Există o serie de afecțiuni medicale ce interzic unei persoane să șofeze. Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la 1 ianuarie, anul acesta, iar Ordonanța privind modificarea lui a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Astfel, spre exemplu, afecțiunile aparatului respirator, bolile cardiace, diabetul sau problemele de natură renală iau unei persoane dreptul de a conduce. Asta dacă nu există aviz de la medic, cum că boala de care suferă nu pune în pericol siguranța traficului rutier.
Persoanele cu diabet zaharat, cele cu afecțiuni locomotorii sau ale aparatului respirator, cele care au montat stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic nu vor avea dreptul de a deține permis de conducere fără aviz de la medicul specialist.
Printre bolile care iau unei persoane dreptul de a se urca la volan se numără și apneea, angina pectorală de repaus sau de emoție, problemele oftalmologice ori bolile rinichilor.
Nici cei care suferă de tulburări mintale nu au dreptul de a obține permis de conducere. Persoanele cu epilepsie se vor putea urca la volan doar dacă medicul le-a monitorizat starea de sănătate timp de cinci ani și nu mai există riscul declanșării unor crize epileptice.
Medicul este singurul care poate decide, în urma examinării, dacă o persoană care suferă de vreuna dintre aceste afecțiuni, odată vindecată, poate fi considerată aptă să conducă un autoturism.
In cazul in care se intampla vreun accident cu victima din cauza unui sofer ce are avizul medicului specialist, acel medic care si-a pus parafa va fi tras la raspundere?