- Publicitate -

Escrocherie cu locuri de muncă bine plătite pe whatsapp. Ce se întâmplă dacă dai curs mesajelor

Data:

Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC din cadrul Guvernului România atrage atenția asupra unei noi metode de escrocherie cu locuri de muncă bine plătite care se viralizează sub forma unor mesaje pe whatsapp.

- Publicitate -

Comunicatul DNSC

Atenție la propunerile primite prin intermediul aplicațiilor de mesagerie sau sms, care vă prezintă oportunități de angajare sau de investiții ce promit câștiguri rapide!

Unii utilizatori din România au început să primească mesaje de angajare.

Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicația WhatsApp cu cei care se află în spatele numărului afișat.

- Publicitate -

De obicei infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți’, la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă.

Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori.

Mesajul primit are și un link care, odată accesat, redirecționează utilizatorul către aplicația de mesagerie #WhatsApp și deschide o conversație cu infractorii cibernetici din spatele acelui contact.

- Publicitate -

În urma conversației avute, aflăm că putem câștiga bani rapid prin obținerea de comisioane din ‘unele comenzi virtuale’ menite să ‘crească datele de vânzări’ ale unor comercianți cunoscuți la nivel internațional.

Citește și ”Țeparii” de pe OLX au revenit pe piață. Discuția avută de un prahovean pe whatsapp cu un posibil escroc

Potențiala victimă este invitată apoi să-și facă un cont pe un site, unde trebuie să furnizeze date cu caracter personal, apoi este redirecționată către un canal de #Telegram, unde i explică pas cu pas ce trebuie să facă. Canalul de Telegram are deja un număr impresionant de urmăritori (aproape 50.000).

În cele din urmă, din conversațiile existente pe acest canal de Telegram ‘iGOGO’ se observă promovarea unui sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți’, la care se adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar de date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori.

- Publicitate -

Sfaturile DNSC:

Verificați mereu sursa mesajelor și nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media! Ofertele legitime de angajare nu vin prin sms și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe WhatsApp!

Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.

- Publicitate -

Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori.

Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -