- Publicitate -

Control comandat de Prefectura Prahova la centrul de la Călinești. 35.000 de lei amendă, mai multe spații de cazare și blocul alimentar, închise

Data:

Distribuie articolul:

Control comandat de prefectul județului Prahova la Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap Călinești. Verificarea a fost coordonată de inspectorii ANPC, în urma solicitării Instituției Prefectului, fiind semnalate „abateri deosebit de grave”, potrivit comunicatului remis de Autoritate. Ca urmare a deficiențelor constatate, s-au aplicat amenzi în valoare de 35.000 de lei și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate în trei spații de cazare, precum și în blocul alimentar din Corpul A. ANPC a informat Prefectura Prahova cu privire la „necesitatea relocării celor 93 de persoane cazate în centru.

- Publicitate -

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în urma solicitării Instituţiei Prefectului Prahova, cu privire la monitorizarea centrelor rezidenţiale de îngrijire a persoanelor vârstnice ce aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, precum şi la verificarea respectării măsurilor dispuse în vara anului trecut, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Prahova a desfăşurat, până acum, acţiuni de control la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap, Călineşti – Prahova şi la Centrul de Asistenţă Persoane Adulte cu Dizabilităţi Cireşarii, Ploieşti.

Acțiunea a fost coordonată de vicepreședintele ANPC, Sebastian Hotca. Au participat, fără atribuții de control,  subprefectul județului, Emil Draganescu și consilierul Daniela Lamba.

În urma verificărilor s-au aplicat amenzi contraventionale în valoare totală de 35.000 lei  și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate în spațiile de cazare (Corpurile A,B,C, Centrul deținând în total 4 corpuri de clădire), precum și în blocul alimentar din Corpul A.

- Publicitate -

„Menționăm că, în cele 4 corpuri de clădire erau cazați 93 de persoane, cele din cazate în Corpul D aflându-se, în momentul controlului, în carantină (din cauza scabiei), ceea ce a împiedicat accesul comisarilor aici și derularea verificărilor.

De asemenea, CJPC Prahova a informat Instituția Prefectului Prahova cu privire la măsurile dispuse și la necesitatea relocării beneficiarilor.

„Parcă nu se mai termină bătaia de joc față de persoanele aflate în din centrele de îngrijire, iar unii administratori nu au învățat nimic din trecut.

- Publicitate -

Așa cum am mai spus-o, măsurile de oprire a activității, dispuse de comisarii ANPC, în astfel de situații, cum este și cazul de la Călineşti, Prahova, au scopul de a proteja și de a respecta drepturile beneficiarilor cazați în aceste centre, și de a pune punct unor astfel de practici” , a spus  Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.

Abaterile de la legislația în vigoare, în domeniu, constatate au fost:

  • condiții igienico-sanitare, în blocul alimentar, improprii funcționării: paviment neigienizat cu rosturi de gresie cu depuneri masive de praf și grăsime, blatul masei deteriorat, prizele cu depuneri de praf și urme lipicioase de grăsime, calorifer ruginit cu pete de grăsime, chederele geamurilor cu urme masive de praf, scurgerea din paviment neigienizată, pereți cu infiltrații, pereți cu infiltrații și plăci de faianță spartă care împiediacă igienizarea corespunzătoare a suprafețelor
  • utilizarea unor cuptoare neigienizate cu depuneri de grăsime
  • folosirea unor tacâmuri neigienizate, veselă uzată, cuțite și ustensile de bucătărie neprofesionale
  • condiții igienico-sanitare precare, în zona lavoarelor, cu etajerele desprinse, deteriorate, cu părți ascuțite prezentând risc de accidentare
  • lipsa produselor de igienizare a mâinilor în recipientele special montate.
  • condiții insalubre în spațiile de cazare a beneficiarilor: paturi metalice ruginite, lipsa huselor de protecție pentru perne și saltele , pereți exfoliați cu urme masive de igrasie, saltele și perne pătate, așternuturi neigienizate, calorifere ruginite, cu resturi  de ambalaje  și praf masiv, lipsa plăcilor de faianță pe holuri, paviment neigienizat, tavanul cu exfolieri și urme de infiltrații .
  • condiții igienico-sanitare improprii în spațiul de depozitare al alimentelor situat în afara incintei Centrului: scara de acces deteriorată (cu plăci gresie desprinse), paviment neigienizat, folosirea unor agregate frigorifice cu urme de rugină, a unor rafturi de depozitare a alimentelor deteriorate fără o igienizare corespunzătoare, cu strat grosier de praf și resturi alimentare, cu pereți neigienizați, cu infiltrații, în acest spațiu fiind depozitate și alte obiecte precum: anvelope auto și recipiente din material plastic”, se arată în comunicatul remis de Autoritate.

În urma verificărilor la Centrul de Asistență Persoane Adulte cu Dizabilități Cireșarii, din Ploiești, inspectorii ANPC au dispus doar câteva remedieri de informare, respectiv afișarea listei meniu, precum și a ingredientelor produselor alimentare servite beneficiarilor, conform acesteia, comisarii prahoveni aplicând instituției un avertisment, ca sancțiune.

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Marea Confruntare pentru Primăria Ploiești. Cum le poți adresa întrebări candidaților?

A doua dezbatere electorală pentru Primăria Ploiești, organizată de...

A început „Marea confruntare pentru Primăria Ploiești” – Dezbatere Electorală – LIVE

Observatorul Prahovean organizează, la această oră, prima ediția ”Marea confruntare pentru Primăria Ploiești”, o serie de patru dezbateri, la care au fost invitați candidații partidelor parlamentare și cei independenți la funcția de primar al Municipiului.

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Șofer de microbuz din Prahova, filmat în timp ce fumează în mașina plină cu pasageri (VIDEO)

Scene revoltătoare filmate într-un microbuz din Prahova. Şoferul unui...

Una dintre cele mai mari rețele de telefonie mobilă, Telekom, defecțiuni tehnice la această oră

Probleme tehnice într-una dintre cele mai mari reţele de...

Imaginea zilei la Ploiești. Cea mai urâtă piață este în centrul orașului

Ploieștiul are mai multe piețe agro-alimentare, însă, de departe,...

Imagini cu un accident produs la Șoimari. O autoutilitară s-a răsturnat în mijlocul drumului [VIDEO]

Un accident rutier s-a produs, astăzi, pe Drumul Județean...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Groapă imensă de gunoi, lângă Ploiești și Parcul Bucov [VIDEO]

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

”Voi ajuta Petrolul să facă performanță!” Ce măsuri propune Bogdan Nica [VIDEO]

Invitat, miercuri seară, în emisiunea Observatorul Prahovean LIVE, ediție...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Șofer de microbuz din Prahova, filmat în timp ce fumează în mașina plină cu pasageri (VIDEO)

Scene revoltătoare filmate într-un microbuz din Prahova. Şoferul unui...

Una dintre cele mai mari rețele de telefonie mobilă, Telekom, defecțiuni tehnice la această oră

Probleme tehnice într-una dintre cele mai mari reţele de...

Imaginea zilei la Ploiești. Cea mai urâtă piață este în centrul orașului

Ploieștiul are mai multe piețe agro-alimentare, însă, de departe,...
- Publicitate -