- Publicitate -

Zvonurile omoară oameni. Cum o legendă urbană ca „ambulanța neagră care răpește copiii din România” i-a adus sfârșitul unui tânăr din Mexic

Un tânăr a fost stropit cu benzină și ars de viu după un zvon pe WhatsApp, într-o localitate din Mexic, scrie Digi 24.

Povestea asta nu face altceva decât să ne reamintească despre fenomenul românesc “ambulanța neagră”. Cu siguranță vă aduceți aminte cum prin anul 2018 circula un mesaj pe internet conform căruia, o ambulanță neagră răpește copii din București și alte localități și le fură organele.

În ciuda informațiilor care au fost propagate în media și care au negat aceste fake news-uri, se pare că o mare parte dintre români au trăit cu frica acestei informații cel puțin șocante.

Citește și: „Ambulanța neagră”, o legendă urbană a anilor ’60

Astăzi, 13 iunie 2022, la mai bine de 4 ani de când “ambulanța neagră” își făcea de cap pe internet, un tânăr din Mexic e stropit cu benzină și ars de viu din cauza unui zvon propagat pe WhatsApp.

Internetul, instrument cu două tăișuri

Internetul este un instrument util, dar nu tot timpul: poate fi o mășinărie de pus frica în brațele cititorilor sau poate informa publicul în mod transparent și obiectiv. Evident, cea de-a doua variantă este cea de dorit, însă, nu tot timpul se întâmplă asta.

Cazul din Mexic trebuie să ne pună niște semne de întrebare. Trebuie să ne gândim foarte clar ce anume îi poate activa atât de tare pe oameni? Cum ne dăm seama dacă o informație este reală sau nu? Se mai informează jurnaliștii din 3 surse? Dar cititorii? Cum arată un fake news pe internet și ce repercusiuni poate avea acesta?

Fake news-ul omoară oameni? Se pare că da!

Poate din impuls, poate din frică sau poate din poftă de răzbunare. Grupurile de WhatsApp, Telegram etc. sunt adevărate “comori” pentru cei care vor să își pună în funcțiune misiunile, ideile și, în anumite cazuri, din păcate, știrile false.

Sub lupă cu cazul din Mexic

“Daniel Picazo, în vârstă de 31 de ani, a fost până în martie 2022 consilier în Camera Deputaţilor. El venise în vizită în localitatea Papatlazolco, fiind originar din zonă. Îi plăcea să se întoarcă acolo uneori. Venise cu o dubă, fiind însoțit de o persoană. Familia lui a spus că s-a rătăcit și că, la un moment, o mulțime furioasă a început să îl agreseze.

Citește și: În ”Ambulanța care fură copii” se scriu cărți și se dau autografe. Mărturia scriitoarei bătută și înjurată

Înainte de acest moment, în comunitate se răspândise pe mai multe grupuri de WhatsApp un zvon că sunt persoane care vor să fure copiii și că părinții trebuie să îi protejeze”, scrie El Pais.

Zvonul se transformase deja în furie

Autoritățile nu au crezut aceste zvonuri care apar frecvent în zonă, ca pretexte pentru acte de cruzime. Oamenii furioși l-au scos pe Daniel Picazo din dubă, l-au bătut și apoi l-au dus pe un teren de sport, unde l-au legat și ars de viu. Poliţiştii au încercat să îl salveze, dar au fost împiedicaţi de localnici să ajungă la victimă.

Astfel de acte de cruzime sunt frecvente în Mexic, unde unele comunități își fac dreptate singure chiar și atunci când nu au dovezi, ci doar suspectează că s-ar fi produs vreo infracțiune.

În astfel de cazuri, polițiștii nu ajung să intervină din cauza că sunt împiedicați de agresori.

Autoritățile din localitate au condamnat ce s-a întâmplat cu Daniel Picazo și spun că vor condamna această faptă pe care au descris-o ca fiind o barbarie.

Citește și: Panică într-o comună din Prahova. Părinții nu își mai lasă copiii să iasă la joacă

Să ne întoarcem la povestea cu “ambulanța neagră” care răpește copiii. În 2018, în România, o scriitoare care conducea o ambulanță literară în cadrul unui proiect personal a fost bătută crunt în București.

Cazul Daniel Picazo și “ambulanța neagră” au ceva în comun

Important este să ne facem timp să înțelegem cine și de ce ne informează? Cine și cum ne informează? Unde și cine a filmat imaginile pe care le vedem? Sunt ele oare autentice?
Chiar nu e cazul să ne panicăm la fiecare știre pe care o primim pe telefon.

Ba chiar e important să ne facem timp să digerăm informația și să găsim surse sigure care să ne facă să înțelegem ce se întâmplă cu adevărat.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Cine credeți că este de vină pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Posturi vacante în primării și școli din Prahova. Lista locurilor de muncă scoase la concurs

Mai multe instituții publice din Prahova au scos la concurs o serie de posturi vacante. Locurile de muncă scoase la concurs figurează la nivelul...

Petrolul are în teste un fotbalist care a jucat în prima ligă din Franța, Turcia și Israel

Petrolul a susținut, ieri după-amiază, un joc test pe terenul formației de eșalon trei CSO Plopeni, ocazie pentru Nicolae Constantin să le ofere minute...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

De plictiseală, un piteștean și-a scrijelit numele pe zidul cetății Sarmizegetusa, monument UNESCO

Piteșteanul riscă un dosar penal pentru distrugere, a informat Inspectoratul de Jandarmi Judetean „Decebal” Hunedoara, într-o postare pe pagina de Facebook. Jandarmii hunedoreni au fost...

Posturi vacante în primării și școli din Prahova. Lista locurilor de muncă scoase la concurs

Mai multe instituții publice din Prahova au scos la concurs o serie de posturi vacante. Locurile de muncă scoase la concurs figurează la nivelul...

Petrolul are în teste un fotbalist care a jucat în prima ligă din Franța, Turcia și Israel

Petrolul a susținut, ieri după-amiază, un joc test pe terenul formației de eșalon trei CSO Plopeni, ocazie pentru Nicolae Constantin să le ofere minute...

Aterizări terifiante ale avioanelor pe o insulă în Grecia-VIDEO

Poate cel mai viral aeroport din toată Grecia este „Alexandros Papadiamantis” din Skiathos, unde avioanele trec foarte aproape de pământ, deoarece există o plajă în...

Reacția MAE la incendiul de pe insula Thassos: ”Autoritățile elene au dispus evacuarea persoanelor din zonă”

Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat cu privire la incendiul de pe insula Thassos din Grecia, unde sunt cazați numeroși români. Comunicatul MAE Ministerul Afacerilor...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -