Pe grupurile de părinți, în aceste zile, una dintre preocupări este legată de strângerea banilor pentru a cumpăra cadouri educatoarelor/ învățătoarelor/ profesoarelor. Dacă unii optează pentru daruri simbolice, (flori, cafele, bomboane, ori mici decorațiuni de Crăciun), alți părinți se mobilizează și strâng sute de lei pentru daruri. Este un obicei generalizat, care, an de an, stârnește numeroase polemici în rândul părinților. Ce înseamnă un cadou simbolic versus consistent, în adevăratul sens al cuvântului?!
Codul de etică pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar și Codul Penal interzic astfel de practici.
Citește și: Este corect ca părinții să doteze grădinițele? La o astfel de unitate preșcolară din Ploiești, aceștia au cumpărat inclusiv aparat de aer condiționat
Sunt părinți care se oferă să dea, iar alții care se simt constrânși să facă eforturi financiare deosebite, pentru „a-și ține obrazul subțire” și pentru a nu le fi marginalizați copiii. Mai există și o a trei categorie care refuză să cotizeze, argumentând că astfel de fapte reprezintă o formă de corupție.
„Una e un dar simbolic de câteva zeci de lei, alta e să se strângă sute de lei pentru așa ceva”
„Doar pentru că vin sărbătorile, nu înseamnă că trebuie încălcată legea. Una e un dar simbolic de câteva zeci de lei, alta e să se strângă sute de lei pentru așa ceva. Eu înțeleg că părinții și elevii vor să-și arate aprecierea față de cadrele didactice. Nu este justificat să promovam astfel de „atenții” în școală, indiferent de forma în care ajung la profesori. Aprecierea față de un cadru didactic se poate arata și altfel, prin interesul familiei față de școală, printr-o comunicare eficientă elev – profesor, determinare din partea tinerilor pentru a acumula cunoștințe si competente. Chiar cred ca acestea contează mult mai mult pentru profesori decât un cadou.
„Consiliul Național al Elevilor nu susține și chiar condamnă aceasta practică, toxică deja în sistem”
Acum, din păcate, problema e deja generalizată. Se ajunge la sume imense pentru cadouri. Chiar recent, un cadru didactic a publicat pe internet un anunț prin care vindea, cu peste 200 de lei, un pachet pentru „profesoare elegante”, care conținea de la dulciuri și până la vin spumant. Consiliul Național al Elevilor nu susține și chiar condamnă aceasta practică, toxică deja în sistem.
Au existat, de-a lungul timpului, și situații în care elevii erau arătați cu degetul și chiar excluși din colectiv dacă nu „cotizau” pentru cadouri. Nu este normal așa ceva și tocmai de aceea am solicitat vehement întotdeauna Ministerului Educației sĂ condamne astfel de comportamente”, a precizat, pentru observatorulph.ro, ploieșteanul Robert Avram, președinte CNE.