Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca fumatul. Reziduurile care rămân definitiv în plămân

0
db1e6aa7-1d29-4d49-9c56-22a931241777_1189b.jpg

db1e6aa7-1d29-4d49-9c56-22a931241777_1189b.jpg

Este preferată de mulți, pregătită la o ieșire în aer liber sau la chefuri, de unii considerată chiar sănătoasă și dietitică. Este vorba despre carnea la grătar. Unii specialiști demontează aceste „mituri”, susținând că, la fel ca țigările, și carnea preparată la grătar, pe foc direct, conţine gudron.

Gudronul din țigări este un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui si a frunzelor.
Un lichid vâscos, care precipită şi vedem funinginea. Funiginea dintr-o sobă e şi în plămânul unui fumător. Şi rămâne acolo. Iar gudron produce orice materie arsă – indiferent că vorbim despre ţigara tradiţională sau de variantele noi de pe piaţă, explică www.stirileprotv.ro

Gudron de la grătar ajunge în ficat, organ care nu poate să îl prelucreze, fiind „aruncat” în sânge. Şi după o ţigară, gudronul intră direct în sânge. În artere produce stres oxidativ, deci aterosleroza poate apăreare devreme. Atero-scleroza e cea care produce accident vascular cerebral şi infarct miocardic.

„Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!”, a declarat dr. ing. Ştefan Voicu, de la Facultatea de Chimie Aplicată, pentru www.stirileprotv.ro

Despre pericolul cu care vine la pachet carnea pregătită la grătar a vorbit și Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, că e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plămân. Este echivalentul cărbunelui care rămâne în sobă atunci când arde lemn”.

Funinginea rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă. Şi de aici pot apărea tot felul de probleme la aparatul respirator, concluzionează specialiștii din domeniu.

Stirea integrală, pe www.stirileprotv.ro

db1e6aa7-1d29-4d49-9c56-22a931241777_5e753.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău