Joliot, cu Premiul Nobel pentru Chimie. A fost membru de onoare străin al Academiei Române.
1913 – S-a născut Jesse Owens, celebru atlet de culoare supranumit “torpila umană”. La Olimpiada din 1936 (Berlin), a câştigat 4 medalii de aur.
1919 – A fost promulgat Decretul-lege privind înființarea Universității Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector al Universității a fost Sextil Pușcariu. După unirea Transilvaniei cu România, universitatea maghiară din Cluj s-a refugiat la Szeged.
1919 – A fost promulgat Decretul-lege emis de Consiliul Dirigent al Transilvaniei pentru reforma agrară și introducerea votului universal.
1919 – La Londra, la inițiativa bancherului miliardar Rotschild si cu participarea a cinci concerne financiare mari, s-a efectuat primul fixing al pretului aurului. De atunci, piața de aur internațională se orienteaza zilnic dupa cursul din Londra.
1920 – La Anvers, la Jocurile Olimpice de vară, se înalță pentru prima dată steagul olimpic cu cinci inele, reprezentand cinci continente.
Au participat atunci 29 de țări și 2.626 de sportivi (din care 65 femei) care s-au întrecut în 154 probe din 22 categorii de sporturi. Ceremonia solemnă a fost deschisă de regele Albert I al Belgiei.
1940 – Patru tineri francezi, Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel și Simon Coencas, care căutau câinele lui Marcel, Robot, care se rătăcise, au făcut o descoperire senzațională în peștera Lascaux, în care se aflau picturi rupestre datând din paleoliticul superior.
Peștera din Lascaux este un complex de galerii subterane aflate în departamentul Dordogne, regiunea Aquitania, Franța și face parte în prezent din patrimoniul mondial al umanității fiind protejată de UNESCO datorită importantelor mostre de artă rupestră din paleolitic. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, peștera s-a deschis publicului vizitator. Din cauza dioxidului de carbon emanat de cei 1200 de vizitatori pe care îi primea peștera zilnic, picturile au avut de suferit și de aceea peștera a fost închisă publicului în 1963. După închiderea peșterii pentru vizitatori, picturile au fost restaurate.
1941 – A murit Hans Spemann, biolog german care a efectuat studii asupra embrionului şi evoluţiei sale ulterioare. A fost laureat al Premiului Nobel pentru medicină în anul 1935.
1943 – Al doilea război mondial – Dictatorul fascist italian Benito Mussolini este salvat de un comando de parașutiști germani conduși de Otto Skorzeny, din clădirea hotelului de pe muntele Gran Sasso din Abruzzi, unde se afla în detenție, în aşa-numita operaţiune „Stejarul”.
1944 – S-a născut solistul vocal, producătorul şi compozitorul american de succes Barry White.
1953- John F. Kennedy, viitor președinte al SUA, s-a căsătorit cu Jacqueline Lee Bouvier, fotograf la Washington Times-Herald, în localitatea Newport, Rhode Island. JFK, la vremea aceea senator de Massachusetts, a avut peste 750 de invitati la ceremonie.
1959 – S-a lansat misiunea sovietică Luna 2, prima navă care a atins suprafața lunară.
1966 – A fost lansată misiunea spațială americană Gemini 11.
Cum ți se pare subiectul?