Garda de Mediu Prahova a amendat rafinăria Petrobrazi cu 500.000 lei în urma incidentului de la repornirea instalațiilor. Atunci, peste gospodăriile din comuna Brazi s-a așternut un strat de pulbere de culoare albă, iar locuitorii au acuzat un miros înțepător.
Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Prahova, sancțiunea a fost aplicată în urma unui control inițiat ca urmare a numeroaselor sesizări privind disconfortul olfactiv creat în proximitatea societății precum și a apariției unei „pulberi albe care a acoperit străzile, mașinile, curțile din satul Brazii de Sus.
Detalii aici: Casele, curțile, mașinile și grădinile locuitorilor din Brazi sunt acoperite de mai multe zile de un praf alb. Sursa poluării
”În cadrul controlului comisarii au constatat faptul că după o perioadă de revizie stabilită, în urma procedurilor de pornire a instalațiilor tehnologice,l a stația de monitorizare continuă a calității aerului administrată de operatorul economic s-au înregistrat depășiri ale valorilor indicatorului hidrogen sulfurat față de valoarea limită stabilită în actul de reglementare și la eliberarea accidentală de catalizator, ceea ce a condus la disconfortul olfactiv si depunerea de catalizator în zonele limitrofe” au anunțat comisarii de mediu.
Aceștia au impus companiei luarea tuturor măsurilor pentru ca toate operațiunile de pe amplasament să fie realizate astfel încât emisiile și mirosurile să nu determine o deteriorare semnificativă a calității aerului dincolo de limitele amplasamentului.
Citește și Rafinăria Petrobrazi și-a reluat activitatea. Flacăra și fumul, vizibile de la mare distanță
Reamintim că, la solicitarea Observatorului Prahovean, reprezentanții OMV Petrom, au transmis următorul punct de vedere referitor la incidentul sancționat de autoritățile de mediu:
”În cursul zilei de Marți, 4 iulie, au fost efectuate o serie de lucrări mecanice la instalația de cracare catalitică. După repornirea acesteia, un praf de catalizator a fost eliberat în atmosferă.
Menționăm că pulberea respectivă nu este clasificată ca fiind periculoasă pentru mediu sau oameni.
Aceasta conține, în principal, substanțe minerale: aluminosilicat cristalin (zeolit) și silicat natural de aluminiu (caolin).
Reprezentanții rafinăriei au informat autoritățile relevante la momentul producerii acestui incident”.